L’Internet de les Coses, el big data, la intel·ligència artificial, la robòtica, la impressió 3D… Aquestes són algunes paraules que han envaït el dia a dia per descriure com les fàbriques de tota la vida s’estan transformant i canviant la seva manera de produir. Ho estan fent a base d’introduir molta tecnologia que els està permetent digitalitzar processos com el disseny, la producció i la distribució, amb l’objectiu de conèixer què passa a cada moment en les cadenes de muntatge i prendre millors decisions.
Costa entendre moltes vegades què hi ha darrere de tots aquests termes, la major part de les vegades pronunciats en anglès, però Ramon Pastor, vicepresident i director general mundial del negoci d’impressió 3D d’HP, els tradueix amb facilitat. “La quarta revolució o indústria 4.0 consisteix a tornar a la figura de l’artesà a qui se li demanava que fes una forquilla de fusta en el món preindustrial, és a dir, fabricar localment, sota demanda i personalitzant el producte, però fent-ho de manera escalable i sostenible“, ha exposat Pastor en una nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post amb la col·laboració de CASA SEAT, Must Media Group i Barcelona Global. L’alt directiu d’HP ha estat acompanyat pel delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, gran promotor i divulgador de la Indústria 4.0.
Per a això, ha continuat Pastor, la introducció de noves tecnologies juga un paper indispensable. Entre altres coses perquè permet millorar la producció en cadena que va arribar a principis del segle XX i va acabar provocant la deslocalització de les fàbriques a països on sortia més barat, sense oblidar la contaminació que es generava després amb el transport fins a arribar al client i la sobreproducció que es va generalitzar per adaptar-se a un mercat insaciable. “Per Catalunya, que és un país de pimes, la quarta revolució industrial és molt important perquè, per primer cop, les economies d’escala no existeixen. Una fàbrica petita tindrà, més o menys, els mateixos costos que una de gran perquè els costos fixos baixaran radicalment, això és una oportunitat brutal per a les pimes”, ha remarcat el també director general del campus de la multinacional a Sant Cugat del Vallès.
Aquí és on també entra el CZFB com a entitat pública que dedica els recursos que guanya llogant els terrenys industrials que té a la Zona Franca a fomentar nous models de negoci. “Parlem de promoció econòmica, però també de la nova indústria. Abans les revolucions industrials es produïen cada 100 anys, ara estem en una revolució permanent. S’està produint una allau de tecnologia en molt poc temps. Nosaltres, des del sector públic, intentem posar les màximes facilitats perquè tot això emergeixi i crear oportunitats. El que ens interessa és que les empreses tirin endavant”, ha exposat el delegat del CZFB.
Un exemple de com fer de palanca per a la indústria és la incubadora d’impressió 3D que va crear el consorci l’any 2019. Des de llavors, ha servit per fer viables i accelerar els plans de més de 100 empreses. I s’ha fabricat de tot: des de pròtesis a vehicles i motos, fins i tot instruments musicals. Aquest és el cas d’Odisei Music, una startup barcelonina que va voler trobar la manera de fabricar saxofons per facilitar el seu transport quan es viatja. “El límit és la imaginació”, ha advertit Navarro.
“La impressió 3D trasllada els bits a àtoms, és a dir, el món virtual al món físic. I tot això sense intermediaris”, ha concretat Pastor. De fet, HP no està molt lluny de la incubadora del CZFB, sent una de les empreses que aporta equipaments. A més, la multinacional també és present al DFactory Barcelona, un complex impulsat pel consorci que està dedicat a la indústria 4.0. L’empresa amb seu a Palo Alto (Califòrnia) és una de les que més metres quadrats ocupa, amb la instal·lació d’una fàbrica d’impressió 3D, una unitat de negoci de la companyia que té a Sant Cugat la seu mundial de desenvolupament.
“Barcelona té molts elements per ser un actor clau d’aquesta transformació”, ha remarcat Pastor. En primer lloc, té universitats com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), generadores d’un talent local ben preparat i que resulta més assequible si es compara amb els enginyers d’Alemanya o els Estats Units. “Som molt competitius”, ha remarcat el directiu i ha sumat un altre factor: la ciutat és capaç d’atreure perfils d’altres països. Després està el teixit industrial català, protagonitzat per unes pimes que ara es poden beneficiar de la nova indústria, però acompanyat també per seus centrals i hubs de referència de multinacionals com HP i ABB. “Se’ns veu com un territori que està prenent la iniciativa i que pot ser líder”, ha valorat en una sessió moderada pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira.
“Pensar en gran”
“Ens ho hem de creure més”, ha defensat Navarro. “Barcelona i Catalunya tenen tots els ingredients per excel·lir, el que ens frena a vegades és que no ens ho creiem suficient”, ha agregat. També és important, ha subratllat, no perdre el tren i sumar-se a l’ona de canvi ràpidament: “O ens adaptem o desapareixerem”.
En aquest sentit, Pastor ha fet una crida a les administracions a tenir clar en què cal invertir a la indústria per no perdre el lideratge incipient. “Hem tingut i tenim una política industrial erràtica. No sabem apostar per certs vectors i es posa diners en tot. Quan no tries, ets normal en tot, però no ets excel·lent en res. És un tema d’actitud. Ens ho hem de creure i pensar en gran: des d’aquí podem liderar”, ha avisat. “Hem de tenir clar que ara tenim una finestra d’oportunitat per ser líders. Hem d’actuar ara, abans que aquestes noves tecnologies siguin mainstream“, ha ressaltat, després de reiterar la necessitat de “posar el focus i apostar per la innovació industrial”.
Tots dos també han posat sobre la taula la necessitat d’alinear molt millor els cicles de formació a les necessitats reals de les empreses. “No hi ha cap cicle de formació per a operadors de màquines 3D”, ha exemplificat Pastor, que sí que s’ha felicitat per la posada en marxa d’un màster recent a la UPC d’enginyeria per a fabricació additiva.