TheNBP Factory

El pernil és el producte rei de la gastronomia, especialment per Nadal.

Enrique Tomás o l’art de poder gaudir del millor pernil per Nadal

El pernil és un producte imprescindible a les taules nadalenques i pot ser també el millor regal gràcies a originals propostes com la Cata 4 Sabores, que proposa un viatge per diferents zones productores i intensitats del pernil ibèric

“El pernil no es menja, es gaudeix!”. Aquesta és una de les màximes que li agrada repetir a Enrique Tomás per referir-se al producte rei de la gastronomia espanyola, el pernil ibèric. El mestre perniler és qui més ha contribuït en els últims 40 anys a la divulgació de la cultura del pernil amb un clar objectiu: descomplicar-ne el consum i posar-ho fàcil als clients. Per això, a l’habitual pregunta sobre quin és el millor pernil, l’empresari sempre respon amb una repregunta: “quin pernil t’agrada a tu? Tots els pernils són el millor pernil, si és el que a tu t’agrada”. Més clar, impossible.

És especialment per Nadal quan Enrique Tomás emfatitza aquesta vocació pedagògica, ja que el pernil no pot faltar a cap taula. “El pernil no es menja per treure la gana, sinó per gaudir-lo, per sentir plaer. Tots els pernils són bons a les botigues Enrique Tomás, triar depèn del teu gust i, per descomptat, del teu pressupost”, assenyala l’expert, que convida a submergir-se a la botiga online d’Enrique Tomás per donar resposta a totes les inquietuds sobre el pernil i trobar la major i més completa oferta per poder xalar a casa d’aquesta joia gastronòmica tan saborosa.

 

 

Amb aquest afany de simplificar i adaptar-se als diferents pressupostos, la marca Enrique Tomás identifica tots els seus pernils amb tres, quatre o cinc estrelles, un recurs comprensible per tota la població en ser anàleg a la manera de categoritzar els hotels. Els pernils amb tres estrelles corresponen al Pernil Gran Reserva, amb més de 15 mesos de curació, també anomenant pernil serrà en procedir de porcs blancs. Les quatre estrelles identifiquen el Pernil Ibèric d’Enceball o el Pernil Ibèric d’Enceball de Camp. El primer prové de porcs ibèrics alimentats en granges amb pinso, cereals i herba, amb 24 mesos de curació; i en el segon cas són porcs que, a més de ser criats en una granja, han pogut sortir al camp per alimentar-se també de plantes i de fruits silvestres.

Les cinc estrelles indiquen que estem davant un Pernil Ibèric de gla o un Pernil de gla 100% ibèric – Pota Negra. El primer és un pernil d’altíssima qualitat procedent de porcs de raça 50% ibèrica alimentats principalment per glans i altres productes naturals i criats lliurement a les deveses. En aquest cas, els pernils triguen 36 mesos a assolir el punt òptim per ser consumit. Finalment, l’anomenat ibèric pota negra és la màxima categoria del pernil, ja que procedeix de porcs de raça 100% ibèrica i alimentats exclusivament a base de glans i productes naturals.

Enrique Tomás ofereix una àmplia varietat de lots i cistelles nadalenques per celebrar les festes amb el millor pernil.

La filosofia d’Enrique Tomás convida a obrir la ment i a recórrer el món del pernil de la millor manera: tastant-lo! No ens hem de deixar portar per idees preconcebudes i per falsos mites i, en aquest sentit, el millor és tastar com més varietats sigui possible per trobar el pernil ideal per al nostre paladar. Precisament, els dies de Nadal són ideals per realitzar tasts verticals per conèixer les tres qualitats del pernil per excel·lència o per regalar experiències gastronòmiques úniques, com la Cata 4 Sabores, un producte que uneix diverses intensitats de pernil de gla 100% ibèric ideal per als foodies que vulguin experimentar amb la gamma més premium.

La Cata 4 Sabores d’Enrique Tomás és un autèntic viatge per l’excel·lència del pernil, ja que consisteix en un pack que juga amb diferents sabors i graus del pernil de gla segons la seva procedència, de menor a major invasió gustativa al paladar. Així, el pernil de Guijuelo és el “Suau”, l’extremeny correspon al perfil “Aromàtic”, el cordovès és el “Sabrós” i el pernil de Jabugo és l'”Intens”, uns qualificatius que de nou, s’han triat per definir de forma simple el més destacat de la peculiaritat de cada procedència. El tast consta de 40 grams de cadascuna de les quatre varietats de pernil, tallades exclusivament de la maça, la part més valorada i cobejada en ser la més sucosa, la més infiltrada.

