El 22@ concentra gairebé la meitat de les grues de Barcelona

El sector de la construcció ha mantingut el pols aquest 2020 a Barcelona, en un any marcat per la crisi del coronavirus. Les obres no han desaparegut i es continuen concentrant al districte de Sant Martí, on el 22@ protagonitza i impulsa aquest desenvolupament. Un èxit que la consultora CBRE creu que s'ha d'equilibrar amb més habitatges, per evitar la polarització i garantir que la ciutat segueix sent atractiva pel talent internacional.

[dropcap letter=”L”]

es grues, l’element més visible d’una gran obra, han augmentat un 21% a Barcelona respecte al 2019, fins a arribar a un total de 134 màquines presents a la ciutat. El districte de Sant Martí, on es troba la zona del 22@, continua liderant la classificació, amb el 43% del total. I no para de créixer: el districte ha sumat 32 grues en l’últim any i en té ja gairebé 60.

Sant Martí també està al capdavant en nombre de projectes que s’estan fent, una trentena més que fa un any. Així s’exposa a la quarta edició de l’informe ‘Barcelona des del cel’ de la consultora CBRE, on es destaca que la construcció encara no ha assimilat l’efecte de la crisi del coronavirus, tenint en compte que es tracta d’un sector caracteritzat per períodes de desenvolupament llargs, amb molts processos pel mig des que s’arrenca una obra fins que s’acaba entregant.

A Sant Martí, els projectes en construcció aquest 2020 s’han repartit entre els residencials i els destinats a oficines. L’equilibri entre aquests usos és una de les qüestions pendents per resoldre al districte, on l’impuls del 22@ ha portat una gran concentració d’empreses, universitats i centres d’investigació.

Les grues a Barcelona han continuat creixent aquest any.

En la presentació de l’informe, el director de l’oficina de CBRE Barcelona, Xavi Güell, ha indicat que un dels “punts dèbils” en la concepció del 22@ és la falta de proporcionalitat entre habitatge i oficines. Tot i el seu èxit, amb la dinamització d’una zona de la ciutat completament oblidada, Güell ha exposat que corregir aquest desequilibri pot tenir un efecte positiu pel conjunt del districte, sobretot, si les administracions acaben prenent les decisions òptimes per fer-ho.

Segons Güell, el futur del 22@ s’emmarca en la tendència global que s’ha accelerat arran de la crisi de la Covid-19: el protagonisme de les ciutats en la presa de decisions. Per a ell, l’actual panorama ha donat pas a “l’era de la revolució de les ciutats”, en la que les urbs han absorbit el poder i la força que abans tenien els estats. “S’ha iniciat una nova carrera on les ciutats competiran en un nou escenari, sobretot, per poder atreure talent. I atraure’l no és senzill, hi ha moltes variables que juguen un paper i com es redefineixen i redibuixen les ciutats en el nou context farà que liderin o no”, ha sostingut.

Projectes de construcció al sector d’oficines aquest 2020, concentrats al districte de Sant Martí.

En aquesta equació, l’equilibri d’usos al 22@ esdevé clau, per evitar que les desigualtats vagin a més. “En una zona que està molt polaritzada, on hi ha moltíssima concentració d’oficines, sempre és bo poder equilibrar-ho amb més residencial”, ha enfatitzat. Malgrat això, ha assegurat que Barcelona té un “molt bon ADN” per sortir ben posicionada en aquest context post-pandèmia, oferint una qualitat de vida que poques ciutats del món tenen.

La crisi del coronavirus també pot influir en l’evolució del sector de les oficines a la ciutat, on en els pròxims anys s’entregaran 365.000 metres quadrats de nova superfície, amb Sant Martí també liderant el rànquing. CBRE creu que aquests projectes es poden endarrerir per la Covid-19, deixant enrere les operacions de prelloguer que s’havien vist en els últims anys. En aquest sentit, Güell ha assenyalat que ens podem encaminar a una absorció “més orgànica i endreçada” d’aquests nous edificis.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…

21 de novembre de 2024
  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024