Centre d'innovació de Cisco a Ca L'Alier
Centre d'innovació de Cisco a Ca L'Alier. © Blanca Blay/ACN

Una vintena d’empreses de xips s’interessen per invertir fins a 1.600 milions a Catalunya

El sector està format per gairebé 90 empreses que facturen 160 milions d'euros

La indústria dels semiconductors, material que permet controlar corrents elèctrics i està format per transistors i xips, es troba en fase de desenvolupament a Catalunya. Així ho demostra el degoteig de noves inversions, com les de Lenovo, IntelCisco al Barcelona Supercomputing Center (BSC), MPS a L’Hospitalet de Llobregat i, la més recent, Idiaded a Viladecans.

Aquests no seran els únics projectes que s’anunciaran, tenint en compte que la Generalitat, a través d’Acció, treballa amb una cartera de 22 projectes potencials d’inversió estrangera en semiconductors. Si es materialitzen tots, suposarà atreure una inversió superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 llocs de treball en els pròxims dos i tres anys.

La majoria dels projectes interessats a invertir a Catalunya es concentren en la primera fase de la fabricació dels xips, el disseny, com ha passat amb les multinacionals Lenovo, Intel, Cisco i MPS. Segons Acció, aquesta focalització en el disseny s’entén per factors com l’elevat nivell d’industrialització català i la presència de centres de recerca punters relacionats amb el desenvolupament de xips com el BSC i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), així com universitats que ofereixen formació en semiconductors. També ajuden els centres d’innovació que companyies com Cisco ja tenen a Barcelona per ampliar les inversions i continuar posicionant la capital catalana.

El dinamisme que està registrant aquesta indústria s’acompanya de la falta de semiconductors que va començar amb la pandèmia i que encara afecta l’economia. Està alterant principalment sectors com l’automoció, però també l’alimentació, els productes farmacèutics i químics o el tèxtil, tenint en compte que fan servir màquines que necessiten xips.

Aquest bloqueig s’ha respost amb la voluntat europea de recuperar sobirania tecnològica, amb iniciatives com la Llei Europea de Xips, que vol augmentar la producció europea fins al 20% de cara al 2030 —actualment és d’un 8%— amb una inversió de 43.000 milions d’euros, i el Perte de semiconductors, el més ben dotat, amb una inversió de 12.250 milions d’euros.

Un ecosistema que factura 160 milions

A l’espera de noves inversions, el sector està format per més de 100 agents a Catalunya, amb 86 empreses i 18 entitats de recerca, i 4.400 professionals. La facturació de les companyies se situa en els 160 milions d’euros, dividides entre el 66% que factura més d’un milió d’euros i el 37% que ingressa més de 10 milions d’euros. El 81% són pimes i el 8% són startups. Gairebé el 75% tenen més de 10 anys.

Si s’analitza el conjunt de la cadena de valor, gairebé el 40% de les empreses es dedica al disseny de xips i la resta es reparteixen entre circuits electrònics, empreses auxiliars i les que se centren en la distribució i els materials. La indústria dels semiconductors es caracteritza per una alta fragmentació, fent-los passar per múltiples empreses i països. De fet, es calcula que un xip arriba a viatjar més de 40.000 kilòmetres i a travessar 70 fronteres des del seu inici i la seva integració en el producte final.