El Zoo de Barcelona fa un pas més per anar fent camí cap a la seva transformació en un punt de trobada de la recerca, conservació i divulgació de la fauna autòctona, ibèrica i mediterrània, que l’ha de situar com a referent de la preservació de la biodiversitat i la divulgació.
Aquesta setmana han començat els treballs per enderrocar l’antic Aquarama, una instal·lació inaugurada l’any 1968, i contigua al que durant anys va ser el dofinari del parc d’animals i la llar d’un dels animals més coneguts i populars, l’orca Ulisses, que el 1994 es va traslladar al Sea World de San Diego (California).
Des de la seva inauguració el dia de la Mercè de 1968 i fins el 2011, per l’Aquarama i el dofinari hi van passar un total de 31 dofins; va ser uns dels primers equipaments d’aquestes característiques d’Europa.
La demolició de l’espai, que tindrà una durada de quatre mesos i compta amb un pressupost de prop de 365.000 euros, permetrà la construcció d’una reserva d’animals, que haurà d’estar enllestida per a l’estiu de 2024.
Les noves instal·lacions acolliran les especies que, de forma provisional, vegin afectat el seu hàbitat dins el Zoo com a conseqüències del pla de remodelació a que se sotmetrà el recinte. El projecte preveu una inversió de poc més de 64 milions d’euros fins el 2031.
De moment, el nou equipament per a la reserva d’animals està pressupostat en 800.000 euros. Es tracta d’una àrea de 3.500 metres quadrats i comptarà amb cinc patis exteriors, visibles per als visitants, i tres dormitoris. Tots aquests espais estaran degudament equipats i es podran adaptar als requeriments de cada espècie, així com els de les seves cuidadores i cuidadors, segons va informar l’Ajuntament de Barcelona, propietari del Zoo.
Pensada com un centre que vetlli per la salut i benestar animal, garantint en tot moment les seves necessitats, a la reserva es reproduiran els diferents hàbitats, es disposaran roques, troncs i espais d’ombra, així com de zones climatitzades i sales tècniques. L’entorn d’aquest futur equipament s’adequarà amb vegetació.
Pel que fa als treballs d’enderrocament, es faran procurant en tot moment “el mínim impacte acústic i ambiental”, garantint així el benestar de la resta d’animals del Zoo. Tal com ha explicat el seu director, Sito Alarcón, això serà possible gràcies a l’ús d’una cisalla que arrencarà els trossos de formigó, substituint la clàssica màquina neumàtica de demolició. “Podríem haver-ho fet més ràpid, però ens preocupava que els sorolls i les vibracions poguessin afectar a la resta d’espècies”, ha admès en declaracions recollides per l’agencia ACN.
Alarcón també ha parlat del dofinari, assegurant que “seguirà les mateixes passes” que l’Aquarama. “Un cop tinguem solucionat el tema del tractament de l’aigua començarem a treballar en el projecte de l’enderroc, aquí però, hem de tenir més cura perquè la part posterior s’utilitza de forma provisional pels treballadors”, ha afegit.