La llista d’unicorns amb segell barceloní comença a agafar cos. Va ser eDreams la que va obrir el camí i es va convertir en la primera companyia espanyola valorada en més de 1.000 milions d’euros. Era l’any 2014 i es va haver d’esperar fins al 2019 per sumar un nou nom, Glovo. Des de llavors, les adhesions s’han accelerat, amb Wallbox (2021) i Travelperk (2022), una mostra més del dinamisme que viu l’ecosistema emprenedor local. Abans d’acabar l’any, ha arribat l’última incorporació a la llista, Factorial, empresa emergent especialitzada en tasques de recursos humans per a pimes.
Factorial, startup creada per Jordi Romero, Bernat Farrero i Pau Ramon el 2016, acaba de tancar una ronda de sèrie C per 123,6 milions d’euros (120 milions de dòlars), aconseguint així superar la frontera dels 1.000 milions d’euros de valoració. “No és una mètrica que ens importi, però ens fa il·lusió perquè ens ajuda a aconseguir que ens coneguin més clients”, explica Romero en declaracions a The New Barcelona Post. L’operació ha estat liderada per Atomico i ha comptat amb la participació de GIC i tots els inversors anteriors de la companyia, incloent-hi Tiger Global, CRV, K-Fund i Creandum. Després de la ronda, el soci d’Atomico, Lucca Eisenstecken, s’ha unit al consell de la companyia.
Aquesta nova etapa a Factorial continua una tendència de creixement exponencial, amb pujades de més del 200% en els ingressos anuals des del 2019 i passant dels 70 als 7.000 clients. I, des de la ronda de sèrie B per 67,3 milions d’euros de 2021, l’empresa emergent amb seu al carrer d’Àlaba ha aconseguit triplicar aquest creixement, arribant a una plantilla de 800 professionals repartida entre les oficines del Brasil, Mèxic i Espanya.
Amb els recursos de l’última ronda i la seva nova categoria d’unicorn, Factorial preveu enfortir-se en els mercats en els quals ja és present —Espanya, el Regne Unit, els Estats Units, Alemanya, Itàlia, Portugal, França, Mèxic i el Brasil—, així com obrir una nova oficina a Miami. La startup s’ha marcat com a meta captar un públic objectiu de deu milions d’empreses als països on ja opera. Per a aquest 2022, esperen acostar-se als 10.000, xifra que preveuen duplicar de cara a l’any que ve.
La ronda de sèrie C també els servirà per ampliar i millorar les funcionalitats del software que han creat per facilitar el dia a dia de petites i mitjanes empreses. La plataforma ideada per Romero, Farrero i Ramon, tres enginyers informàtics, és el resultat dels problemes que es van trobar en les seves primeres startups, Itnig i Redbooth, dels sectors de Software as a Service (SaaS) i e-commerce. “Ens vam adonar que les empreses funcionaven molt malament i que calia aplicar tecnologia”, recorda Romero.
Entre les tasques que ja facilita Factorial, automatitzant-les i centralitzant-les en una única eina, hi ha la contractació i la incorporació de nous treballadors, la gestió de les baixes, el pagament de les nòmines o el control horari. Amb la ronda, esperen incorporar nous serveis com la gestió del personal i l’avaluació d’objectius, o una targeta de dèbit per a despeses. Factorial, que va començar a monetitzar el seu producte l’any 2019, encara no ha registrat beneficis i no comunica la seva xifra de facturació.