“La nit del 28 de novembre el cel de Barcelona s’omplirà d’estrelles”. Així ha iniciat Mónica Rius, directora de Comunicació i Marques de Michelin, la presentació de l’esdeveniment que se celebrarà el proper 28 de novembre a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona.
A més de la gala, que estarà presentada per Andreu Buenafuente i es podrà seguir per streaming, també destaca l’organització de showcookings gratuïts, als quals cal inscriure’s prèviament, i del debat El vi és gastronomia, que se celebrarà el 13 de novembre a l’Auditori de La Pedrera. Es tracta, aquest darrer, de la quarta edició d’una iniciativa que aquest any pretén posar en valor el món vinícola com a part imprescindible per completar qualsevol experiència gastronòmica.
Durant la presentació, la regidora Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, també ha explicat que Barcelona és la ciutat amb més estrelles Michelin de la península Ibèrica. La ciutat compta alhora amb 39 mercats, que són una aposta per un model d’accés a l’alimentació des de la proximitat, la qualitat i la professionalitat de les persones que estan cada dia rere les parades. “Aquests mercats són part d’una cultura gastronòmica que és estrella Michelin, però que també és de barri”, ha apuntat Gil.
Precisament per això, la celebració de la gala inclourà iniciatives paral·leles com El teu mercat té una estrella, en què xefs de restaurants amb estrella Michelin cuinaran als mercats de Barcelona per apropar l’alta gastronomia a tothom. Aquests showcookings, ideats per l’Ajuntament i el Consorci de Turisme, se celebraran del 20 d’octubre a 6 de novembre en quatre localitzacions diferents. El Mercat de Sants convidarà a Oriol Castro i Fran López; l’Escola ESHOB a Artur Martínez; el Mercat de la Guineueta a Romain Fornell i la Fira Mercat de Mercats, que se celebra del 20 al 22 d’octubre, als germans Torres, la xef Alejandra Ormeño, Raül Balam, Rafa de Bedoya, Francesc Beltri i Nicolás de la Vega. La reserva prèvia és obligatòria.
Un sopar de gala amb grans noms
Tal com ha explicat Monica Rius, els convidats a la gala podran gaudir d’un sopar a càrrec d’un elenc selecte de 12 xefs que sumen un total de 13 estrelles Michelin. Amb l’objectiu de “posar en valor i apreciar la riquesa, la qualitat i la diversitat de la gastronomia dels establiments de la Guia 2023”, dirigiran l’esdeveniment Javier i Sergio Torres, Paolo Casagrande i Jordi Cruz, que faran equip amb Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casanyes, Raül Balam, David Andrés, Albert Adrià, Albert Raurich i Hideki Matsuhisa. Aquesta selecció de professionals no només posa de relleu els restaurants amb més projecció internacional actualment, sinó que també dona suport a cases històriques i remarca les diverses gastronomies de la ciutat.
Com ha explicat el xef Jordi Cruz, del Restaurant ABaC: “Hem fet un menú molt divers que reflecteix la gastronomia i les ganes que passin coses boniques a Barcelona. Ja era hora que Michelin tornés a la ciutat i ho donarem tot perquè sigui una nit molt gran”. Per la seva banda, Paolo Casagrande, del Restaurant Lasarte, ha afegit que “aquesta gala marca un abans i un després, ja que posarà Barcelona al mapa. El carisma, la força i el talent que hi ha a Barcelona és imparable”. Finalment, Sergio Torres, del Restaurant Cocina Hermanos Torres, ha afegit que “és un plaer, un honor i un orgull per a nosaltres, com a barcelonins, que la gala se celebri aquí. Més enllà de l’esdeveniment en sí, crec que aquest obrirà la porta a moltes altres coses que vindran després”. I el seu germà Javier ha conclòs amb una petició a la famosa guia vermella: “ja que la gala es fa aquí, seria la bomba que caiguessin algunes estrelles més per a Barcelona, per a Catalunya i per a la resta d’Espanya. Tant de bo la gala vingui acompanyada de moltes estrelles!”.
Jordi Cruz: “Ja era hora que Michelin tornés a la ciutat i ho donarem tot perquè sigui una nit molt gran”
Un ADN que involucra moltes disciplines
El director de Vendes i Màrqueting per a Michelin Food and Travel, Miguel Perera, també ha anunciat que llançaran una campanya de comunicació per “donar visibilitat internacional a la ciutat com a destinació gastronòmica d’excel·lència”. La BCN ADN Excelencia arrencarà amb alguns dels xefs més rellevants del panorama barceloní i s’anirà estenent a través d’altres persones de disciplines tan diverses com l’esport, la medicina, la música, el cinema o la comunicació. “Són les persones que, per als nostres xefs, representen l’ADN de l’excel·lència que defineix la ciutat de Barcelona”, puntualitza Perera. En paral·lel, es convidarà el públic a compondre una cadena d’ADN, esmentant persones rellevants de la ciutat, siguin o no conegudes, a través de les xarxes socials. Entre tots els participants, la guia Michelin sortejarà una sèrie d’experiències gastronòmiques i una entrada per a dues persones per gaudir en directe la gala de Barcelona.
Paolo Casagrande: “Aquesta gala marca un abans i un després, ja que posarà Barcelona al mapa”