Nou impuls a 011h, la promotora especialitzada en habitatges sostenibles i en la digitalització del procés constructor fundada per Lucas Carné i José Manuel Villanueva, expropietaris de Privalia. Després de tancar l’estiu passat una ronda de finançament de 25 milions d’euros, la startup acaba d’aconseguir el suport de la Generalitat, que li ha concedit un préstec participatiu de dos milions d’euros a través d’Avançsa, l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya.
Els fons que rebrà 011h procedeixen de la línia Innova Energy Tech, que compta amb la col·laboració de l’Institut Català de l’Energia i que busca afavorir el màxim nivell d’estalvi i eficiència energètica, la utilització de fonts d’energia renovables autòctones i el foment de la recerca i la innovació energètica. “Els edificis de 011h garanteixen una A en l’etiqueta energètica i volen anar més enllà i en un futur poder arribar a ser net zero o positius”, assenyala Avançsa per justificar aquesta inversió.
011h defensa que una nova manera de construir és possible i per això ha desenvolupat una plataforma digital i un innovador sistema que aposta per la construcció industrialitzada i per la digitalització de cadascun dels components que intervenen en una obra. Segons la firma, amb aquest mètode es poden reduir en un 90% les emissions de CO₂ i escurçar els terminis d’edificació en un 35%. Un cop validat el model amb la construcció de les primeres promocions d’habitatges, com l’aixecada a L’Hospitalet de Llobregat, el passat mes de juliol la constructora de nova generació va tancar una ronda de sèrie A de 25 milions d’euros liderada pel fons suís Redalpine. També hi van participar Breega i el fons d’impacte SeayaAndromeda, a més dels inversors inicials, entre els quals s’inclouen Foundamental i A/O Proptech.
La promotora compta actualment amb un equip de 29 persones i la seva previsió era tancar l’any amb l’edificació d’un centenar d’habitatges sostenibles, xifra que es podria duplicar aquest 2023. Els impulsors de 011h consideren que la indústria de la construcció necessita fer un gir radical, ja que empra “materials no sostenibles com el formigó i l’acer” i es basa en la utilització de mètodes artesanals que exigeixen molta mà d’obra en un context d’escassetat i baixa qualificació professional. “Com a conseqüència, la construcció residencial s’ha tornat costosa, poc fiable i difícil d’escalar”, denuncien els emprenedors, que també reivindiquen el pas cap a un model de construcció sostenible per la necessitat de frenar el canvi climàtic. “Els edificis generen al voltant del 40% de les emissions globals de CO₂”, apunten.
011h aposta per fer servir materials com la fusta i per incorporar a la construcció els principis de l’economia circular. No obstant això, el seu model se sustenta principalment en un ús intensiu de la tecnologia, fet que suposa digitalitzar tot el procés de construcció, de manera que, per exemple, abans de començar una obra se sap amb exactitud quants claus s’utilitzaran.