Ecosistema emprenedor

El 4YFN creixerà l’any 2024 amb un nou pavelló dedicat al sector de la salut

El saló per a emprenedors del Mobile World Congres s'omple completament gràcies a la participació de gairebé 800 empreses emergents de més de 35 països

Des de la seva arribada a Fira Gran Via, el 4 Years From Now (4YFN) ha demostrat que es mereixia l’ascens, convertint-se en una de les zones del Mobile World Congress (MWC) on sempre hi ha més ambient. Amb un look més informal, els emprenedors desprenen una energia que no té res a veure amb la serietat dels assistents que es troben per la resta del saló.

No ha importat gaire que en aquesta edició li hagi tocat estar al pavelló 8, el més allunyat de l’entrada principal. Una passarel·la amb música i llums animava a endinsar-se a l’espai per a emprenedors. “Ens ha donat molta confiança veure que l’assistent al 4YFN és molt fidel”, sosté el seu director, Pere Duran.

Passejant aquests dies pels passadissos del 4YFN no hi cabia ni una agulla. Fins i tot hi havia moments en els quals costava obrir-se pas, una sensació abans reservada exclusivament a la gent que s’amuntega davant les últimes novetats de les grans multinacionals de telecomunicacions. Fins i tot hi ha hagut qui s’ha atabalat, encaixonats i sense espai perquè ningú es parés al seu estand. “Hem superat totes les expectatives. Ha vingut molta més gent i ens hem quedat sense espai en el pavelló”, exposa Duran. Amb la participació de gairebé 800 empreses emergents de més de 35 països, algunes s’han hagut de quedar fora, en un passadís sense encant, només en el camí d’aquells que sortien o els que es dirigien al Beat Barcelona, la terrassa on prendre’s alguna cosa quan s’acaba el dia.

Per això, Duran explica que preveuen expandir-se l’any que ve, no només ocupant la planta 1 del palau 8 (8.1) sinó també la planta 0 (8.0), equivalent a un altre pavelló. L’ampliació del 4YFN posarà el focus en la salut digital i la sostenibilitat, sectors que cada vegada ocupen més espai en el congrés, especialment el primer amb la participació d’agents especialitzats com Biocat i Barcelona Health Hub (BHH), així com d’altres més genèrics que també se centren en aquesta vertical.

“La inversió del futur ha passat de l’energia a la salut”, assenyala José Ibeas d’Anais Medical, una spin-off de l’Hospital Parc Taulí que forma a estudiants i professionals de la salut mitjançant realitat virtual i models de simulació. És el seu primer 4YFN i, com a metge, valora els contactes que està fent, una pràctica que queda molt lluny de l’hospital: “Entres ràpid al mercat”.

Les innovacions en salut no s’acaben. Hi ha startups que busquen nous fàrmacs com Nuage Therapeutics, centrada en el càncer, i altres que desenvolupen nous dispositius com el que ha creat Time is Brain per a l’ictus o Inbrain Neuroelectronics per al Parkinson i l’epilèpsia. Però també hi ha programes d’Intel·ligència Artificial (IA) com el d’Emocional que detecta l’estrès dels treballadors, o Famba, una app d’assistència mèdica remota que l’Hospital Clínic ha dissenyat per a quan es viatja a l’estranger.

Els petits estands del 4YFN han estat immersos en un formiguer de visitants. © Jordi Bataller/ACN

Les propostes disruptives es barregen amb empreses ja consolidades. I algunes, fins i tot, fan el salt al MWC, com Rob Surgical, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que s’ha estrenat en el congrés en un espai dedicat als hospitals del futur. La companyia proposa una plataforma de cirurgia que combina la intervenció manual i la robòtica, i ja està treballant per incorporar noves tecnologies com el machine learning i la IA.

Molt a prop, la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) ha presentat un projecte pilot de telemedicina per a pacients en diàlisi, estenent la innovació més enllà de les startups. Afegint a institucions i corporacions, amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, l’Hospital de Bellvitge i Vodafone, la solució permet resoldre remotament els dubtes que poden tenir els pacients sobre el tractament i les màquines de diàlisi, una necessitat que va sorgir en pandèmia.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

La impressora 3D de formigó d’Aridditive apunta a mig milió d’euros aquest any

La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Anar al banc és votar

Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Vida de solitud (amb cor)

'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional

4 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La ‘startup’ Hike & Foxter portarà els seus agents basats en IA a Europa i Amèrica Llatina

La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…

4 d'abril de 2025
  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025