The New Barcelona Post inicia el 2023 amb una nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, que el proper dilluns 16 de gener, torna a la Casa Seat amb l’objectiu de consolidar-se com una cita clau a l’agenda mensual barcelonina. Aquesta vegada no buscarem un moment estel·lar de Barcelona radicat al segle passat, sinó que abordarem un dels èxits recents que millor ha posicionat la ciutat en les darreres dues dècades: el desenvolupament i la consolidació d’un potent ecosistema emprenedor referent al Sud d’Europa que actua com a principal motor d’atracció de talent.
Per analitzar els factors que han propiciat l’emergència i la configuració de l’ecosistema tecnològic barceloní comptarem amb Miquel Martí, conseller delegat de Tech Barcelona, l’associació privada que treballa per reforçar el rol de la capital catalana en el panorama digital i tecnològic internacional, i amb el professor Paco Solé Parellada, un dels precursors d’aquest fenomen, ja que el 1998 va impulsar el programa Innova de la UPC, pioner en l’àmbit de la transferència tecnològica i en promoure la cultura emprenedora i de la innovació. Hi conversarà el periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira, conductor d’aquest cicle de diàlegs amb grans referents de la ciutat.
En col·laboració amb Must Media Group, CASA SEAT i Tech Barcelona, la sessió tindrà lloc a les 18.30 hores del dilluns 16 de gener a l’auditori de la Casa Seat. Per assistir-hi com a públic i poder formular també preguntes als ponents cal reservar plaça prèviament. Per aconseguir la teva entrada, fes clic aquí.
Segons el rànquing Startup Heatmap Europe, Barcelona és la tercera millor ciutat europea per crear una startup, després de Londres i Berlín. A l’àrea de Barcelona, hi ha unes 1.900 startups i es calcula que el 2021 van generar conjuntament uns 2.000 milions d’euros de negoci, amb la creació de més de 300 llocs de treball cada mes.
Estem davant d’un èxit que s’ha forjat en només 20 anys gràcies a precursors com Barcelona Activa, Intercom, Eudald Domènech, Pep Vallès, Dídac Lee, Carlos Blanco i empreses com Cluster, eDreams i Fractus, que van protagonitzar els primers èxits, indicant que alguna cosa nova estava passant. Després arribaria el boom de les puntcom i la punxada i la ressaca d’aquesta bombolla que es va crear al començament del segle XXI, donant lloc a una segona onada de projectes molt més sòlids i encara vigents com Atrápalo, Scytl, Advance Medical, Privalia, Filmin, Deporvillage i Tradeinn. Ja a partir del 2013 vam començar a ser conscients que s’havia creat un ecosistema, va ser en aquell moment quan Miguel Vicente va impulsar la creació de Barcelona Tech City i, en paral·lel, vam assistir a una explosió de nous projectes com Holaluz, Kantox, Ulabox, Wallapop, Promofarma, Signaturit, Red Points, Glovo, Typeform o Travelperk, entre moltes altres empreses exitoses que han aixecat rondes milionàries, atret inversors globals i situat Barcelona al món.
La consolidació ha permès l’arribada de grans fons internacionals i també el naixement dels primers unicorns locals. Després de tancar una ronda de 124 milions, l’última empresa a assolir aquest estatus ha estat Factorial, que se suma a Glovo, Travelperk, Wallbox i eDreams, que va obrir camí.
En paral·lel a aquest procés de constitució i desenvolupament de startups, Barcelona despunta com a ciutat escollida per a la implantació de hubs tecnològics internacionals de grans empreses, que arriben atretes pel talent digital existent. Nestlé, Pepsico, Ocado, Sanofi, Amazon, Cisco, Microsoft o Apple, figuren entre els casos més emblemàtics.
Sota el lema, Els fonaments de l’ecosistema tech, aquesta nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars posarà l’èmfasi en les assignatures pendents, com una major transferència de coneixement i la necessitat de convertir les startups en scale-ups, és a dir, en empreses més grans que siguin capaces d’escalar i internacionalitzar el seu model de negoci.
Paco Solé Parellada va estudiar Enginyeria Industrial i econòmiques i és catedràtic en Economia i Organització d’Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de la qual va ser vicerector en l’etapa de Jaume Pagès, que li va demanar que dissenyés un programa d’ajuts a la creació d’empreses de base tecnològica. “La meva especialitat sempre ha estat estudiar com un ecosistema prospera: primer creus que és per un tema de localització i de política industrial. Però després t’adones que té a veure amb moltes altres coses […]. Un territori on no hi hagi cultura meritocràtica, capital humà format i emprenedor és molt difícil que prosperi”, va explicar Solé Parellada a la periodista Mar Galtés en el llibre Barcelona Startup.
El llançament del pioner Programa Innova a finals dels anys 90 va suposar un salt qualitatiu important en la mentalitat de les universitats. “Es feia transferència, però no es completava el cicle de la valorització del coneixement. […] Va caldre impulsar un canvi cultural i vam aprendre sobre la marxa”, va apuntar en el llibre el catedràtic, en referència a la necessitat de fer valdre el coneixement intern i impulsar la creació de patents i spin-off.
Solé, que actualment és vicepresident de la Fundació CYD (Fundació Coneixement i Desenvolupament), que presideix la banquera Ana Botín, ha compaginat aquesta faceta acadèmica amb la d’empresari gastronòmic, ja que és el propietari de l’icònic Restaurant 7 Portes.
Miquel Marti, que també és Enginyer Industrial per la UPC, està al capdavant del dia a dia del Tech Barcelona des del 2013 i, anteriorment, havia desenvolupat la seva trajectòria a l’Agència d’Acreditació en Recerca, Desenvolupament i Innovació (AIDIT) i a Biocat. Tech Barcelona és l’associació independent i sense ànim de lucre que treballa per consolidar Barcelona com un hub tecnològic i digital de referència internacional.
Creada el 2013, representa més de 1.200 companyies i compta amb més de 70 organitzacions partners. Els objectius de l’associació són potenciar el talent, donar suport a l’emprenedoria, atreure inversió i millorar la competitivitat de les empreses. Actualment, els seus esforços se centren en el projecte Urban Tech Campus: una xarxa d’edificis singulars connectats perquè la innovació i la tecnologia s’integrin a la ciutat, s’involucrin i convisquin amb els seus ciutadans.