El sector industrial català s’ha conjurat per no deixar perdre les oportunitats que la indústria 4.0 ofereix per seguir creixement i guanyar competitivitat. D’aquí que un representatiu grup de companyies industrials de sectors d’activitat molt madurs ha decidit unit esforços per crear nou espai d’innovació col·laborativa entre startups i empreses.
La iniciativa, anomenada Indpuls, respon a l’interès d’esperonar al teixit industrial a treballar plegats amb les empreses emergents per crear valor afegit i consolidar la indústria com un actiu clau per a la generació de riquesa i noves oportunitats en el territori i amb visió de futur.
Darrere d’Indpuls es troben empresaris i directius de les firmes Avinent, ARaymond, Celsa Group, Comexi, Fluidra, Font Packaging Group, Frit Ravich, Girbau Group, Grupo Carinsa, Pastisart i Simon. Des de la seva experiència en cooperació i intercanvi de coneixement observen com “només col·laborant i innovant amb generositat, afrontarem els grans reptes d’avui i de demà”, manifesta Mercè Girbau, consellera delegada de Girbau Group i presidenta d’Indpuls. Aquest col·lectiu representa a 20.000 treballadors i factura conjuntament 8.000 milions d’euros.
En el seu projecte, aquesta dotzena d’empreses compten amb el suport de la consultora Lead to Change, que lidera Xavier Marcet, assessor en estratègia, innovació i transformació d’organitzacions a empreses per ajudar-les a afrontar la complexitat i la gestió del canvi de l’actual context socio-econòmic. “El propòsit és crear un col·lectiu d’una vintena d’empreses” per treballar conjuntament, asseguren fonts vinculades al projecte, que tindrà la seva base d’actuació a la consultora Lead to Change, al centre de Barcelona.
Els socis actuals ja han començat les activitats i han posat a disposició d’Indpuls les seves pròpies instal·lacions per tal de conèixer diferents entorns de treball, espais innovadors que serveixen d’inspiració, asseguren. De moment, han fet activitats també al DFactory, al Tech Barcelona, Lanzadera, al Barcelona SuperComputing Center, a Fluidra, a Font Packaging, a Avinent… Perquè del que es tracta és de disposar d’entitats col·laboradores públiques i privades, com les esmentades i d’altres com Barcelona Activa, IQS, AMEC, Stage2 o Acció.
L’objectiu d’Indpuls és promoure la competitivitat de les empreses creant valor corporatiu des de la innovació i donar suport a les empreses emergents perquè desenvolupin les seves activitats en el sector de la innovació industrial. L’R+D, la digitalització i la sostenibilitat en seran elements bàsics, ja que el nou hub d’innovació industrial se centra en la sostenibilitat (circularitat, energia, salut i benestar, i nutrició) i la transformació digital (digitalització i optimització d’actius).
En el marc d’aquests àmbits d’actuació, l’associació posarà en marxa diferents iniciatives per fomentar la innovació en reptes compartits, en solucions de sostenibilitat i transició ecològica, en tecnologies emergents i impacte social. En aquest sentit, Indpuls arrenca amb quatre activitats destacades: el programa de co-innovació sobre reptes transversals; les trobades d’innovació per a difondre, compartir i generar coneixement; el programa de suport a empreses emergents amb tecnologies afins als reptes plantejats per oferir un procés de col·laboració, amb potencial de resultats de col·laboració i d’inversió; i, per últim, el programa de radar d’startups i tecnologies innovadores que poden inspirar nous productes, serveis i models de negoci per a les empreses d’Indpuls.