A la Ronda Sant Antoni de Barcelona acaba d’obrir portes Antiga Casa Buenavista, un hotel boutique de quatre estrelles i 43 habitacions que suposa la culminació d’un somni, el de la família andorrana Molleví. Amb aquest projecte, que ha topat amb múltiples dificultats, els Molleví rendeixen homenatge als seus avantpassats, que fa un segle van obrir a la mateixa finca la ja desapareguda casa de menjars Buenavista, que ara també es recupera.
Aquesta obertura és totalment extraordinària en l’actual context de moratòria hotelera a Barcelona, ja que a Ciutat Vella no es poden posar en marxa nous establiments hotelers i menys si es tracta d’una nova llicència, com passa amb Antiga Casa Buenavista. Es tracta, per tant, d’un dels darrers projectes que van aconseguir, el 2015, la llicència hotelera, encara que les obres no van començar fins al 2018 després de patir diverses okupacions. La construcció, a més a més, ha coincidit amb la pandèmia i ha hagut d’esquivar altres dificultats, com ara les excavacions arqueològiques que es van haver de fer quan es van trobar restes d’un antic monestir durant el moviment de terres.
Antiga Casa Buenavista s’alça en el número 84 de la Ronda Sant Antoni, a pocs metres del Teatre Goya i de la Plaça Universitat. De fet, l’hotel, de cinc plantes, ocupa dues finques, ja que també té una façana al carrer Joaquim Costa. El 1918, als baixos d’aquest edifici, Mateu Molleví i la seva dona Conxita van obrir-hi el restaurant Casa Buenavista i van instal·lar la seva residència just a sobre de l’establiment. El local es va fer molt popular al barri gràcies al fet que oferia cuina tradicional de mercat a preus assequibles i es trobava en una ubicació estratègica, al costat del llavors recentment inaugurat Teatre Goya. Intel·lectuals, artistes i burgesos de principis de segle, però també classes populars i famílies del barri es donaven cita en aquesta casa de menjars, que va ser gestionada per diferents generacions de la família Molleví fins que va tancar a mitjans dels anys 70 del segle passat. Després, durant molt de temps, el local de l’antic restaurant va estar ocupat per la botiga d’electrònica Fase 4.
Ara, han estat els germans Àlex i Guille Molleví, besnéts dels fundadors, que han fet realitat, juntament amb el seu pare, el projecte de reobertura del restaurant i la construcció de l’hotel. “Fa 20 anys que teníem al cap transformar aquest històric edifici en un hotel familiar de marcat caràcter barceloní i poder reobrir la casa de menjars”, explica Guille Molleví a The New Barcelona Post. La família, que amb els anys va aconseguir la propietat de la finca, no és aliena al negoci hoteler, al contrari. El pare dels dos impulsors d’Antiga Casa Buenavista va arribar a tenir una cadena d’hotels a Andorra i actualment la família continua gestionant l’Hotel de l’Isard, a l’Avinguda Meritxell d’Andorra La Vella.
Per a la construcció de l’hotel de la Ronda Sant Antoni van fitxar l’estudi TDB Arquitectura, de l’arquitecte Juan Trias de Bes, que ha concebut un establiment molt acollidor on s’han cuidat al màxim els detalls, amb un marcat component de disseny, materials d’alta qualitat i on es dóna prioritat al confort de l’hoste. S’ha mantingut la façana original de l’edifici i els seus esgrafiats, mentre que l’interior és tot nou, tot i que s’hi han incorporat elements típics de l’arquitectura barcelonina, com ara terres hidràulics o sostres de volta catalana. També s’ha posat èmfasi en el mobiliari, que vol subratllar el disseny barceloní i que ha comptat amb l’assessoria de l’equip de MINIM. En paral·lel, Concepción Padilla s’ha ocupat del suggerent interiorisme i decoració del restaurant Casa de Comidas Buenavista, que també s’acaba d’inaugurar a la planta baixa.
L’establiment compta amb l’assessorament del xef lleidatà Marc Roca, propietari del restaurant Blau del carrer Londres de Barcelona. Ara com ara, només obre al migdia, però la idea és que en uns mesos la cuina funcioni de manera ininterrompuda tot el dia, els set dies de la setmana. La carta del local aposta per les tapes, els plats tradicionals de cullera i la cuina a la brasa.
Anxoves amb oli d’oliva, ensaladilla de ventresca, croquetes de rostit i truita de bacallà al pil pil són algunes de les propostes per obrir boca. Com a plats principals destaquen els canelons, les mandonguilles amb ceps, les galtes de vedella amb parmentier, el capipota, els calamarcets amb cigrons o un arròs melós de gambes i sèpia. Si s’és més de brasa, es pot triar entre xuletó de vedella, presa ibèrica, botifarra amb mongetes de la Boqueria o unes cloïsses gallegues al Xerès amb pernil ibèric. Per postres, clàssics com el babà al rom, un suís amb nata fresca o un valencià: copa de taronja amb Cointreau.
Il·luminat per una lluerna, el restaurant té un petit pati amb una font i està decorat amb dibuixos que s’utilitzaven a les cartes de l’antiga casa de menjars i amb frases que també lluïen les parets de l’històric local, com Amb pa i vi es fa camí; Barriga llena, corazón contento; o No hi ha res millor que un trago amb porró.
Tornant a l’hotel, destaca la lluminositat que aporta el pati interior i la piscina rectangular exclusiva per als clients ubicada a la cinquena planta, amb vistes privilegiades al mar de terrasses i teulades del Raval i Ciutat Vella. També s’ha decorat amb mestria l’Altell, una entreplanta reservada per a clients amb sales de reunions, biblioteca i sofàs davant d’una xemeneia. A cada pis hi ha quatre habitacions amb balcó que donen a la Ronda Sant Antoni i la resta d’habitacions tenen vista sobre el pati interior o el carrer Joaquim Costa. L’hotel aposta per comprar a proveïdors locals, així, els llençols són de Bassols i els amenities de Natura Bissé. També a les compres per abastir la cuina es primarà els comerços de proximitat del Raval i del Mercat de Sant Antoni.
La família Molleví, que prefereix no desvetllar la inversió efectuada, gestionarà directament l’hotel, que no forma part de cap cadena, i assegura que la seva vocació és a llarg termini. “Aquest projecte no és una inversió especulativa, al contrari. La nostra vocació és de permanència al 100%; aplicarem una gestió familiar, amb un alt nivell de servei i una excel·lent relació amb els veïns i integració al barri”, expliquen els germans propietaris. L’hotel ha suposat la creació de 30 llocs de treball i actualment comercialitza les habitacions a un preu que oscil·la entre els 180 i els 220 euros la nit.