Nou pas en el procés de creixement i diversificació mitjançant adquisicions selectives del grup MAT Holding. La companyia familiar catalana, liderada per Pau Relat, acaba d’acordar la compra de la fàbrica de fitosanitaris i productes per a la protecció de cultius que Bayer Crop Science posseeix al municipi valencià de Quart de Poblet. L’operació permetrà incrementar la capacitat de producció d’Industrias Químicas del Vallés (IQV), empresa de MAT Holding especialitzada en sanitat vegetal i líder en fabricació i comercialització de sals de coure per a l’agricultura.
Segons han avançat aquest dilluns les dues companyies, Bayer transferirà la planta de Quart de Poblet a IQV el juny del 2024, per la qual cosa s’estableix tot un període d’un any per assegurar la transició i enfocar la nova etapa. MAT Holding “garanteix la continuïtat operativa” de la fàbrica i oferirà també “garantia de feina per als seus treballadors durant un any i mig a partir d’aquesta data de transferència”.
La planta de Quart de Poblet va començar a funcionar el 1971 i, actualment, compta amb prop d’un centenar d’empleats, una part dels quals estan relacionats directament i indirectament amb producció i d’altres són de diferents àrees de la companyia que Bayer reubicarà. “El centre té importants capacitats i bones instal·lacions que, a causa dels canvis del mercat i de l’enfocament estratègic de Bayer, no es troben ara com ara utilitzades en el seu màxim potencial. Per aquest motiu, la multinacional alemanya transfereix a la companyia IQV la fàbrica de Quart de Poblet, amb tots els seus actius i personal”, afirma el comunicat.
MAT Holding destaca que aquesta adquisició “respon a l’aposta estratègica d’IQV per la diversificació de solucions fitosanitàries, incloses les bioracionals ─substàncies naturals o sintètiques similars i funcionalment idèntiques usades en la protecció de cultius, de baix impacte ambiental i per a la salut humana─ , així com per augmentar la seva capacitat de producció”. El grup subratlla també que amb aquesta compra IQV “aferma el seu posicionament en l’àmbit de la sanitat vegetal com a proveïdor de les principals multinacionals del sector, alhora que reforça la seva aposta pel territori valencià, on la multinacional espanyola compta amb una planta de formulació i envasat a Cheste“.
Propietat de la família Matosas, MAT Holding ha incrementat en un 50% el seu volum de negoci en els darrers cinc anys gràcies a la seva estratègia d’adquisicions i a la seva especialització en dos sectors que cada vegada cobren més importància estratègica: el de la gestió de l’aigua i la modernització i la digitalització de l’agricultura. El 2022, la companyia va assolir una facturació de 364 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 9% respecte de l’any anterior.
La divisió de protecció de cultius, encapçalada per IQV, va créixer un 6%, fins a 144 milions. Molt més important va ser el dinamisme del grup de filials que operen en el sector de l’aigua, amb una alça de l’11% i uns ingressos de 22 milions. En aquesta divisió s’hi inclouen les empreses Aquestia (nova marca per al seu negoci internacional creada el 2021), centrada en conducció i control d’aigua; Regaber, dedicada a sistemes de reg professional; Hidroglobal, dedicada a projectes hidràulics, SFT, companyia de sistemes de filtració, i Vegga, per a la gestió digital de cultius i finques
“L’agricultura i l’aigua van lligats a alguns dels reptes globals més importants, com ara l’escassetat dels recursos agrícoles i hídrics a causa dels canvis demogràfics i climàtics”, va assenyalar Relat en referència als resultats del 2022. L’executiu també va posar l’èmfasi en el fet que el negoci internacional ja aporta el 65% de les vendes de MAT Holding. Amb seu a Mollet del Vallès, el grup compta amb 85 anys d’història, ven a més de 140 països i té més de mil empleats.
Amb instal·lacions a Mollet i Cheste, IQV va néixer el 1935 i és referent mundial en solucions de sanitat vegetal basades en sals de coure. És present a 70 països dels 5 continents i disposa de filials a Espanya, Portugal, Itàlia, Turquia, Marroc, Xile i El Salvador.