Influents de la setmana febrer 2024 1

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

FEBRER 2024

HELENA GUARDANS

Presidenta del Consell de Mecenatge del Liceu

L'empresària Helena Guardans ha estat proclamada per unanimitat nova presidenta del Consell de Mecenatge de la Fundació Gran Teatre del Liceu. Guardans ha assumit el càrrec a proposta de la presidència i direcció general del teatre, i pren el relleu de Luis Herrero. El canvi en la cúpula de l'organisme persegueix donar més pes a la representació privada per reforçar la captació de recursos, amb la finalitat de consolidar el mecenatge com a via de finançament. En la temporada 2022-2023, la xifra negociada de mecenatge va ser de 7,9 milions d'euros, fet que va suposar un rècord i una fita, en superar el 15% del pressupost total. La temporada va tancar amb un saldo positiu de 2,8 milions d'euros i amb 273.000 espectadors, un 3% més que l'anterior. 

Guardans (Barcelona, 1960) va estudiar a ESADE i a la Universitat de Nova York, ciutat on va residir dos anys i va entrar en contacte amb diverses empreses. En tornar a la seva ciutat natal, la seva experiència en diverses companyies i responsabilitats la va conduir a fundar el 1994 Singular, pionera a oferir serveis d'atenció telefònica al consumidor. Amb els anys, aquesta empresa de call centers va passar a formar part del grup Sellbytel que, alhora, va ser adquirit per Webhelp el 2018. Recentment, Webhelp, de la qual Guardans és presidenta a Espanya, ha inaugurat una nova seu corporativa de 23.000 metres quadrats al districte 22@ de Barcelona. La directiva, que també forma part del consell d'administració de Fira de Barcelona i de TravelPerk, ha assegurat en assumir aquest nou càrrec que aportarà experiència a la institució i també el seu compromís amb Barcelona, de la qual elogia el seu caràcter cosmopolita i obert.

ORIOL GUIXÀ

President de La Farga

La família Guixà ha reforçat la seva posició accionarial al grup La Farga Your Copper Solutions, en adquirir un 25% addicional del capital i elevar la seva participació al 81%. Aquest paquet d'accions s'ha comprat a diferents branques de la família Fisas que fins ara tenia el 44% del grup líder en productes semielaborats de coure a partir de matèria primera reciclada. Segons l'empresa que presideix Oriol Guixà i que dirigeix la seva filla, Inka Guixà, aquesta operació contribuirà a donar estabilitat accionarial i assegurarà "la continuïtat del llegat" de l'empresa familiar. Amb seu i fàbrica a les Masies de Voltregà (Barcelona), La Farga ocupa més de 400 persones i va facturar al voltant de 1.300 milions d'euros el 2023, un 17% menys pel descens del preu del coure.

Oriol Guixà Arderiu (Barcelona, 1952), que acaba d'assumir la presidència de FemCat, és Enginyer Industrial i Enginyer Aeronàutic, i va iniciar la seva trajectòria professional a Montesa, on va ser responsable del departament de R+D de l'empresa de motocicletes i va participar activament a la creació de l'empresa conjunta amb Honda Motor Company. El 1980, juntament amb Vicente Fisas, va entrar com a accionista a La Farga Lacambra amb l'objectiu de reconvertir l'històric grup metal·lúrgic, fundat el 1808 i que travessava una profunda crisi. Va ser conseller delegat de l'empresa durant 32 anys i sota el seu lideratge la companyia es va convertir en un referent del sector i té presència a 74 països. Guixà és vocal del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre del consell assessor de BBVA a Catalunya i patró del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

 







IMMA MONSÓ

Escriptora

L'escriptora Imma Monsó ha guanyat el 7è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any amb La mestra i la Bèstia (Anagrama), un retrat dels silencis de la postguerra a través d'una professora tímida que pateix abans d'hora. Sense ser autobiogràfica, l'escriptora planteja un volum que reuneix tots els seus "dols del passat", el de la més llunyana mort del seu pare com el de la més recent de la seva mare. El guardó està dotat amb 20.000 euros directes per a l’escriptora i 5.000 destinats a la promoció. Maria Climent amb A casa teníem un himne i Elisabet Riera amb Una vegada va ser estiu la nit sencera són les finalistes del premi.

Monsó (Lleida, 1959) va estudiar Filologia Francesa a la Universitat de Barcelona (UB) i es va especialitzar en Lingüística Aplicada a les universitats d'Estrasburg i Caen. La seva trajectòria com a narradora va començar l’any 1996, amb el llibre de contes Si és no és (Premi Ribera d'Ebre de narrativa). Aquell mateix any va publicar la novel·la No se sap mai. Anys més tard, és autora de nou novel·les, tres recopilacions de contes, un parell de llibres per a joves i una crònica. Així mateix, ha guanyat els premis Prudenci Bertrana i Cavall Verd per Com unes vacances (1998); Ciutat de Barcelona per Millor que no m’ho expliquis (2003); Salambó, Maria Àngels Anglada, Terenci Moix i Scrivere per amore per Un home de paraula (2006), i Ramon Llull per La dona veloç (2012). L’any 2013 va obtenir el Premi Nacional de Cultura, atorgat per la Generalitat. Les seves obres s'han publicat en castellà, francès, anglès i italià, entre altres llengües. Col·labora habitualment a La Vanguardia.