El campus urbà que Tech Barcelona vol impulsar a tota la ciutat es comença a concretar. Donat l’èxit del primer espai que va impulsar a Palau de Mar, el Pier 01, l’associació ha volgut replicar el model en altres edificis singulars de la capital catalana, fent conviure sota un mateix sostre a empreses emergents, corporacions i inversors. L’expansió també respon a la necessitat d’ampliar l’espai disponible per a startups, després que el Pier 01 es quedés petit gairebé el mateix dia de la seva inauguració el 2016.
Ha estat a Via Laietana on aquesta expansió del Tech Barcelona s’està materialitzant. Un edifici que havia estat fins fa uns anys la seu del Departament de Polítiques Digitals s’està transformant per convertir-se en el Pier 07 i acollir a startups del sector de la salut i les ciències de la vida. S’espera que el nou hub estigui llest de cara a l’últim trimestre, després d’haver-se sotmès des de desembre de 2020 a una rehabilitació integral. Amb 6.000 metres quadrats de superfície, repartits en deu plantes, tindrà capacitat per a 500 treballadors.
El 20% de l’espai —dues plantes— ja està adjudicat, i Tech Barcelona està estudiant els candidats per ocupar la resta de l’edifici. El conseller delegat de l’associació d’emprenedors, Miquel Martí, assenyala que el focus està posat en companyies tecnològiques que aportin solucions per a l’àmbit biotech i assistencial. Però el ventall és ampli, remarca Martí. Per exemple, també pot donar cabuda a empreses proptech que imaginin com han de ser les llars d’una societat cada vegada més envellida.
Personalitats rellevants del sector de la salut, com el fundador i president de Trifermed, Sergi Trilla; la sòcia d’Alta Life Sciences, Montse Vendrell; el director d’Innovació a ISGlobal, Joan Bigorra, i el venture partner de Nina Capital, Jorge Juan Fernández, han contribuït al seu desenvolupament. També s’ha treballat amb Novartis, Ferrer, Grupo Mayo, l’institut de recerca de Vall d’Hebron (VHIR) o l’hospital de Bellvitge. “És un projecte que té vocació de ser sistèmic i en el qual tothom s’ha de sentir acollit”, defensa el conseller delegat de Tech Barcelona. El projecte compta amb el suport d’Acció.
El nou hub no està pensat per a empreses que necessitin laboratoris, ja que no es vol competir amb centres de recerca o parcs científics. “Que la ciència es mantingui allà i el negoci es concentri al Pier 07”, remarca Martí. Amb un model que sí que xoca és amb el del Barcelona Health Hub, un espai dedicat a companyies de salut situat a Sant Pau, amb el focus molt posat en la telemedicina. Tech Barcelona va contribuir en els seus inicis, però es va acabar distanciant per tenir plantejaments diferents.
Tech Barcelona s’ha aliat amb Núñez i Navarro per a la reforma, en una relació que neix amb una visió a llarg termini i que ha de servir per desenvolupar futurs Pier, exposa Martí. La promotora i constructora immobiliària ha estat qui ha realitzat la inversió d’adaptar l’edifici, destinant uns set milions d’euros.
No es vol competir amb centres de recerca o parcs científics: “Que la ciència es mantingui allà i el negoci es concentri al Pier 07”
El responsable del projecte de rehabilitació a Núñez i Navarro, Daniel Soria, explica que els treballs han volgut potenciar la sostenibilitat de l’edifici, així com donar importància a la llum i utilitzar materials naturals com la fusta. La reforma ha servit per aconseguir les certificacions LEED Gold, Well Gold i WiredScore. Es venia d’uns espais tancats, foscos i antics, i s’han volgut crear espais diàfans i amplis. A més, s’han dissenyat espais verds, tant a les terrasses superiors com a les interiors de les plantes baixes, amb murs verds i plantes autòctones, i s’instal·laran una trentena de plaques solars a la coberta, amb una potència d’11,2 kW.
Construït a la dècada de 1930, s’ha respectat la protecció que tenen els seus patis interiors i façanes. Ara, s’està treballant en la rehabilitació de la façana interior, que dona al carrer de L’Oli. Per a finals de juny està previst començar a fer-ho a la de Via Laietana. Una de les millores aconseguides amb les obres és la connexió visual que s’ha establert entre tots dos carrers, a través dels porticons que hi ha a Via Laietana. També s’ha reservat un espai a les plantes subterrània i baixa perquè pugui acollir usos comercials.
Queda per definir com es configurarà l’espai de treball, una vegada acabada la rehabilitació. Hi haurà un auditori multifuncional, terrasses per a usos comuns, coworking i espais d’oficina privats. Més enllà de l’espai de coworking que gestionarà Tech Barcelona, les empreses arrendatàries podran decidir la distribució de les zones que els hi corresponguin, sense desviar-se massa de la filosofia de l’associació.
Abans del Pier 07, va estar el Pier 03. Va ser el primer que es va crear després del Pier 01 i es va concebre com un hub especialitzat en blockchain. A prop de Palau de Mar, a l’edifici dels Porxos d’en Xifré, la temàtica no va acabar de trobar la suficient massa crítica i es va acabar convertint en una extensió del Pier 01. Així, l’edifici de Via Laietena es convertirà en el primer diferenciat del Pier 01 i amb un focus molt concret en un sector específic. El pròxim hub serà el que s’està desenvolupant a l’edifici de la Borsa de Barcelona, sosté Martí. No es descarta recórrer a fons europeus per finançar-los, però Tech Barcelona no vol esperar a la seva arribada per executar els seus projectes.