El patronat del Gran Teatre del Liceu ha aprovat el pla estratègic pel 2023-2026 que reafirma la seva missió d’inspirar, impactar i transformar les societats i les persones a través de l’art, i, específicament, de l’òpera.
El nou full de ruta vol consolidar el projecte artístic que va iniciar Víctor Garcia de Gomar el 2019 i el revalida en el càrrec per als propers quatre anys, amb el repte de seguir treballant per fer del Liceu un centre de les arts i el pensament, tenint l’òpera com a subjecte principal. Així doncs, la institució operística seguirà apostant per cantants de primer nivell, l’ús dels nous llenguatges, així com l’impuls de noves coproduccions internacionals amb teatres de referència, com fa pales la programació que ha dissenyat per a la temporada 2022/2023, quan encara continuarà amb les activitats per a la commemoració del 175 aniversari.
A més de seguirà recuperant patrimoni musical i donarà oportunitats als creadors del país sense oblidar mantenir el creixement cap a l’excel·lència dels col·lectius artístics.
També es renova pels propers quatre anys la figura de l’artista resident, actualment Àlex Ollé, de La Fura dels Baus, que dur a terme l’assessorament escènic, la programació artística i el treball de la “mentoria respecte a nous directors d’escena perquè puguin afrontar amb èxit la seva carrera dins del gènere operístic”.
En el període del nou pla estratègic, el mestre titular Josep Pons, amb la col·laboració de Pablo Assante al capdavant del Cor del Teatre, seguirà treballant per a uns cossos estables referents, completar les places vacants acordades i exercitar el múscul de l’Orquestra i el Cor a través dels concerts, de cambra o del gran cicle simfònic.
El president del patronat, Salvador Alemany, sosté que l’actual model del teatre és essencial per fer compatible l’equilibri econòmic de la institució amb la màxima qualitat possible de la seva proposta artística, però també per aconseguir els objectius en els projectes educatiu i social i en els de projecció internacional, tant pel que fa al públic estranger que pot gaudir de l’òpera a Barcelona com intensificant les iniciatives amb altres institucions d’arreu del món.
La difusió de la programació i els seus continguts serà una eina que es mantindrà i millorarà en els propers anys per mitjà de Liceu+ (liceuplus.com), la plataforma audiovisual que inclou l’abonament digital Liceu+ LIVE.
El director general del Liceu, Valentí Oviedo, considera que el projecte artístic i socioeducatiu del centre “ja s’ha anat intuint en bona part d’aquesta temporada i ara cal consolidar-ho i transformar-ho en la resta d’àrees que permetin que se solidifiqui i sigui viable i possible també a llarg termini”.
Més pressupost i implicació del públic
El patronat preveu un pressupost a l’alça on els ingressos propis no siguin inferiors al 50% del total i que les aportacions de les administracions públiques estiguin durant tota la vigència del pla al voltant del 50%. L’objectiu és que el teatre de l’òpera de Barcelona sigui sent referent a nivell europeu i pugui créixer en qualitat, prestigi i servei a la societat, mantenint l’equilibri econòmic, com volen els responsables del patronat.
Aquestes previsions prenen de referència el pressupost per a la temporada 22/23 xifrat en 51,4 milions d’euros, un volum superior a la temporada anterior, amb 49,5 milions d’euros. En aquests comptes, el 52% provindrà d’ingressos propis, mentre que les administracions representaran el 48% restant.
En la línia econòmica també s’han proposat incrementar els ingressos per mecenatge (que aquests siguin un 14% del total d’ingressos propis) i seguir amb la línia d’incrementar el nombre de benefactors, persones físiques. El creixent interès vers el programa de suport individual ja va fer considerar al Teatre la importància de donar força a aquesta figura tot creant una Junta de Benefactors, un organisme creat el maig passat que té entre els seus objectius incrementar la implicació del públic amb les temporades artístiques del Teatre i incentivar noves adhesions així com organitzar accions de fidelització. En aquest sentit, Rosario Cabané s’incorpora al patronat com a presidenta de la Junta de Benefectors. Per la seva banda, Alfons Rodés, per finalització del seu mandat, deixa el patronat després de 7 anys de dedicació.
L’aproximació a tots els públics i a la societat en general seguirà les passes fins ara realitzades amb la posada en marxa de projectes que han esdevinguts molt enriquidors com El Liceu per a tothom, amb els programes LiceuAprèn i LiceuApropa que busquen generar oportunitats, coneixement i experiències.
Noves instal·lacions
Sobre la possible segona seu del Liceu a l’espai que ocupava Imax Port Vell, el Patronat del Gran Teatre del Liceu ha explicat en un comunicat que el nou equipament pretén ser un ens “polivalent i dinamitzador” de la ciutat de Barcelona, obert a tota la ciutadania.
Entre els objectius ja esmentats pel Teatre, aquestes instal·lacions permetrien “complementar l’activitat educativa i d’El Petit Liceu del propi Teatre, fixar una temporada estable de dansa i poder comptar amb una seu per un Centre d’Òpera de Nova Creació, un ens que impulsaria la nova òpera des de tots els seus àmbits”, segons la nota difosa aquest dijous.