El sector del cava ha retut aquesta setmana homenatge a Joan Juvé Santacana, president de Juvé & Camps i precursor dels caves de llarga criança. En el marc del primer congrés Cava Meeting, celebrat aquest dilluns i dimarts a Barcelona, el Consell Regulador del Cava ha volgut distingir una figura clau per impulsar el prestigi de la marca cava i per preservar el llegat d’una família de viticultors que es remunta a quatre generacions.
“Joan Juvé és una de les persones més estimades del sector, per la seva gran generositat i per ser algú proper, humil, amb molt de sentit comú i molt equilibrat”, va destacar el president del Consell Regulador, Javier Pagés, en el transcurs d’un sopar servit pel Celler de Can Roca al celler que Juvé & Camps té a Espiells, a l’Alt Penedès. Segons Pagés, es tracta d’un empresari “que ha fet molt per al sector del cava” gràcies a la seva gran capacitat de treball i a que sempre “ha tingut les idees molt clares”, uns “principis molt forts” i un gran “amor a la terra” que ha sabut reflectir en els productes elaborats pel seu celler.
“Sempre ha apostat pel cava de qualitat, no de quantitat, i sempre ha tingut clar que calia defensar el preu, perquè un bon producte no es regala”, va dir Pagés, que va afegir que Joan Juvé va ser també precursor en considerar des del primer moment al sector de la restauració i la gastronomia com el principal aliat de la marca per impulsar les vendes. “Aquesta estratègia l’ha tingut claríssima i l’ha seguit tota la vida”, va subratllar el president de la DO Cava, que també va destacar la cura amb què Juvé ha cuidat sempre els seus clients. “Per això, no és estrany l’èxit de Juvé & Camps, una empresa que no té comparació en caves gran reserva i que ha convertit el seu icònic Reserva de la Família en un dels 50 millors vins del món”, va apuntar Pagés.
“Joan Juvé va agafar amb encert les regnes del llegat de la família i ha sabut multiplicar amb escreix els talents que va rebre i que ara ha llegat a la seva filla Meritxell, que estic convençut que sabrà portar l’empresa encara més enllà”, va dir Pagés, que va acabar el seu al·legat amb aquesta emotiva frase: “Joan, ets un cava de paratge, ets un cava gran reserva”.
Visiblement emocionat, Joan Juvé, de 81 anys, va agrair “de cor” les paraules de Pagés, que va interpretar com un reconeixement del sector “a l’aportació que la meva família ha fet al món del cava després de quatre generacions”. L’empresari, que no s’esperava que el sopar organitzat al seu celler i al que van assistir els experts vinícoles que han participat al Cava Meeting esdevingués un homenatge cap a la seva persona, va dir haver “dedicat tota la seva vida professional i també personal a l’amor” que sent per les terres de la família al Penedès i es va mostrar orgullós d’haver “defensat el seu criteri a favor del cava” durant els 20 anys en què va formar part del Consell Regulador.
“He tingut el privilegi de participar en una decisió clau que és molt bona per al sector: la nova normativa que zonifica i segmenta els diferents tipus de cava, ja que suposa una oportunitat única per arribar al consumidor”, va destacar Juvé, sense oblidar-se de la rellevància que suposa que la DO Cava hagi creat també la categoria d’elaborador integral per distingir les empreses que poden “garantir la integritat de tot el procés d’elaboració”.
Durant la vetllada, Joan Juvé va rebre elogis d’altres cavistes reconeguts, com Jaume Vial, de Caves Mestres, que va mostrar “la seva admiració profunda” pel veterà empresari, que també va rebre l’afecte de Josep Maria Pujol Busquets (Alta Alella): “gràcies pel teu mestratge, et devem molt, Joan”.
Finalment, Meritxell Juvé, consellera delegada de Juvé & Camps, va dir que el seu pare està perfectament representat pel cava de paratge La Capella, un monovarietal de xarel·lo que és el producte de gamma més alta que elabora el grup vinícola. “Aquest vi representa l’amor del meu pare pel Penedès i per la cura de la vinya. Ell sempre ha cregut en el potencial del xarel·lo i ha estat un gran promotor del brut nature i de les llargues criances i, per això, crec que La Capella, amb 160 mesos de criança, explica totalment com ha estat el meu pare com a cellerer i wine maker“, va concloure Meritxell Juvé.
Al sopar servit pel Celler de Can Roca no van faltar clàssics de la casa com el plat Tota la gamba i les postres Cromatisme de taronja i, a més de La Capella, es van servir altres joies enològiques que integren la cúspide del cava, com Mas Via 2006 (Mestres), Mirgin Opus 2019 (Alta Alella), Rosa Cusiné (Parés Baltà) i Milesimé Chardonnay Magnum Gran Reserva (Juvé & Camps).