El talent és el nou centre de gravetat. Aquest és el nou lema que ha estrenat aquest divendres Barcelona Global, associació que treballa per “fer de Barcelona la millor ciutat del món per als negocis i l’atracció del talent d’impacte”, segons afirma amb convicció la seva enèrgica presidenta, Maite Barrera. Durant la tradicional trobada anual de socis, celebrada aquest any al CosmoCaixa, Barrera ha explicat que “el món ha canviat” i que avui ja no són les persones les que van allà on hi ha les empreses, sinó que són les empreses les que es mouen i s’instal·len en aquelles ciutats on el talent ha triat per viure.
Per a la presidenta de l’entitat, la capital catalana és clarament una ciutat guanyadora en aquesta nova dimensió, i per això aposta per “fer de Barcelona el centre mundial del talent”, un talent que ha de ser d’impacte, en el sentit que a més de ser persones innovadores, líders, emprenedores i creatives siguin també ciutadans que contribueixin a “fer una ciutat i un món millor”.
“Tots els socis de Barcelona Global són socis molt generosos; quan entres en aquesta entitat, ho fas per donar, no per rebre. El més bonic de la vida, és donar”, ha reflexionat Barrera, convençuda que gràcies a aquesta filosofia, i en només dotze anys de vida, Barcelona Global ha aconseguit convertir-se “en l’associació amb més influència de la ciutat”. “El nostre lema ha estat sempre, fer que les coses passin, i ho hem aconseguit, perquè estem darrere de moltes de les coses positives que estan passant”, ha subratllat.
En aquest sentit, Barrera ha destacat la contribució de Barcelona Global al projecte per instal·lar al Vallès una planta de prototipat de xips, una iniciativa liderada per la Generalitat que aquesta setmana acaba de beneir el president del Govern, Pedro Sánchez. A la reunió amb el president Pere Aragonès, Sánchez s’ha compromès a destinar 300 milions d’euros del PERTE Xip a la construcció d’aquesta sala blanca a Cerdanyola del Vallès. Es tracta d’unes instal·lacions on els científics, startups i els centres de recerca podran prototipar els nous xips i semiconductors abans de la seva producció en sèrie.
“Que s’hagi aprovat construir aquesta sala blanca és molt bona notícia, perquè ens ajuda a avançar en l’objectiu de situar Barcelona a la capçalera d’Europa en semiconductors”, ha subratllat Barrera, que aspira a aconseguir que, en una segona fase, a Catalunya també es construeixi una foundry, és a dir, una fàbrica de semiconductors en sèrie, un projecte que pot requerir una inversió de més de 17.000 milions d’euros.
Barrera: “Que s’hagi aprovat construir aquesta sala blanca és molt bona notícia, perquè ens ajuda a avançar en l’objectiu de situar Barcelona a la capçalera d’Europa en semiconductors“
La participació de Barcelona Global al projecte de la sala blanca s’ha canalitzat a través de la seva agència de captació d’inversions, Barcelona & Partners, que lidera Montse Puig. Aquesta entitat ha aconseguit fins ara atraure 19 empreses a la capital catalana, a més d’un esdeveniment de gran magnitud com la Copa Amèrica de Vela.
Barrera també ha anunciat que l’entitat s’involucrarà a fons per intentar retenir la celebració del Gran Premi de F1 al Circuit de Catalunya. A més, ha tret pit d’altres iniciatives que ha dut a terme l’associació l’últim any, com ara els treballs per trobar solucions per a l’ampliació de l’aeroport, afavorir la mobilitat o per incrementar l’oferta d’habitatge assequible a la regió metropolitana.
“El nostre objectiu és buscar solucions als problemes de la ciutat. Ho fem des d’un punt de vista pragmàtic i unint el sector públic amb el privat”, ha afirmat. “De totes les solucions que s’han plantejat per ampliar l’aeroport, la de Barcelona Global és l’única que continua viva”, ha considerat. Les esmenes presentades a la nova Llei de Startups i les contribucions efectuades per millorar la Llei d’Universitats són altres dels èxits que Barrera ha apuntat. “No parem de treballar; estem en mil batalles perquè ens truca tothom, som un bon soci”, ha expressat, després de concloure que l’objectiu és continuar canalitzant tota la força de la societat civil per “fer que Barcelona brilli”.
Talent is the new gravity
A més a més de llançar el lema Talent is the new gravity, com a novetat, ha explicat que Barcelona Global ha començat a crear capítols sectorials dins de l’associació. Primer es va constituir el grup de joves i ara s’ha creat el Chapter Life Life Sciences, que aglutina més de cent socis i directius de Barcelona Global vinculats al sector mèdic, farmacèutic i de les ciències de la vida. Finalment, Barrera ha anunciat que l’associació treballa en un nou pla estratègic “amb mirada llarga” que defineixi com han de créixer i desenvolupar per afrontar els reptes de futur que presenta la ciutat.
Els propers challenges o treballs grupals liderats pels socis de Barcelona Global se centraran en cinc sectors: Advanced Manufacturing, Digital Tech, Life Sciences, Smart Mobility i Climate Tech.
CaixaResearch Institute, la nova joia de la ciutat
A la trobada nadalenca celebrada al CosmoCaixa, a la qual han assistit més de 300 socis, s’ha presentat també amb detall el projecte de construcció del CaixaResearch Institute, la iniciativa de la Fundació Bancària La Caixa que aspira a convertir-se en un centre de referència mundial en immunologia. “Aquest projecte és el més important que succeirà a Barcelona aquest segle”, ha sentenciat Maite Barrera abans de donar la paraula al doctor Josep Tabernero, director científic del CaixaResearch Institute, director de l’Institut Vall d’Hebron d’Oncologia (VHIO) i membre de la comissió executiva de Barcelona Global.
Acompanyat de l’arquitecte del complex d’investigació, Eduard Gascón, Tabernero ha explicat les raons que han portat La Caixa a apostar per un centre especialitzat en immunologia, destacant la visió del president Isidre Fainé. “El sistema immune és el hub central intern més important que tenim; conèixer-lo millor és bàsic per poder prevenir les malalties”, ha assenyalat Tabernero. El centre de recerca, ja en obres, suposarà una inversió de 60 milions d’euros i començarà a estar operatiu a finals del 2025, encara que el seu “màxim rendiment” s’assolirà el 2033, quan s’espera que treballin al complex 600 investigadors, que ja s’han començat a reclutar. El CaixaResearch Institute s’alçarà davant del CosmoCaixa, als terrenys que havia ocupat l’antic club esportiu que tenia La Caixa per als seus treballadors.