Agenda cultural Barcelona febrer 2024

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts,
arts escèniques i exposicions.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 02 / 24

Bad Gyal

Palau Sant Jordi, 9 de febrer

En només un any, Bad Gyal actuarà al Palau Sant Jordi per segona vegada, tornant a esgotar totes les entrades. Després d'un 2023 d'infart, debutant en la plaça per excel·lència de la ciutat i convertint-se en l'estrella del Sónar de nit, l'artista catalana aconsegueix una fita a l'abast de pocs que la confirmen com una de les estrelles del moment, amb un estil propi que combina el reggaeton, el deambow i el dancehall. Amb gairebé 14 milions d'oients mensuals a Spotify, la de Vilassar de Mar ha fet també sold out en el seu concert al Wizink, on ha afegit una nova data.

Immersa en la seva gira 24 Karats Tour, la icona global farà vibrar al públic barceloní com sap fer, oferint un espectacle mil·limetrat, complet i frenètic. Bad Gyal, el nom darrere del qual s'amaga aquesta joveníssima Alba Farelo, presentarà el seu primer àlbum d'estudi, La Joia, amb cançons que defensarà àmpliament a ritme de cops de cul com a Chulo Pt 2, Bad Boy, Mi Lova i Bota niña, en les quals ha col·laborat amb artistes com Morad, Tokischa, Quevedo i Anitta. Uns hits que arriben quan El Pussy K Mana ja ha acumulat una llarga llista de grans temes, com Blin blin, Fiebre, Alocao, Nueva YorkZorra o Flow 2000. La gira, que ha començat a Saragossa, també la portarà a la Corunya, Bilbao, València ---el seu tercer sold out--- i Granada. I d'aquí, de moment, cap a Colòmbia, Mèxic i Alemanya.

Una oportunitat per veure teatre en francès

Diversos espais, fins a l'11 de febrer

Arriba la setena edició del Festival Oui!, certamen que porta a la ciutat i la seva àrea metropolitana funcions inèdites en francès, enguany, donant-li un pes destacat a les dramaturgues. Des del 26 de gener fins a l'11 de febrer, es podran veure vuit peces, subtitulades en castellà o català.

Hi ha molt on triar des dels Les Quatre loups (Els quatre llops), una història que s'enfronta als llops i les pors que es podrà veure a l'Institut Francès, fins a Shahada, il y a toujours un ailleurs possible (Shahada, sempre hi ha un altre lloc possible), sobre la fe d'un home que s'ha vist sacsejada, a Dau al Sec Arts Escèniques. També s'han programat Je ne cours pas, je vole! (No corro, vol!), una obra que tracta sobre la superació personal i ha rebut cinc nominacions als Premis Molière, al Teatre Plaza de Castelldefels, i Petite Zoé (Petita Zoé), que posa el focus en la relació d'una nena amb el seu pare bipolar, a l'Auditori Barrades de L'Hospitalet de Llobregat.

La Bien Querida

Apolo, 10 de febrer

Emmarcat en el festival Empremtes, Ana Fernández-Villaverde, l'artista darrere de La Bien Querida, torna a Barcelona per presentar el seu últim àlbum, Paprika.

Ho farà a Apolo el dissabte 10 de febrer, barrejant el pop i les guitarres rock, fins i tot una mica de techno, amb ritmes llatins en un disc que té grans títols com Átame, Juan, Eso que tengo contigo i La perra del hortelano. Una carrera que s'ha accelerat amb grans moments com la seva participació a Paquita Salas i Vida perfecta, el seu aterratge a Operación Triunfo o la seva versió de Resistiré y Soy Rebelde.

Els Premis LUX a la Filmoteca

Els dijous de febrer, Filmoteca

La Filmoteca oferirà sessions gratuïtes els dijous d'aquest febrer per veure les pel·lícules finalistes al Premi del públic LUX 2024, organitzats pel Parlament Europeu i l'Acadèmia Europa de Cinema.

Els films nominats són l'espanyola 20.000 especies de abejas, amb quinze nominacions als Goya, Fallen Leaves i La sala de profesores, aquesta última també nominada als Oscars, i els documentals Sur l’Adamant i Smoke Sauna Sisterhood. Les sessions començaran a les 20 hores a la sala Chomón. L'última serà 20.000 especies de abejas, presentada per la seva directora, Estibaliz Urresola.

'La trena'

Teatre Goya, fins al 17 de març

Les reposicions omplen la cartellera teatral barcelonina. Un dels èxits de la temporada passada torna a esgotar entrades al Teatre Goya, La trena, protagonitzada per Cristina Genebat, Clara Segura, Marta Marco i Carlota Olcina.

L'adaptació teatral de la novel·la de Laetitia Colombani, que teixeix un fil invisible entre les vides de tres dones, es va estrenar el mes de setembre de 2022 i es va convertir en un fenomen de masses, deixant sense entrades la majoria de les funcions. Després se'n va anar de gira i ara torna al teatre on va néixer l'obra, dirigida per Clara Segura, amb alguns dies ja sense entrades. Per a aquells que ja hagin vist l'obra, i no tinguin prou amb llegir-se el llibre, l'adaptació a la pantalla gran encara es pot veure en alguns cinemes.

