Aquest dolç de Tots Sants realment no és exclusiu de Catalunya, perquè a la Comunitat Valenciana, Aragó i Illes Balears trobem dolços similars. Zones que, a més, coincideixen amb aquelles que van estar sota l’ocupació àrab, i això és palès en l’ingredient principal: l’ametlla.
Popular des del segle XVIII, el que va començar sent una ofrena per a la tomba dels difunts que prèviament s’emportava a l’església per a beneir, d’elaboració casolana, són ara una cita anual amb les pastisseries i obradors artesanals que és ineludible. Al panellet tradicional, elaborat amb clara d’ou, sucre, ametlles i pinyons se li han sumat en les últimes dècades alternatives que busquen un major espectre de sabors i oferir versions creatives. Cal no oblidar que des de 2002, té el Segell Europeu de Qualitat Alimentària que protegeix i reconeix el panellet, establint els requisits necessaris perquè la qualitat del mateix estigui garantida en tot el procés d’elaboració, fins a arribar al consumidor.
Així doncs, s’acosta el tan anhelat moment d’arreplegar castanyes, rostides a casa o en els estands de venda ambulant que es despleguen per totes les ciutats i pobles del territori, i de moniatos. Aquests són els companys de festí dels panellets.
La Pastisseria Carrió va guanyar l’any 2023 la consideració del millor panellet de pinyons artesà de Catalunya en el marc del concurs que organitza el Gremi de Flequers de Barcelona i, encara que enguany no ha pogut revalidar el triomf, apareix a la Ruta dels 50 millors panellets de pinyons artesans que recull aquells llocs on venen excel·lents panellets. Trobem a la tercera generació darrera d’aquest obrador artesà: a l’Oriol, mestre pastisser, i a l’Anna, atenent i venent a la botiga del número 216 del carrer Bailèn. En el seu ADN hi ha la visió que la qualitat és innegociable, i que un artesà pastisser i forner ha d’utilitzar ingredients de primera, amb el temps i la paciència com el principal de tots ells.
A un preu de venda unitari d’1,75 euros, ofereixen caixes d’assortiments de set, 14, 20 i 35 unitats, que poden omplir-se d’una o diverses varietats, a triar entre pinyons, ametlla, cafè, taronja, rovell, Sacher (gerd i xocolata), massapà amb xocolata (el típic amb forma de castanya), mango, tiramisú i coco.
Com si de petites joies es tractés, a les vitrines de la Pastisseria Hofmann (a les seves botigues de Flassaders 44 i Avinguda Pau Casals 5) llueixen els panellets més clàssics, com el de pinyons, perfumat amb vainilla d’Haití; el de coco, o el de cafè 100% aràbiga. Però les seves creacions més icòniques, pròpies de la seva pastisseria d’autor, són també molt celebrades, com els panellets de festucs amb massapà i taronja confitada, de gerds, de tres cítrics o d’avellana amb cor de caramel tou i banyat en xocolata. Aquest últim és una de les especialitats de la casa.
Bomboneria Pons és un dels obradors de xocolata en actiu més antics de la península i, encara que les seves especialitats són els panellets artesans de xocolata, triomfen per igual els clàssics que no ho són: pinyons, ametlles, cafè, coco, avellana, llimona, gerds… i així fins a múltiples sabors diferents, als quals es sumen els de xocolata, íntegrament realitzats en el seu obrador: massapans de llimona, gerd, maracujà, poma, taronja, coco, cacau, castanya, vermut, cafè, avellana i nous, recoberts amb xocolata.
Elaborats amb matèria primera de qualitat, des de la xocolata fins a l’ametlla (Marcona) i els pinyons (de Castella), ofereixen gran varietat d’assortiments, tots ells disponibles a les seves botigues (a Sants, Olzinelles 78 i a Les Corts, a Nau de Santa Maria 3) i a la seva botiga en línia, enviant a Barcelona i a tota Catalunya.
Continuant amb els excel·lents artesans que endolceixen des de fa generacions als barcelonins, Mervier Canal no pot faltar en qualsevol selecció, amb els germans Canal, Xavier i Mercè, al capdavant. Tenen un nodrit assortit a granel a les seves botigues a Muntaner 566 i Calvet 15, i el preu és de 70 euros el quilo per a totes les varietats disponibles: panellets de pinyons, ametlles castanyes de xocolata, rovell, carabasseta de xocolata i praliné, ametlla o coco, amb altres opcions on prevalen sabors reconeixibles i creatius com el cafè, marró glacé, codony, festuc (novetat d’enguany), cacau i perles de xocolata, llimona i xocolata blanca o taronja i xocolata negra. També té ossos de sant, una versió en massapà farcit de dolç de rovell molt popular a Espanya i que és deliciosa.
Eric Ortuño i Ximena Pastor, els mestres pastissers al capdavant del prestigiós L’Atelier, innoven cada any inspirant-se en temes i monogràfics per aplicar la seva creativitat a la revisió més deliciosa de la tradició. Enguany, però, tiren la vista enrere i ofereixen la selecció dels seus panellets més reeixits, gairebé convertits en icones, que han celebrat en diverses formes i sabors tantes i tantes manifestacions culturals: mitologia, art, tradicions, fades o boscos encantats. Estan disponibles en una caixa d’assortiment de 27 unitats a 39,50 euros.
I finalment, encara que no menys deliciós, Josep María Rodríguez Guerola i Ana Jarquín proposen endolcir des de La Pastisseria a tots els paladars més selectes amb els seus dolços estacionals, que celebren la tradició i la creació. En les seves vitrines ja llueixen els panellets de pinyons al costat d’uns altres tan tradicionals com els de coco, llimona o xocolata, però sens dubte, la creació que millor defineix aquesta pastisseria moderna i actual són el de cirera, el de pacaya o el plàtan caramel·litzat. Una suculència que s’ofereix en diferents assortits, en caixes de sis, 12 o 24 unitats i estan disponibles a la seva botiga física i en línia, amb servei per recollir les comandes els dies 27, 28, 29 o 31 d’octubre.
Tot llest per a ajuntar-se al voltant d’una taula i servir una nodrida selecció d’aquests dolços selectes, variats i suculents! Acompanyats d’una mica de cava i, sobretot, cal no oblidar-se de les castanyes rostides i els moniatos, companys de viatge que vesteixen de sabor aquesta tradició que agrada a tots, grans i petits.