L’estudi “The Global Philanthropy Report: Perspectives on the global foundation sector“, publicat recentment per un grup d’investigadors del Hauser Institute for Civil Society de la Universitat de Harvard i finançat per la companyia UBS, és l’anàlisi més ampli realitzat fins a la data sobre les principals tendències en el món de la filantropia.
Aquest treball ofereix una foto global d’aquest sector, on actuen una mica més de 260.000 fundacions en els 39 països analitzats. La major part d’elles es concentren a Europa (60%) i Amèrica del Nord (35%).
En total, les fundacions analitzades compten amb uns actius de gairebé 1,5 bilions de dòlars que es concentren fonamentalment a Estats Units (60% del total) i Europa (37%).
El país número 1 en aquest rànquing és, amb diferència, Estats Units, on les seves fundacions gestionen uns actius de 890.000 milions de dòlars. Les fundacions del segon país en el rànquing, Holanda, mouen uns actius de 108.000 milions de dòlars, i les d’Alemanya, tercer país en el rànquing, compten amb 92.900 milions de dòlars.
Espanya ocupa la vuitena posició en el rànquing amb un total de 29.000 milions de dòlars en actius, just per darrere de França i per sobre de països com la Xina, Austràlia o el Canadà.
El 72% de les fundacions van ser creades durant els últims 25 anys, el que demostra que es tracta d’un sector força jove i en creixement.
Una de les conclusions de l’estudi és que el sector filantròpic està molt fragmentat. De fet, el 58% de les fundacions existents no col·laboren amb altres fundacions.
Hi ha enormes diferències entre unes fundacions i altres. Així, la meitat d’elles no compten amb personal pagat i els seus pressupostos no arriben al milió de dòlars, el que limita bastant la seva capacitat d’acció.
L’àmbit en el qual les fundacions són més actives és el de l’educació. Una tercera part d’elles treballen en aquest sector per considerar que és el que ofereix més oportunitats per als individus i pot convertir-se en un important motor de prosperitat econòmica per als països.