La Cata 4 Sabores inclou pernil ibèric procedent de Guijuelo, Córdoba, Extremadura i Jabugo.

“La Cata 4 Sabores busca captivar als amants de la gastronomia i del pernil i és ideal pels que volen sorprendre amb un regal original, fet que el converteix en un must aquest Nadal. A més a més, és una excel·lent alternativa per dur als dinars i sopars que es gaudiran amb la família o amics aquests dies”, explica Enrique Tomás. El conseller delegat de l’empresa afegeix aquestes claus per treure el màxim profit a l’experiència: “S’ha d’olorar l’aroma del pernil abans de posar-se’l a la boca i, després, prémer-lo amb la llengua perquè el tall quedi enganxat al paladar; d’aquesta manera, se n’extreuen tots els matisos i el greix de gla comença a fondre’s”. El mestre perniler també recomana menjar un bocí de pa entre pernil i pernil, i maridar-lo amb un fino de Xerès, vi blanc, xampany o cava. El preu de compra de La Cata 4 Sabores a través de la botiga online d’Enrique Tomás és de 60 euros.

Regalar pernil, un encert assegurat

Al centenar d’establiments d’Enrique Tomás o a través d’Internet, la marca amb seu a Badalona permet adquirir una àmplia varietat de pernils i espatlles senceres o bé ja llescat. L’opció dels sobres de llescats és molt recomanable, ja que permet comprar diferents tipus de pernil i, a més, facilita molt la vida als consumidors. Precisament, un dels serveis estrella d’Enrique Tomás és el format No te cortes, que consisteix a comprar un pernil sencer o una paleta que, abans d’arribar a casa del client, serà prèviament desossada, tallada i envasada al buit pels experts talladors de la casa. Es tracta d’un producte ideal per regalar, sobretot a qui no li agrada tallar, no domina la tècnica o no té els accessoris adequats, a més de comptar amb l’avantatge de poder consumir pernil durant un temps més prolongat i quan vingui de gust.

Regalar pernil per Nadal és un encert total i més si aquest regal s’acompanya, per exemple, amb altres embotits ibèrics o amb un bon vi. Enrique Tomás s’ha esmerçat aquest any en oferir un ampli catàleg amb les millors opcions per comprar cistelles, lots i packs nadalencs amb una àmplia franja de preus i per a tots els gustos i pressupostos. Hi ha cistelles per 39 euros que inclouen tres sobres de Pernil Ibèric d’Enceball, dues bosses de picos sevillanos i una ampolla de vi de la DO Montsant anomenat Maridaje i elaborat en exclusiva per a Enrique Tomás. Per 55 euros, la cistella inclou cinc sobres de paleta gran reserva, una llonganissa ibèrica de Vela, una ampolla de vi blanc Maridaje, formatge semicurat d’ovella, un fuet espetec extra i dues bosses de picos sevillanos.

Lot nadalenc de paleta d’enceball de camp ibèrica amb vi negre del Montsant i picos sevillanos.

Si es prefereixen cistelles amb peces senceres de pernil, els preus oscil·len entre els 99 i els 550 euros en funció del nombre d’estrelles del pernil; s’acompanyen amb la selecció de vins Maridaje, amb caves de Juvé & Camps, peces de llom, xoriço o llonganissa ibèrica, formatges i torrons.

També es pot regalar pernil acompanyat per algun dels llibres que ha escrit Enrique Tomás, com El Libro de la Experiencia del Jamón, que, com li agrada dir a l’empresari, “és l’únic llibre del món que es menja”. Un altre regal més que original i perfecte per aprofundir en el món del pernil és la Cata comentada de jamón en casa, per a una o dues persones. Es tracta d’una caixa que inclou set tipus de pernil, una ampolla de vi i un codi QR que permet descarregar-se un tast comentat i guiat per un expert perniler d’Enrique Tomás. Amb una durada de 40 minuts, aquesta experiència permet de manera clara, senzilla i amena entendre d’una vegada per totes allò que un sempre s’ha preguntat sobre el pernil i conèixer les diferències entre les diferents tipologies. El preu d’aquest pack és de 50 euros.

El Libro de la Experiencia del Jamón conté 5 sobres de 80 gr de diferents tipus de pernil.