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 02 / 24

El Poblenou s'il·lumina amb el LlumBCN

Diferents llocs, del 2 al 4 de febrer

El Poblenou torna aquest cap de setmana a convertir-se en una festa amb el retorn de LlumBCN. La 13a edició del festival, organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), se centra a abordar les preocupacions mediambientals i l'impacte de les noves tecnologies. La bretxa de gènere també és present en aquesta edició, en la qual s'ha volgut donar una visibilitat més gran a les artistes. Una quarantena de propostes de més de deu artistes nacionals i internacionals omplen diferents punts del districte barceloní, com el DHUB, L'Auditori, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el Mercat dels Encants, la Torre Glòries, el Museu Can Framis, la Casa de les Lletres, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) o el parc del Poblenou. Totes les instal·lacions artístiques estan situades a prop de diverses parades del tramvia per fomentar l'ús del transport públic. També participen alumnes d'escoles de disseny i arquitectura, amb la participació d'EINA, Elisava, la BAU, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), l'Escola Massana o l'Institut del Teatre.

Algunes de les instal·lacions més destacades són les d'artistes com Jou Serra, qui envaeix L'Auditori per reflexionar sobre les identitats de gènere i posa en dubte el binarisme, o Antoni Arola, qui transforma el vestíbul del TNC amb olors botàniques i sons d'animals. També sorprenen les propostes de Caroline Robret i Vincent Morisset per a la façana del DHUB, que s'omple dels rostres dels visitants i les seves expressions per dibuixar un gran mural; la d'Elisa Storelli, que il·lumina la Torre Glòries amb un sol virtual en una imaginada jornada marciana, o la de Nathalie Mauphroy, que perfila la imatge d'unes mans de gegant a la Casa de les Lletres. La prèvia la va oferir Sofia Crespo el passat cap de setmana amb un nou mapping a la Casa Batlló, contribució de l'Integrated Systems Europe (ISE), el saló audiovisual professional més gran d'Europa que s'ha celebrat aquests dies a Fira de Barcelona. El congrés aposta per col·laboracions com aquesta per obrir-se als barcelonins i mostrar-los el que s'exposa a dins del recinte firal.

 

Com ser Marilyn Monroe i Elvis Presley

FotoNostrum, fins al 24 de març

FotoNostrum comença l'any amb una doble exposició protagonitzada per Marilyn Monroe i Elvis Presley abans de ser universalment coneguts, amb fotografies d'André de Dienes i Alfred Wertheimer.

Becoming Marilyn & Becoming Elvis, que es pot veure fins a finals de març, porta a la ciutat instantànies mai vistes de les dues llegendes, en les quals es repassen moments íntims abans del seu ascens a la fama. Segons informa el centre de fotografia, la majoria de les peces originals exposades poden ser adquirides.

MIRÓ-PICASSO

Museu Picasso i Fundació Joan Miró, fins al 25 de febrer

Últims dies per veure la gran exposició dedicada a l'amistat de dos dels artistes més universals de la ciutat, Joan Miró i Pablo Picasso, coincidint amb el 50è aniversari de la mort del pintor malagueny.

La mostra repassa una relació que va començar amb una ensaïmada i es va estendre durant més de cinquanta anys, marcada per episodis històrics com la Guerra Civil, cadascun aproximant-se a la seva manera, un amb l'etern Guernica i un altre amb el desaparegut El segador. No només es tracta d'una exposició indispensable per la seva magnitud, reunint més de 300 obres dels dos artistes, moltes d'elles mai vistes a Barcelona, sinó també perquè és la primera vegada que el Museu Picasso i la Fundació Joan Miró han intercanviat peces, fent que algunes de les seves joies, com Las Meninas de Picasso i La estrella matinal de Miró, canviïn d'ubicació i es mudin temporalment a Montjuïc i el carrer Montcada, respectivament.

Les vistes de Barcelona des del CCCB

Sala Mirador, 24 i 25 de febrer

Després de tancar-lo amb la pandèmia, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) torna a obrir el seu mirador de manera gratuïta un diumenge al mes i en algunes dates assenyalades.

Des de dalt del seu edifici, a la cinquena planta, es pot contemplar tota la ciutat, des de la mar, passant pel Raval i Ciutat Vella, fins a Montjuïc, el Tibidabo i la Torre de Collserola. Una bona excusa per acostar-se al centre cultural i aprofitar per quedar-se a les seves exposicions. Actualment, es pot veure IA: Intel·ligència artificial, realitzada en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC). Les pròximes dates que la Sala Mirador s'obrirà a tothom aquest any seran el 24 i 31 de març, 21 d'abril, 19 de maig, 16 i 30 de juny, 14 i 28 de juliol, 4, 11, 18 i 25 d'agost, 8, 22 i 24 de setembre, 20 d'octubre, 17 de novembre i 29 de desembre.

Vila-Matas indaga sobre el seu nou llibre

La Central (Mallorca), 12 i 14 de febrer

L'autor barceloní Enrique Vila-Matas se submergeix en el procés d'escriptura del nou llibre que té entre mans en un curs organitzat per La Central.

L'autor d'obres com Bartleby y compañía, París no se acaba nunca i El mal de Montano farà un recorregut al seu futur títol a través de les lectures que formen el seu nucli central. La seva última novel·la ha estat Montevideo (Seix Barral), que va arribar després de tres anys d'absència i parla d'un escriptor que no pot fugir de la literatura i que s'embarca en un viatge circular a través de portes i habitacions contigües per moltes ciutats. Sota el títol Canon de cámara oscura o cómo convertirse en indio, el curs, amb un cost de 60 euros, serà presencial i se celebrarà des de les 19 hores fins a les 21 hores el dilluns 12 de febrer i el dimecres 14 de febrer a La Central del carrer Mallorca.

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: