A una masia del segle XIV, que havia estat part del Monestir de Sant Cugat i l’havien ocupat senyors feudals, arribaran dissenyadors de tot el món per idear, per exemple, les imatges digitals que es veuen a les pantalles dels ordinadors i les pantalles d’HP, així com l’aparença de les aplicacions per posar-los en marxa i utilitzar-los. Fins fa poc, alguns dels més de 2.500 treballadors d’aquesta immensa seu empresarial no eren conscients que existia un espai amb tanta història tan a prop de les seves oficines, malgrat que molts d’ells aprofiten els descansos per fer running pel complex. L’edifici es troba en un dels laterals de la gran esplanada que ocupa la multinacional al municipi barceloní, amb gairebé 300 hectàrees, i havia estat desocupat fins ara.
Quan l’empresa es va instal·lar aquí a finals dels anys vuitanta, la zona encara mantenia un caràcter agrest, com recorda Ramon Pastor, director general del Centre Internacional d’HP de Barcelona, el complex més important que el grup té fora dels Estats Units. Els pocs empleats que van començar a treballar en aquella època havien de tancar les finestres perquè entraven mosques, assenyala Pastor, quan encara estaven envoltats de granges i molt bosc. Tot va començar amb unes oficines i una fàbrica encaixades en un immens terreny que ara ja suma 11 edificis, i està acompanyat per moltes més empreses.
Des d’HP no sabien què fer amb aquella masia abandonada dins dels seus terrenys, a la qual s’havia reformat la seva façana l’any 2014 i estava més acompanyada des del 2019 amb un nou edifici ubicat al costat, la seu global d’impressió 3D. Així va ser fins que el campus de Sant Cugat es va convertir en l’escollit pel grup per acollir el centre global de disseny digital. “Va ser el match perfecte”, remarca Pastor. Calia tenir en compte que aquest nou hub haurà de competir amb altres companyies i capitals per atreure a uns professionals molt demandats, per la qual cosa es va voler reforçar l’oferta amb la tradició creativa de Barcelona i fer-ho des d’un espai diferent. “La nostra aposta per Barcelona és clara. Sant Cugat reforça avui les seves capacitats”, exposa la directora general d’HP Ibèria, Inés Bermejo.
El nou hub d’innovació d’HP servirà per centralitzar els diferents estudis de disseny que tenia el grup pel món, amb la funció d’idear, dissenyar i desenvolupar noves solucions de digitals per millorar l’experiència dels usuaris. La multinacional també té un a Palo Alto (Califòrnia), amb un centenar de treballadors. El centre estatunidenc conviurà amb el de Sant Cugat, però serà aquest últim el que liderarà la divisió i creixerà.
La Masia d’HP ja ocupa 20 treballadors i s’espera que creixi fins als 80 en els pròxims dos anys. Per a Pastor, és important posar en valor el disseny i no pensar tant en el software, tenint en compte que són els dissenyadors els que ideen com seran les solucions i transmeten les ordres per executar-les.
El grup no revela la inversió que ha suposat posar en marxa l’onzè edifici de la seu de Sant Cugat, però informa que va rebre una ajuda de 200.000 euros d’Acció. A més de centre d’innovació, l’antiga masia de Can Graells servirà com a centre cultural i s’estrena aquesta setmana com a seu de la Barcelona Design Week. “Això no s’atura”, adverteix Pastor, “des de Barcelona liderem el futur de la companyia i molts dels reptes que té”.