Ja ho semblava anunciar Martin Berasategui a la catifa vermella de la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024. “Avui he dinat al Disfrutar i ha estat el millor àpat de la meva vida, de lluny”. El xef, que compta amb més de deu estrelles Michelin distribuïdes entre els seus restaurants a la península, mirava amb admiració a Eduard Xatruch, que just en aquell moment es limitava a contestar tímidament: “Si cau alguna estrella, serà benvinguda”.
I ben benvingudes han estat aquestes tres estrelles que situen l’equip liderat per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas en una de les posicions més altes de la gastronomia barcelonina. Com bé continuava explicant Berasategui abans de començar la gala: “Què seria de nosaltres si no hagués existit Michelin? Ens ha canviat la vida”.
Disfrutar, un nou tres estrelles a la ciutat
Davant la pregunta “Què té d’especial aquest restaurant?”, la nova edició de la guia vermella contesta: “Jugant amb formes, textures i sabors demostra una inequívoca mestria; a més, el seu laboratori no para de crear novetats, com les bombolles sòlides o una taula viva capaç de jugar amb el comensal”. I és que la innovació sempre ha estat a l’ADN d’un local que, any rere any, no para de sorprendre.
Visiblement emocionats, el trio de cuiners van voler donar les gràcies a tot el seu equip i especialment a les seves famílies. “Ens han recolzat des del primer dia que vam voler ser cuiners i per això estem aquí”, va apuntar Xatruch abans de fer-se la foto de rigor amb tots els premiats amb tres estrelles Michelin on, com a novetat, també hi era Paco Morales en representació del restaurant Noor de Córdoba.
Dues noves incorporacions que venen de Sants
El barri de Sants acull els dos nous restaurants amb una estrella Michelin de la ciutat. El primer és Suto, liderat per Yoshikazu Suto a les rodalies de l’estació de tren, del qual la guia ressalta que “sembla una casa particular on cuinen per a tu, oferint un menú omakase que combina plats calents i freds”. La bíblia vermella, en aquest sentit, en destaca les sèries de niguiris i també el kakigori, del qual tenen una màquina tradicional.
El segon restaurant premiat amb una estrella Michelin és el Quirat, ubicat dins l’hotel InterContinental Barcelona. Aquí, Víctor Torres, que va ser durant un temps el xef més jove en guanyar una estrella per Les Magnòlies d’Arbúcies, proposa una cuina actual catalana que “exaltant sempre els productes de proximitat, respecta al màxim la temporalitat”. La senzillesa aparent dels seus plats, que estan plens de sabor gràcies a salses ben concentrades, també ha estat un criteri per al premi.
Tres premis especials que cauen a Catalunya
Els dos premis més nous de la guia han caigut a Catalunya. És el cas del premi Especial Sommelier, novetat d’enguany, que ha estat entregat per Quim Vila, fundador de Vila Viniteca, tot remarcant la importància de saber “entendre cada vi en la seva singularitat”. El premiat ha estat Josep ‘Pitu’ Roca, d’El Celler de Can Roca, que ha dedicat el guardó a Dani Redondo Cuevas, cap de cuina del restaurant gironí que ha desaparegut recentment. “L’estrella viu per a tu”, ha dit alçant el premi.
Per segon any consecutiu, a més, s’ha lliurat el Premi Especial Servei de Sala. Enguany reconeix la impecable trajectòria de Joan Carles Ibáñez, cap de sala i sumiller del restaurant Lasarte. Amb més de vint anys d’experiència, Ibáñez compta amb una visió única a l’hora d’interpretar les necessitats de cada visitant. “Els comensals ens proporcionen el suport necessari per aconseguir l’excel·lència”, ha explicat en rebre el premi, amb què també ha volgut retre tribut a Santi Santamaría i Martín Berasategui, a qui li ha dedicat un “garrote” final.
Martina Puigvert Puigdevall, per la seva banda, ha estat guardonada amb el Premi a Millor Xef Jove. La cap de cuina de Les Cols, a Olot, ha dedicat la distinció a l’equip del restaurant i també a la seva família, especialment a uns pares que li han mostrat un “amor pur per una professió que és capaç de crear projectes plens de sensibilitat i ànima”. Puigvert també ha posat en valor la feina de cambrers, cuiners, pagesos i professionals vinculats al sector.
Altres premis especials
Cal destacar, també, el guanyador al Premi Especial Xef Mentor, que ha estat per a Juan Mari Arzak. En un vídeo ben emotiu, nombrosos referents del sector, entre ells, Andoni Luis Aduriz, Dani García, Dabiz Muñoz o Ferran Adrià, han posat de rellevància la importància del seu llegat, coincidint en que cap d’ells farien la cuina que fan sense Arzak. La seva filla Elena ha recollit el premi apuntant que: “el meu pare vol que us digui que no us heu de relaxar a la feina, que heu de seguir buscant l’excel·lència sempre i que, si us plau, no perdeu la il·lusió de veure la vida amb ulls de nen”.
El recompte total per a Barcelona: 26 restaurants amb estrella
Tot i que les quinieles prèvies a la gala semblaven indicar que Barcelona rebria més reconeixements per al 2024 (incloses segones estrelles per a Enigma i Aleia i primeres per a Estimar i Xavier Pellicer), finalment només s’han incorporat tres nous restaurants i, a més, l’Angle de Jordi Cruz ha passat de tenir dues estrelles a tenir-ne només una. Com a comparativa, Madrid, s’han afegit a la llistat un total de sis locals nous.
Amb el nou recompte, a Barcelona trobem un total de 26 restaurants a la preuada llista. Amb la distinció més alta n’hi ha quatre: ABaC, Cocina Hermanos Torres, Disfrutar i Lasarte. En la categoria de dues estrelles, n’hi ha tres: Cinc Sentits, Enoteca Paco Pérez i Moments. Finalment, premiats amb una estrella, hi ha un total de 19 restaurants a la capital catalana, que inclouen Aleia, Alkimia, Angle, Atempo, Aürt, Caelis, COME by Paco Méndez, Dos Palillos, Enigma, Hisop, Hofmann, Koy Shunka, Mont Bar, Oria, Quirat, Slow & Low, Suto, Via Veneto i Xerta. A banda de les estrelles, també destaca la categoria Bib Gourmand, que reconeix menús de molt bona qualitat/preu, on trobem establiments que ja estaven l’any passat com ara Baló, Berbena, Nairod, Avenir, Saó, Vivanda, Cruix i La Mundana.