En el temps de descompte, la llibreria Alibri, l’antiga Herder, ha salvat el partit. A principis d’octubre, va anunciar el seu tancament i molts van lamentar la pèrdua d’un establiment que estava a punt d’arribar al seu centenari i s’havia convertit en una parada obligatòria per als bibliòfils locals. Entre els afectats, hi havia els fundadors de Bookish, una plataforma de subscripció com Netflix o Spotify però amb el focus posat en les novetats literàries. “És una llibreria històrica de Barcelona i ens va entristir la notícia”, explica Tomàs Casals, director de Bookish, en declaracions a The New Barcelona Post.
Des de feia temps, Bookish, centrada en el món digital, tenia plans d’obrir una llibreria a Barcelona, la seva ciutat natal, amb l’objectiu de complementar l’experiència que ofereix als seus usuaris, que reben cada mes un llibre sorpresa, acompanyat amb guies de lectura i activitats online com clubs de lectura o trobades amb l’autor, fins i tot algun detall extra, com una tote o un coixí per llegir a la platja. La plataforma estava buscant ubicacions quan es va anunciar el tancament de l’Alibri. La coneixien i van començar a valorar si tenia sentit materialitzar aquí el seu projecte.
La primera reunió amb la propietat, l’editorial alemanya Herder, va arribar a principis de novembre. En poc més d’un mes, les dues parts s’han conegut i han tancat un acord, superant la data de tancament anunciada, prevista per al passat dilluns, 5 de desembre. Aquest divendres, van signar l’acord de compra, per un import que no ha transcendit i convertint a Bookish en el nou i únic propietari de la llibreria. L’operació inclou el manteniment de tota la plantilla, formada per uns 26 treballadors, així com el seu fons.
La nova etapa d’Alibri, a dos anys de complir els 100, serà una simbiosi amb la plataforma, una potenciarà la seva digitalització i l’altra la seva presencialitat, sense oblidar que ambdues fan “un treball similar: recomanar llibres”, remarca Casals. Amb tot, a partir d’ara, els subscriptors de Bookish tindran un espai on trobar més novetats literàries o assistir en persona a activitats que fins ara es feien exclusivament online.
Per aconseguir-ho, es faran obres per actualitzar la llibreria, “sense perdre l’essència”, però modernitzant un espai que s’havia quedat una mica enrere. “Volem crear la millor llibreria de gran format a Barcelona, un gran centre cultural, però també un negoci sostenible i rendible”, remarca Casals.
“Durareu quatre dies”
Quan els fundadors de Bookish van voler aplicar per als llibres el model de subscripció que s’utilitza per a la música o les sèries, el sector editorial no els va animar gens. “Tothom ens va dir que anàvem a durar quatre dies”, recorda el seu director, “però ha passat tot el contrari”. Fundada l’any 2017, la plataforma va permetre actualitzar propostes que havien deixat de funcionar, com la de Cercle de Lectors, que tancaria poc després.
El projecte va néixer de la mà de Nam Nguyen i Tomàs Casals, dos emprenedors que ja havien provat el mercat amb Tiching, una plataforma online que ofereix recursos per a docents i estudiants a Espanya i Amèrica Llatina. Creada l’any 2009, va ser adquirida per l’editorial Vicens Vives el 2014.
Bookish és el segon projecte dels emprenedors Nam Nguyen i Tomàs Casals
Dels mals auguris inicials, Bookish ha anat creixent any rere any, encara més amb la pandèmia, una crisi que ha beneficiat a sectors com el del llibre, que va tancar 2020 superant les vendes prepandèmiques i va viure el 2021 el seu millor any de l’última dècada. Posada en marxa amb una inversió inicial de 25.000 euros, la startup ha rebut el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i va tancar una ronda de 160.000 euros a Dozen Investments. Al febrer d’aquest any, els inversors de Dozen van vendre les seves participacions a Bookish al grup Tansley.
Actualment, la plataforma compta amb uns 5.000 subscriptors. El preu de la subscripció mensual se situa en 24,90 euros, amb despeses d’enviament incloses. Treballen amb les principals editorials, grans i petites, entre elles Literatura Random House, Alfaguara, Lumen, Libros del Asteroide, Anagrama, Blackie Books, Impedimenta, Sexto Piso, Errata Naturae, Hoja de Lata i Gatopardo Ediciones. La plataforma tria una novetat literària cada mes i els usuaris poden triar entre diferents modalitats, des de bestsellers i no ficció fins a narrativa independent, però el títol que els arriba és una sorpresa. Així mateix, es poden donar de baixa en qualsevol moment i també poden posar en pausa la subscripció si se’ls acumulen les lectures a la tauleta de nit. De cara a 2023, Bookish preveu invertir a Alibri, la nova pota del negoci, i continuar creixent.