Coincidint amb el Dia Mundial de l’ELA, que se celebra el pròxim 21 de juny, cinc reconeguts xefs i cinc esportistes s’han unit per posar en marxa el projecte Cuina Solidària. Albert Adrià, Ada Parellada, Joan Roca, Carme Ruscalleda i Nandu Jubany, acompanyats de les futbolistes Aitana Bonmatí i Alèxia Putellas, la nadadora Ona Carbonell i l’extennista Àlex Corretja, i de la mà d’Ametller Origen i Juan Carlos Unzué, han impulsat aquesta iniciativa gastronòmica per recaptar fons per a la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.
Des que fos diagnosticat d’ELA l’estiu de 2020, l’exfutbolista i entrenador Unzué s’ha convertit en la cara més visible de la lluita contra aquesta malaltia neurodegenerativa. En la presentació del projecte, Unzué ha destacat que “és una proposta diferent, que més enllà de recaptar fons econòmics, demostra la gran solidaritat que hi ha en aquest país, i com persones i empreses poden unir esforços per fer d’aquest món un lloc millor”.
Cuina Solidària consisteix en l’elaboració dels plats preferits de cada esportista seguint la recepta dels xefs catalans. Seguint un calendari, cada plat es posarà a la venda en 120 establiments de la cadena i a la botiga online d’Ametller Origen. Es tracta d’una iniciativa que durarà tot l’any i els beneficis de cada plat aniran íntegrament a les persones afectades per l’ELA.
El tret de sortida l’ha donat Unzué amb el seu ingredient preferit, un pebrot del piquillo, que serà acompanyat d’una brandada de bacallà, una proposta del xef Nandu Jubany. “És un plat perfecte, perquè no hi ha millor manera de combinar Navarra, amb els pebrots, i la brandada de Catalunya. Compartir una estona amb l’Unzué ha estat una lliçó de vida, un regal”, ha assegurat Jubany.
Després, arribarà la proposta de Carme Ruscalleda i Alex Corretja, que aposten per un arròs barrejat amb verdures de temporada. L’extennista ha confessat que la tria d’aquest plat es deu a la poca destresa en la cuina i les garanties que l’ofereixen els envasos d’arròs precuinat. “És un salvavides”, ha comentat entre rialles.
De novembre a desembre es podrà tastar el plat preferit d’Alèxia Putellas, seguint la recepta de Joan Roca, amb un dels productes estrella de la tardor: els ous saltats amb bolets. Els mesos de gener i febrer de 2023 es posarà a la venda la proposta solidària d’Ona Carbonell, de la mà d’Ada Parellada, uns nyoquis de calamars i sípia. “Estic molt feliç de poder contribuir en aquesta causa. Em sembla un plat ideal, perquè combinar el peix amb la pasta és fantàstic”, ha destacat la responsable del restaurant barceloní Semproniana.
Finalment, durant els mesos de març i abril es podrà degustar el plat favorit d’Aitana Bonmatí i elaborat per l’Albert Adrià, uns rigatoni al pesto i parmesà. “Poder contribuir en la recaptació de fons per l’ELA i canalitzar-ho a través de la cuina catalana és un orgull. He escollit aquest plat perquè sóc flexitariana i el rigatoni amb pesto m’agrada, tant pel sabor, com pel valor nutricional que aporta. Em fa molta il·lusió elaborar-ho amb l’Albert Adrià, un referent de la cuina catalana”, ha explicat la futbolista blaugrana.
La Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls és una entitat privada i sense ànim de lucre. Va ser fundada l’any 2005 per Enric Maria Valls, fill d’un afectat per aquesta malaltia, a qui va arrabassar la vida l’any 1973 i el nom del qual ret homenatge la fundació. És l’única entitat a Catalunya que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per l’ELA i donar suport a les seves famílies, a través d’un model propi que contempla una visió integral.
Unes 400 persones viuen afectades per l’ELA a Catalunya, aproximadament 1.200 si hi sumem les seves famílies. Un cop diagnosticades, l’esperança de vida ronda entre els dos i els cinc anys, tot i que hi ha casos en què la taxa de supervivència és molt més àmplia.