Influents de la setmana novembre 2023 1

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

NOVEMBRE 2023

Jaume Guardiola

President del Cercle d'Economia

El Cercle d'Economia ha entrat en el debat de l'amnistia amb la publicació d'una nota d'opinió que situa de nou a aquest influent lobby acadèmic i empresarial al centre del tauler. Després d'una intensa discussió interna, la institució que presideix Jaume Guardiola avala l'amnistia per poder girar full al procés, però considera que aquesta concessió ha de ser fruit d'un "gran acord polític" entre els dos principals partits i no una mera moneda de canvi per a la formació del nou Govern. El Cercle també exigeix a l'independentisme que renunciï a la unilateralitat i accepti el marc constitucional, després d'apuntar que cal aparcar el referèndum perquè dins la Constitució no hi cap. Per a l'entitat empresarial, l'amnistia ha de ser el punt de partida per reformar el pacte territorial i aprovar un nou model de finançament i un nou Estatut.

Guardiola, que s'ha hagut d'arremangar aquests últims mesos per aconseguir un text de consens entre les diferents veus dels socis, va accedir a la presidència del Cercle d'Economia el juliol del 2022, després d'imposar-se a la candidata Rosa Cañadas a les primeres eleccions de l'entitat des de la seva fundació el 1958. Va arribar al càrrec poc més d'un any després de desvincular-se de Banc Sabadell, on va exercir com a conseller delegat durant tretze anys. Llicenciat en Ciències Empresarials i MBA per ESADE i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, abans de fitxar per Sabadell el 2007, la seva trajectòria professional va estar vinculada al grup Bilbao Vizcaya, amb diferents responsabilitats a Espanya, Puerto Rico, Argentina i Mèxic. El 2021 va ser nomenat també president de la Fundació ESADE.





SALVADOR CAPDEVILA

President honorífic de l’Associació de Comerciants de la Boqueria

El president honorífic de l’Associació de Comerciants de la Boqueria ha estat homenatjat per la seva dedicació a la promoció del comerç local i dels mercats. L'acte de reconeixement, impulsat per la Confederació de Mercats Tradicionals de Proveïments d'Espanya (Metrae) a l'Ajuntament de Barcelona, va servir per a enaltir el seu paper motor de la confederació, de la qual també va ser nomenat president honorífic. Capdevila va defensar a l’acte la necessitat d’acostar aquests equipaments als joves, i va advertir que s'han de preservar els mercats com a "espais plens de vida i mostra de la identitat cultural". 

Capdevila acumula gairebé un quart de segle liderant l'associació que agrupa als comerciants de l'emblemàtic mercat barceloní, amb deu anys com a vicepresident seguits per onze com a president. L'homenatjat va participar activament en la fundació de l'associació de mercats d'excel·lència europeus, coneguda com Emporion. També va ser un dels impulsors de la confederació espanyola que ara l’ha reconegut, fundada en 2020. A més, Capdevila va ser l'encarregat de recollir l’any 2005 el premi amb el qual el Congrés Mundial de Mercats va designar la Boqueria com el Millor Mercat del Món. El singular i històric mercat ha acollit aquesta mateixa setmana la tercera edició de la Trobada de Mercats Tradicionals, amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i bones pràctiques. L’esdeveniment ha congregat a representants de mercats de més de 30 ciutats espanyoles, que han abordat el seu present i futur des de la capital catalana.



RAFAEL TOUS

Empresari, col·leccionista d'art i mecenes

L'Ajuntament de Barcelona ha acordat per unanimitat concedir la Medalla d'Or al Mèrit Cultural a l'empresari, mecenes i col·leccionista Rafael Tous. El consistori li atorgarà la distinció més important de la ciutat “per la seva trajectòria com a col·leccionista i la seva voluntat de treballar per la difusió i l'impuls de pràctiques artístiques contemporànies”. Així mateix, també li concedirà la Medalla d'Or al Mèrit Cultural a l'Editorial Joventut en reconeixement “a la seva dilatada trajectòria, per la seva voluntat de promoure i acostar la lectura de la literatura universal al públic en general i especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil”.

Vinculat al món tèxtil, treballant per a la filial espanyola de Burberry i creant Cat & Co, Rafael Tous (Barcelona, 1940) va ser un pioner en l'aposta per l'art conceptual. Des dels anys setanta, ha anat configurant un fons personal d'un miler d'obres, que va acabar integrant-se en la col·lecció del Macba l'any 2020. Tous també es va interessar per la videocreació o l'art africà, però també per la fotografia, els còmics i els llibres, recopilant més de 20.000 imatges i 250.000 volums. Els treballs experimentals de Francesc Abad, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Joan Rabascall, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Antoni Miralda, Pere Noguera i Carles Pazos són alguns integrants de la seva col·lecció. L’any 1980, va obrir la sala Metrònom, primer a Sant Gervasi i després al Born. Fins que va tancar l’any 2006, l'espai es va convertir en un centre de creació de pràctiques artístiques experimentals i va organitzar més d'un miler d'exposicions. També va crear la Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani l’any 1985. L’any 2021, va rebre la Creu de Sant Jordi.