El Passeig de Gràcia lluirà la seva cara més gastronòmica de nou amb el festival Passeig de Gourmets. En la seva setena edició, que se celebrarà del 7 al 17 de març, la trobada culinària oferirà propostes ja presents en anys anteriors, com els menús gourmet de degustació, la ruta de platets i els entrepans d’autor, als quals se sumen dues novetats: la rebosteria creativa i la cocteleria.
Participen en aquesta edició una vintena de restaurants, que inclouen establiments de grans xefs com Carme Ruscalleda i Martín Berasategui. Tots dos han participat en la presentació del festival, i han recordat els orígens de la seva carrera, centrats inevitablement en les seves respectives famílies. “El Passeig de Gràcia és únic i irrepetible”, ha proclamat Berasategui, mentre que Ruscalleda ha enaltit les seves propostes gastronòmiques.
La rebosteria d’autor serà, amb la cocteleria, l’última incorporació en aquest festival culinari de la capital catalana. Sis restaurants presentaran, per vuit euros, postres que tindran la creativitat i la innovació entre els seus ingredients principals. Els visitants podran degustar propostes com la interpretació d’un bosc hanami japonès d’Os-Kuro; un milfulls de pastís de formatge de Somni Restaurant, meló amb sagnia i maduixes a El Nacional, o una mousse de xocolata amb praliné al Blanc del Mandarin.
El Passeig de Gràcia és el carrer d’Europa que concentra més estrelles Michelin, ja que suma set d’elles
L’altra gran novetat d’aquesta edició, la cocteleria, es fa un lloc destacat en el festival. El Passeig de Gourmets oferirà nou propostes de la mà de botigues de la zona, que dissenyaran els seus combinats per a l’ocasió. Ho faran firmes del passeig com Tous, Brunello Cucinelli, Santa Eulàlia i Ferragamo.
El format dels entrepans d’autor, que es van estrenar a la passada edició i que es mantenen enguany, oferirà múltiples versions d’entrepans en les seves facetes més gourmet, i totes amb l’opció de servir-se amb pa sense gluten. Les propostes van des d’un brioix de tàrtar de llom i ventresca de tonyina amb segell de Berasategui al Monumental Hotel, un sandvitx de pastrami al Bar del Majestic, i un hot dog de garrí a la Terrassa del Claris.
La ja tradicional ruta de platets inclourà per deu euros 13 proposades culinàries diverses, entre les quals figuraran un bao de cua de toro del Cafè Vienès de l’Hotel Casa Fuster; un steak tartar amb pa de croissant a la botiga Santa Eulàlia, i unes croquetes de coulant XL a l’H10 Casa Mimosa.
El festival, que representa alhora una oportunitat per visitar espais emblemàtics del passeig fora de les rutes habituals dels barcelonins, oferirà també vuit menús gourmet, en una proposta en la qual participen els establiments Sintonia; Restaurante Solomillo; Virens, a l’hotel Almanac; Blanc, del Mandarin Oriental; Solc, del Majestic; Somni Restaurant, de The One Barcelona, Os-Kuro i la Terrassa del Claris. Tots ells oferiran menús per 55 euros, o bé per 70 si es volen complementar amb un maridatge de cava exclusiu per a l’ocasió. L’oferta de la cita gastronòmica es veurà completada amb experiències, sessions formatives, tallers i tasts, entre altres activitats.
“Quan parles del Passeig de Gràcia, la gent pensa en botigues o en cultura, però el passeig té una altra faceta molt important, que és la gastronomia”, ha reivindicat el president de l’Associació Passeig de Gràcia, Luis Sans. Ha recordat que l’artèria és el carrer d’Europa que concentra més estrelles Michelin, ja que els seus establiments sumen set d’elles. Sans ha ressaltat que l’oferta de restauració del passeig va des del luxe fins a propostes per a totes les butxaques: “El passeig de Gràcia està marcat pel mestissatge”.
Berasategui ha assegurat que el Passeig de Gràcia “és únic i irrepetible” i ofereix gastronomia amb diferents formes i preus: “Passeig de Gràcia és una lliçó per a tots els que venim”. Pel seu costat, Ruscalleda ha defensat que la gastronomia de l’artèria barcelonina és “un dels exponents de Passeig de Gràcia”, i ha garantit que la proposta de còctels i de rebosteria del festival sorprendran els seus visitants. La xef ha recordat la figura del seu pare i la seva labor com a pagès, i ha posat en valor el paper del primer sector, també amb l’objectiu de “mantenir el caràcter propi del que ens dona la terra”.