Nova iniciativa del grup Raventós Codorníu per intensificar la seva presència en el mercat del vi tranquil, créixer en les gammes més altes i fer valdre les característiques d’alguns dels terrers que posseeix al Penedès. La històrica empresa degana del sector del cava és un puntal per aquesta comarca, però, curiosament, fins ara no produïa vins emparats per la Denominació d’Origen Penedès, que aglutina el 30% del negoci de vi català. Els havia tingut en el passat, ja que abans, els vins tranquils de la marca Bach sí que es produïen dins d’aquesta DO, fins que l’empresa va decidir passar-los a la DO Catalunya.
Ara, Codorníu tornarà a tenir vins sota el segell de la DO Penedès gràcies al llançament de Sant Sebastià dels Gorgs, una nova marca comercial que acaba d’arribar al mercat amb dos vins joves, un blanc i un negre de 2021, i que aviat creixerà amb cinc productes més d’una categoria i criança superior, fins a crear una col·lecció de set vins. “Estem corregint una anomalia històrica”, reconeix el grup Raventós Codorníu, actualment controlat pel fons de capital risc estatunidenc Carlyle.
L’empresa elabora la marca Sant Sebastià dels Gorgs en el celler que Parxet —una de les altres marques del grup— té al municipi d’Avinyonet del Penedès, fins ara destinat exclusivament a la producció de cava i estrenat l’any 2012 després d’una inversió de més de cinc milions d’euros. Dels dos primers vins, Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs Blanc i Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs Negre, s’han produït 30.000 i 40.000 ampolles, respectivament, que es venen al preu de 12 euros.
Dels cinc vins que sortiran al mercat més endavant —amb uns preus d’entre 18 i 45 euros—, tres tindran la qualificació de Vi de Finca, amb una producció de 30.000 ampolles més sota els noms El Claustre de l’Abat Miró, Les Vinyes de Can Matas, Les Vinyes de l’Aguilera i Les Vinyes Velles de Soldons i Bonastre. Així, es preveu que aquesta nova col·lecció incrementi en 100.000 ampolles el volum global de la DO Penedès.
“Tant amb Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs blanc, com la seva versió en negre, volem portar a la taula la tradició vinícola del Penedès, apropant els diferents terrers i donant-los a conèixer”, explica Ricard Rofes, responsable de Vins de Llegat, la nova divisió que ha creat Raventós Codorníu per aglutinar els petits cellers del grup, caracteritzats per elaborar marques de baix volum que primen la qualitat i es nodreixen de vinyes històriques que es veremen manualment.
Rofes, un dels enòlegs de prestigi de Catalunya, ha sigut l’artífex de l’èxit dels cellers ScalaDei (DOQ Priorat) i Abadia de Poblet (DO Conca de Barberà) i ara lidera aquest procés de creació de noves marques que permetin enfortir la posició de Raventós Codorníu dins el mercat dels vins de qualitat. Així, recentment, també s’ha desenvolupat la marca Can Matons, per comercialitzar vins elaborats dins de la DO Alella.
Juntament amb ScalaDei, Abadia de Poblet, Can Matons i Sant Sebastià dels Gorgs formen part de Vins de Llegat els cellers Portal del Montsant, Parxet, Mont-Ferrant i Titiana. Excepte ScalaDei i Abadia de Poblet, totes aquestes marques es van incorporar a Codorníu gràcies a l’absorció, l’any 2018, de Gleva Estates, el grup vinícola que havia fundat a partir de l’adquisició de Parxet una de les rames de la família Raventós —liderada per Ramon Raventós Basagoiti— i que es va desenvolupar durant uns anys en paral·lel i en competència amb la històrica empresa de Sant Sadurní d’Anoia.
No formen part de Vins de Llegat els cellers de major volum de l’empresa vinícola catalana, com Codorníu, Raimat, Bodegas Bilbaínas, Legaris, Artesa o Séptima. En total, el grup Raventós Codorníu va facturar 174 milions d’euros (un 3% menys) en el seu últim any fiscal, tancat el 30 de juny de 2021. L’objectiu que es va marcar el conseller delegat de la companyia, Sergio Fuster, passava per superar els 200 milions d’euros en l’exercici que es tancarà aquest mateix mes i que inclou una exitosa campanya nadalenca que el directiu va descriure com “la millor dels últims deu anys”. La meitat del negoci procedeix de la venda de cava i l’altra meitat de la producció de vins tranquils.
Segons Raventós Codorníu, la col·lecció Sant Sebastià dels Gorgs vol ser un homenatge al monestir del mateix nom situat al terme d’Avinyonet del Penedès i envoltat de vinyes. Aquest monestir va ser fundat el 1024 pel noble Mir Geribert, autoanomenat Príncep d’Olèrdola, que va encapçalar una revolta contra el comte de Barcelona Ramon Berenguer I. Durant els primers anys, Sant Sebastià dels Gorgs va arribar a ser una abadia i el monestir de referència de tot el Penedès, l’Anoia i el Baix Llobregat, amb moltes possessions de terres i vinyes. El 1409 va passar a dependre de l’abadia de Montserrat i hi va desaparèixer la vida comunitària. Amb les desamortitzacions del segle XIX, el monestir va passar a pertànyer a particulars.
“Els vins de Sant Sebastià dels Gorgs són fruit del meticulós treball de voler plasmar el seu origen de la forma més nítida possible. Són vins honestos, francs i directes. I amb una clara intenció de fer gaudir des del primer instant”, assegura Xevi Carbonell, enòleg d’aquesta col·lecció de nous vins del Penedès.
El negre jove que ja ha sortit al mercat és un cupatge de syrah, garnatxa negra i cabernet sauvignon. Per la seva part, el blanc és un bivarietal de macabeu i sauvignon blanc.