La Ciutadella del Coneixement ha començat a caminar. La iniciativa que ha de transformar aquesta zona de la ciutat en un nou pol científic ha posat aquest dijous la seva primera pedra en el que fa anys va ser l’antic Mercat Central del Peix de la ciutat amb una àmplia representació institucional, sumant representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern central. Es dona així el tret de sortida a les obres dels tres primers centres de recerca que s’han projectat, el germen que s’espera que revitalitzi un parc que ha quedat una mica oblidat. Amb una inversió de 104 milions d’euros, superior a la prevista inicialment, d’uns 93 milions d’euros, es preveu que les obres acabin a finals de 2025.
Les institucions encarregades de desenvolupar aquesta primera fase són la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), impulsat per la UPF i el CSIC, desenvoluparà un centre dedicat a la recerca sobre la biodiversitat. La universitat també desenvoluparà un centre dedicat al benestar planetari, a més de reforçar el seu campus annex, on hi ha les facultats de Dret, Economia, Ciències Polítiques i Humanitats. Finalment, el BIST, amb l’edifici més gran i el més alt, se centrarà en la medicina de precisió.
Més de 1.200 investigadors es concentraran en aquest complex de recerca, conegut com a Mercat del Peix. Es consolidarà sobre un terreny de 7.500 metres quadrats que en els últims anys havia estat ocupat per un aparcament a l’aire lliure. Els treballs per edificar els tres nous edificis s’han anat endarrerint. L’empresa municipal B:SM, qui gestionava el pàrquing, serà l’encarregada de començar les obres, excavant aquest terreny per construir un altre aparcament que se situarà per sota dels futurs edificis de la UPF, el CSIC i el BIST. Serà el primer que desenvolupi sota un nou concepte que integra serveis de mobilitat més enllà de places per a cotxes, com ara zones d’estacionament per a bicis i patinets, carregadors per a cotxes elèctrics o taquilles per recollir comandes comprades per Internet.
Una altra peça que ja està definida és com seran els centres de recerca, després d’haver resolt els respectius concursos arquitectònics. L’estudi barceloní Barozzi Veiga s’encarregarà de l’edifici del BIST, amb una superfície de 24.700 metres quadrats distribuïts en vuit plantes. Acollirà uns 800 investigadors i uns seixanta grups de recerca de quatre centres, concretament el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB).
Els edificis de l’IBE i la UPF aniran a càrrec de l’equip format per l’estudi californià ZGF Architects i els despatxos barcelonins Mirag i Double Twist, i estaran cofinançats pel Govern. El de l’IBE, amb 6.500 metres quadrats distribuïts en cinc plantes, agruparà 250 investigadors, expandint la plantilla fins ara repartida en dos centres, mentre que el de la UPF, amb 7.300 metres quadrats i tres plantes, aglutinarà uns 150 investigadors. L’Incasòl s’encarregarà de la seva construcció i la urbanització de la zona entre els tres edificis, invertint 18 milions d’euros.
Fa unes setmanes, abans d’escenificar l’inici de les obres, una de les institucions implicades, el CSIC, va definir una nova pota de la Ciutadella del Coneixement amb l’anunci de situar dos instituts molt a prop d’aquest primer complex de recerca. Preveu construir un edifici en un terreny de la Delegació del Govern a Catalunya, al carrer Doctor Trueta, on hi ha una seu del Parc Mòbil de l’Estat, organisme encarregat de la gestió dels vehicles per a la representació d’alts càrrecs del Govern central i la Prefectura de l’Estat. També hi haurà un centre de serveis científics i d’oficines de la Delegació. Per fer-ho possible, queda pendent la modificació del Pla General Metropolità. Actualment, el terreny està qualificat com a zona verda.
Obrir el parc a la ciutat i fer-lo més verd
La recerca no serà l’única manera de revitalitzar el parc i el seu entorn. La Ciutadella del Coneixement aspira a crear una nova centralitat en aquesta zona de la ciutat davant del mar, incidint en un total de 300.000 metres quadrats. Es vol promoure el coneixement, però també obrir el parc a la ciutat, tant a través dels murs que el separen del campus universitari com dels obstacles que hi ha de camí al mar, i fer-lo més verd; rehabilitar els edificis històrics que hi ha al parc, com l’Hivernacle; l’impuls del Zoo de Barcelona com un centre d’estudi i conservació de la diversitat biològica, i la construcció de la nova biblioteca pública estatal al costat de l’Estació de França.
Per això, l’acte d’arrencada de les obres ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el ministre d’Universitats, Joan Subirats, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, així com s’han sumat altres institucions més enllà de les implicades en la construcció del primer complex de recerca. Aquest dijous han participat la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Pasqual Maragall, però la iniciativa també interpel·la a altres ja instal·lades a la zona, com l’Institut de Ciències del Mar, l’Hospital de la Mar, l’ISGlobal, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), el Parlament de Catalunya, el Museu del Disseny, el Museu de Ciències Naturals, el Museu de Cultures del Món, el Museu Picasso o el Born Centre Cultural.