El Palau de la Música Catalana reforça la internacionalitat amb la primera residència artística d’un conjunt de renom mundial com el Balthasar Neumann Chor & Orquestra, fundat per Thomas Hengelbrock fa més de 25 anys. Els membres del cor i l’orquestra, autoproclamats com Balthasaris, actuaran per primera vegada juntament amb l’Orfeó Català en dos concerts la setmana que ve, el dimarts 13 i el dimecres 14, dins del cicle Palau 100.
Pocs dies més tard, els concerts es repetiran a Hamburg, seu del Balthasar Neumann Chor & Orquestra, a les sales Laieszhalle (dissabte 17 de febrer) i la Elbphilharmonie (diumenge 18 de febrer), cites que representaran la gira internacional del cor barceloní aquesta temporada. “Una vegada aconsegueixes l’excel·lència a casa, et pots arriscar a viatjar”, assenyala el director artístic dels cors de l’Orfeó Català, Simon Halsey. “Aquestes col·laboracions internacionals són molt importants per a la nostra educació. Aprenem molt i alguna cosa aprenen de nosaltres. L’Orfeó serà millor”, agrega.
Les peces triades per als concerts han estat Un rèquiem alemany de J.Brahms i la Simfonia núm.2, “Lobgesang” de F. Mendelssohn, ni molt menys exemptes de dificultat per als cantaires de l’Orfeó Català. “Dues obres emblemàtiques”, remarca el director general del Palau de la Música, Joan Oller, “serien ja magnífics si no tinguessin cap col·laboració”. A més de Barcelona, el Balthasar Neumann Chor & Orquestra actuarà a Madrid. Sense l’Orfeó, se’ls podrà veure a la capital el dijous 15 de febrer a l’Auditori Nacional de Música.
La relació amb el Balthasar Neumann Chor & Orquestra va començar l’any 2014 amb la primera Missa en Si Menor de Bach que el conjunt alemany va realitzar a l’escenari modernista. “Tots els músics van quedar enamorats del Palau, el seu equip i públic, a més de la ciutat, es viu una atmosfera molt bona, també per la tradició del cor”, assenyala Christina Schonk, directora general de l’orquestra i el cor, formats per músics freelance de més de 20 països. Des de llavors, han tornat tres vegades més, amb una repetició de la peça debut l’any 2022, encara amb la pandèmia afectant el dia a dia dels concerts: “Va posar de manifest la confiança amb l’equip del Palau. Per això, vam pensar que havíem de fer alguna cosa més. Ara, en el nostre desè aniversari junts, celebrar-ho amb la residència és un regal per a nosaltres”.
L’aliança també es traduirà en activitats socials més enllà dels concerts amb l’objectiu de deixar empremta a la ciutat. Des de la seva arribada el dimarts, els integrants del Balthasar Neumann Chor & Orquestra participen en activitats com ara concerts de cambra per a pacients oncològics i les seves famílies juntament amb la Fundació Kalida, i un taller amb el Cor Infantil i el Cor Jove del projecte social Palau Vincles. “Sempre hem estat convençuts que la música no és només entreteniment, sinó que és un element transformador i reparador”, sosté el president del Palau de la Música, Joaquim Uriach. “Mostra una manera diferent de programar un concert, amb més implicació”, afegeix Oller.
A més d’aquesta primera residència artística, l’Orfeó Català ha viatjat per moltes sales europees, fins i tot s’ha anat fins a la Xina. Fa un any, el cor va actuar amb la Berliner Philharmoniker en una gira que els va portar a la capital alemanya, però també a la Sagrada Família i l’Auditori Nacional de Madrid. També han estat a París, Luxemburg, Viena, Lisboa, Londres i Múnic.