Barcelona acollirà la seu del projecte Giga, una iniciativa de Nacions Unides, Unicef i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) que treballa per garantir la inclusió educativa i digital dels nens, clarament afectada amb la pandèmia, especialment als països en desenvolupament. Actualment, ja ha connectat digitalment 2,1 milions d’estudiants i 5.700 escoles a tot el món, amb l’objectiu d’arribar a la connectivitat universal de cara al 2030.
Segons ha explicat a l’ACN la líder tecnològica del programa, Naroa Zurutuza, el de la capital catalana serà el primer centre purament tecnològic de l’ONU a tot el món. “És possible que això obri les portes a què altres institucions i seus de les Nacions Unides s’estableixin a la regió”, ha ressaltat després de participar en una xerrada al Mobile World Congress.
Sobre el nou centre, s’espera que estigui format per un equip d’entre 15 i 20 tecnòlegs especialistes en intel·ligència artificial (IA), aprenentatge de màquines, connectivitat o infraestructures. La seva tasca serà la de crear tecnologies de codi obert per ajudar a la implementació del projecte.
Concretament, des de Barcelona, faran el mapa de codi obert el que situaran totes les escoles del planeta a través d’escanejar imatges de satèl·lit i identificaran els seus nivells de connectivitat, creant una visualització en temps real. Segons els responsables de Giga, aquest pas és essencial ja que molts països no saben on són tots els centres educatius del seu territori.
Les administracions s’han compromès a donar suport el projecte per un període de tres anys. L’Ajuntament de Barcelona aportarà 4,5 milions, que inclouen la cessió de Ca l’Alier per acollir les oficines, i la Generalitat i el Ministeri d’Assumptes Exteriors, hi destinaran 6,5 milions d’euros cadascun. El Govern aprovarà aquest mes de març el conveni de col·laboració per establir el centre a Barcelona, pas previ a la subvenció dels 6,5 milions d’euros que aportaran les arques catalanes.