Les grues començaran a treballar aquest mateix mes de juny en els terrenys on se situa La Soci, l’antic complex esportiu per als treballadors de CaixaBank situat davant del Cosmocaixa. S’anirà demolint gradualment l’edifici, amb l’objectiu de deixar espai per erigir un centre de recerca dedicat a la immunologia. Impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, s’espera que estigui integrat per més de 300 investigadors. La captació de talent començarà l’any que ve.
El CaixaResearch Institute buscarà avançar en el coneixement existent sobre el sistema immune i el seu paper en la salut global i les malalties infeccioses, oncològiques i neurològiques. Serà el primer a Espanya i un dels primers a Europa que estarà dedicat a aquesta qüestió, apostant per un abordatge transversal entre les diferents disciplines científiques i tecnològiques implicades en l’estudi del sistema immune. També tindrà el focus en la innovació i la transferència de resultats a la societat.
El centre podrà investigar el desenvolupament de nous tractaments diana enfront de cèl·lules mal funcionants, com les canceroses, els virus o els bacteris. El sistema immune no només és la primera línia de defensa davant els patògens clàssics —virus o bacteris—, sinó que també és un sistema d’identificació d’altres agents nocius procedents de dins i fora del cos. Té la capacitat de memoritzar totes les molècules amb les quals s’ha entrat en contacte i generar una reacció de defensa, la qual cosa podrà ser aprofitat per trobar cures per a diferents patologies.
“Amb aquest centre, volem posicionar la ciència espanyola a l’alçada dels grans referents internacionals en immunologia, un camp que ens ofereix infinitat d’oportunitats per ser més eficients en la prevenció d’algunes malalties, així com en un millor diagnòstic i majors opcions terapèutiques”, explica el president del comitè científic de la Fundació La Caixa, Javier Solana.
Aquesta recerca s’acompanyarà des d’un principi amb la que realitzen altres centres impulsats per la Fundació La Caixa, com l’Institut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i el Barcelona Beta Researh Centre (BBRC). “L’institut serà un catalitzador que crearà un punt d’inflexió en la producció científica i que potenciarà els esforços de cooperació preexistents, afavorirà noves sinergies entre les comunitats científiques i posarà a la disposició dels quatre centres el gran potencial dels recursos cientificotècnics del Caixa Research Institute”, valora el director del VHIO i director del projecte científic del CaixaReserch Institute, Josep Tabernero.
Es preveu acabar les obres el 2025
L’espai escollit per al CaixaResearch Institute, on abans hi havia pistes de tenis, piscines, un gimnàs i un pavelló poliesportiu, va ser comprat per la Fundació La Caixa a CaixaBank el febrer de 2020, per un valor de 12,1 milions d’euros. L’adquisició es va efectuar després que el complex tanqués les portes el 2018 i, posteriorment, es produís el trasllat de l’associació d’empleats i jubilats del banc a un nou local, al carrer Sardenya, al costat de la Ronda Guinardó.
L’espai escollit per al CaixaResearch Institute va ser comprat per la Fundació La Caixa el febrer de 2020
Es preveu acabar la demolició de la Soci durant el segon semestre de 2022, quan començarà la construcció del futur complex de recerca. El projecte arquitectònic anirà a càrrec de TAC Arquitectes. El seu principal arquitecte, Eduard Gascón, ha realitzat el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), el Complex Mirasol i la torre d’oficines de la Cambra de Comerç de Barcelona al 22@. S’espera poder obrir els primers espais de cara a 2024 i finalitzar les obres el 2025.
El complex científic tindrà una extensió d’uns 19.000 metres quadrats i disposarà d’espais i equipaments destinats a l’activitat científica —laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació—, zones d’oficines i espais per organitzar esdeveniments o formacions. En la presentació del projecte fa un any, la Fundació La Caixa va xifrar la inversió necessària per impulsar el projecte en més de 60 milions d’euros, que es destinaran tant a la seva edificació com al seu equipament.
Nova plaça per sobre de la ronda que connectarà amb el Cosmocaixa
La definició del projecte constructiu ha suposat la modificació del Pla General Metropolità (PGM), aprovada per unanimitat l’any passat en el plenari municipal. La Generalitat també ha donat el seu vistiplau. S’han reordenat un total de 53.000 metres quadrats. En aquesta superfície s’inclou la parcel·la on hi havia l’antic complex de l’associació de treballadors de l’entitat bancària, amb 16.000 metres quadrats; part dels terrenys al voltant del Torrent del Frare Blanc, i espais de zona verda i titularitat municipal davant de la ronda de Dalt.
A més de la construcció del CaixaResearch Institute, l’acord aconseguit entre la Fundació La Caixa i l’Ajuntament de Barcelona estableix la urbanització d’una nova plaça pública sobre la ronda, connectant el nou centre amb el Cosmocaixa. Així mateix, a la part posterior del centre, s’habilitarà una zona verda pública de 1.200 metres quadrats, al costat del Parc de Collserola.