Abans que l’estiu encari la seva recta final, la ciutat celebra alguns dels esdeveniments més esperats de l’any, com les festes de barri de Gràcia i de Sants. Emmarcat en aquest context festiu, Les Cotxeres de Sants acullen cada any durant l’última quinzena d’agost, una de les cites més importants dins del circuit català d’escacs, l’Obert Internacional d’Escacs de Sants-Ciutat de Barcelona. L’esdeveniment reuneix aquest any més de mig miler de jugadors de tots els racons del món disposats a guanyar.
Aquest torneig celebra la seva edició número 24 i la segona des que és també Trofeu Ciutat de Barcelona. Només va posar en pausa el seu recorregut l’any 2020 i enguany espera recuperar ja les xifres prepandèmia. El rècord de participació se situa en 746 jugadors, xifra aconseguida durant l’edició 2019.
Entrar a la sala de joc principal, situada a l’auditori de Cotxeres, és impressionant. Del sostre pengen totes les banderes del món, les salutacions i encaixades de mans es repeteixen davant els taulers que, amb els seus petits exèrcits de peces ben alineades abans de la batalla, esperen el seu torn. A mà esquerra, a la zona de graderies, es juguen les partides de la part alta del rànquing, però no t’has deixar-se enganyar, les sorpreses es donen on menys t’ho espera, perquè mestres i futurs mestres es barregen entre la multitud.
Abans que es posin en marxa els rellotges i una tensió silenciosa envaeixi l’ambient, conversem i compartim experiències amb David Ayza, secretari general de la Federació Catalana d’Escacs i coorganitzador del campionat, sobre com es viu un dels campionats més importants del país.
— Com va néixer aquest obert?
— Aquest torneig va néixer l’any 1999, a partir d’una iniciativa del llavors president del Catalunya Escacs Club i actual codirector del torneig, Alex Sulleva, que va proposar a la direcció de Les Cotxeres de Sants la realització d’un torneig internacional d’escacs a l’estiu. A la direcció de Cotxeres, amb Toni Ayza al capdavant, els va semblar bona idea i van apostar pel que, anys després, seria l’Obert d’Escacs més gran d’Espanya. Així doncs, podem dir que ells dos han estat les almes pater del torneig.
— Podem considerar doncs que és el campionat més rellevant dins del circuit català d’escacs? Has dit que és l’Obert més gran d’Espanya. Carai!
— Efectivament. L’Obert Internacional de Sants-Ciutat de Barcelona no només és l’Open més important dins del Circuit Català d’Escacs, com bé dius, sinó que, en l’àmbit estatal, és el més gran en nombre de jugadors i un dels cinc més potents d’Europa. Tant en nombre de participants, superant els 600 en aquesta edició 2023, com en nombre de titulats internacionals. Tenim més de 15 grans mestres i 100 titulats internacionals.
— Per als no entesos, és com tenir a grans figures de l’esport contra les quals poder enfrontar-te.
— Exacte. És la teva actuació durant el torneig i el sorteig després de cada partida els que decideixen.
“L’Obert Internacional de Sants és el més important tant a nivell català com a nivell estatal, a banda de ser un dels cinc més potents d’Europa”
— Quina ha estat la xifra més alta de participants en tots aquests anys?
— El màxim nombre d’inscrits el vam aconseguir l’any 2019, amb un total de 746 jugadors.
— Déu n’hi do! Per què creus que resulta tan atractiu aquest torneig, per davant d’altres que també es juguen al territori?
— Factors com, per exemple, que Barcelona sigui sempre una opció turística agradable per combinar escacs i vacances, ajuden a l’arribada de jugadors de tot el món, que també veuen en aquest torneig una opció molt bona per intentar assolir normes de mestre internacional i gran mestre, gràcies a l’alt nivell que tenen els jugadors participants. També intentem que l’organització d’aquest campionat coincideixi cada any amb les festes de Sants per donar tant als jugadors com a les seves famílies la possibilitat d’una activitat extra d’oci a la ciutat i per desconnectar de les llargues partides d’escacs.
“Intentem que el campionat coincideixi amb les festes de Sants per donar la possibilitat d’una activitat extra d’oci a la ciutat”
— Per als acompanyants, donar un tomb durant l’espera és un al·licient. Però igualment, any rere any, ompliu. Quin és el veritable èxit de tan alta participació?
— Crec que l’èxit del torneig recau en el tracte que se li dona al jugador, el veritable protagonista. Les partides es juguen en un espai còmode, obsequiem els participants amb la samarreta i el bolígraf de cada edició, i atenem cada problemàtica possible, tot emparat per una organització professional. És, probablement, l’únic torneig del Circuit Català que disposa d’un personal administratiu professional darrere —el de Cotxeres-Casinet i el de la Federació Catalana d’Escacs— que poden dedicar part de la seva jornada laboral a l’organització del torneig.
— És cert, sóc de les que col·lecciona samarretes. Però em falta la de 2020. Imagino que, com a tots, també us va afectar la pandèmia. Com ha estat tornar a la normalitat?
— Desgraciadament, la pandèmia ens ha afectat a tots i l’Open de Sants no ha estat una excepció. Durant aquest període, les inscripcions van baixar considerablement, però, a poc a poc, anem tornant als números prepandèmia. Per exemple, enguany, tenim més de 600 jugadors, xifra que ens acosta al nostre rècord de 746 participants. Segurament, l’acabarem superant en les properes edicions.
— Com a espectadora i acompanyant de jugador, és molt gratificant veure cares conegudes any rere any que es retroben en aquest torneig i que ho fan només en aquest torneig. Com ho viviu vosaltres com a organitzadors?
— Sempre és reconfortant veure els retrobaments que es donen a l’Open any rere any: des dels qui no han faltat a cap edició fins a un senyor de París que ha vingut els últims anys consecutius perquè li encanta el torneig, passant per aquell nen petit que veies jugar fa deu edicions i ara resulta que és un gran mestre. Han passat moltes històries a l’auditori de Les Cotxeres de Sants durant 24 edicions!
“Sempre és reconfortant veure els retrobaments que es donen any rere any: des dels qui no han faltat a cap edició fins a un senyor de París que ha vingut els últims anys consecutius”
— Segur que tens alguna anècdota per explicar.
— Diverses, sí. Una de les que més m’agrada és la d’una jugadora sud-americana i un jugador indi que es van conèixer durant el Circuit Català d’Escacs —no sabria dir si a Sants exactament— i que, avui dia, estan casats i tenen fills. O aquell noi indi que va venir fa poques edicions a jugar al nostre torneig i, actualment, és un dels finalistes de la Copa del Món que se celebra a Bakú (l’Azerbaidjan), lluitant contra Magnus Carlsen i companyia.
— Bé, això sembla que comença ja.
— Deixa’m convidar els lectors a fer-nos una visita. Ho poden fins al 27 d’agost, a partir de les 16:30 hores, aquí, a Les Cotxeres de Sants. Que s’acostin a veure com és un torneig internacional, gaudir de les partides a les pantalles gegants, sota aquest envelat de banderes que acompanyen la sala de joc, i amb els gegans de Sants custodiant l’entrada. I que, sobretot, vinguin a gaudir de la màgia dels escacs. L’entrada és totalment gratuïta i l’espectacle està garantit.