Potenciar la connectivitat aeroportuària de Barcelona, impulsant noves rutes, millorant les existents i recuperant aquelles que van caure amb la pandèmia. Aquest és l’objectiu amb el qual treballa el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), integrat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, Aena i la Cambra de Comerç. Les institucions posen el focus especialment en cinc destins que ara no disposen de connexió directa amb El Prat: Shanghai, Lima, Delhi i Tòquio, a més d’Hong Kong, que recuperarà vols directes a Barcelona al juny.
Aquestes cinc ciutats són les principals dins d’una quarantena de destins que el CDRA té identificats com a prioritaris per a la ciutat. L’organisme treballa estretament amb les aerolínies per facilitar aquestes rutes, que permetrien recuperar destins perduts amb la pandèmia, com són Shanghai, Lima, Delhi i Hong Kong. Pel seu costat, la connexió directa amb Tòquio des de Barcelona continua sent un objectiu que es treballa “contínuament” amb aerolínies japoneses, segons el president de CDRA i secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas. “Ho fem cada any i moltes vegades, i continuem posant sobre la taula arguments per a establir aquesta ruta”, ha assegurat en la presentació del pla estratègic del CDRA per a 2024 i 2025, al costat del president de la Cambra, Josep Santacreu; la directora de l’Aeroport, Eva Valenzuela, i el comissionat de l’Ajuntament Pau Solanilla.
Aquestes cinc ciutats s’han prioritzat en base a un estudi exhaustiu i amb la finalitat d’incrementar el trànsit aeri intercontinental del Prat. Entre la quarantena de destins identificats, figuren també emplaçaments com Orlando, Houston, Vancouver, Cali, Rio de Janeiro, Manila, Bangkok, Kuala Lumpur, Johannesburg i Riad, entre altres. Així ho recull el CDRA en el seu pla estratègic per a enguany i 2025, en el qual aspire a incrementar en un 23% els seients de vols intercontinentals directes. Aquesta xifra es tradueix a passar de 3,10 milions de passatgers intercontinentals directes de 2023 a 3,71 milions el 2025, quantitat similar a la que es va registrar el 2019, abans de la pandèmia. Aquest increment també es farà palpable en el nombre de vols: el 2023, El Prat va operar una mitjana de 276 freqüències setmanals intercontinentals, respecte les 304 de 2019.
El global de passatgers del Prat va augmentar un 20% respecte a 2022 fins a fregar els 50 milions, un 5% per sota del prepandèmic 2019
De cara a 2024, El Prat recuperarà la ruta directa amb Hong Kong de la mà de Cathay Pacific, que començarà a operar de nou després d’una aturada per la pandèmia. Ho farà a partir del 17 de juny i inicialment amb tres vols setmanals. També es preveuen nous enllaços intercontinentals des de Barcelona amb San Francisco en vols d’United Airlines, i amb Dallas a través de Level. El fet que aquesta aerolínia tingui la seva base a Barcelona i que hagi iniciat tràmits per disposar del seu propi Certificat d’Operador Aeri (AOC) al marge d’Ibèria obren la perspectiva d’incrementar destins intercontinentals. “Tenir una companyia de llarg radi basada a Barcelona facilita molt les coses”, ha emfatitzat Santacreu.
A més d’impulsar noves rutes, el CDRA treballa també per incrementar la freqüència o desestacionalitzar algunes que ja operen des del Prat i que tenen potencial de millora. Algunes d’elles són les de San Francisco, Chicago i Washington DC, que volen només durant la temporada d’estiu, i les de Buenos Aires, Pequín i Singapur, que ofereixen vols durant tot l’any però amb poca freqüència.
Millorar aquestes rutes i sumar noves són propòsits que el CDRA es fixa després d’un 2023 en el qual el global de passatgers del Prat van augmentar un 20% respecte a 2022, fins a fregar els 50 milions, un 5% per sota de les de 2019. La infraestructura preveu recuperar xifres prèvies a la Covid durant aquest any, després que al novembre es produís un punt d’inflexió: des de llavors, cada mes s’ha tancat amb més passatgers que els registrats en el mateix període de 2019. Una recuperació que avança a ritmes diferents en funció del mercat, i és que l’asiàtic segueix prop d’un 40% per sota de les xifres prèvies a la pandèmia, ha detallat Valenzuela.
A més d’ampliar i millorar les rutes aèries de la capital catalana, l’organisme inclou entre els objectius estratègics per a aquest i l’any vinent avançar en la sostenibilitat, així com incrementar la càrrega aèria que passa pel Prat. Amb un 2023 encara per sota de 2019, sobretot pel comportament del mercat asiàtic, el propòsit és aconseguir un augment del 12% de càrrega aèria a finals de 2025.
Tot això en un context en el qual està a debat l’eventual ampliació de l’Aeroport del Prat. Aquesta possibilitat s’aborda en la recentment constituïda comissió tècnica sobre la millora de la infraestructura entre la Conselleria de Territori de la Generalitat i el Ministeri de Transports, com han recordat els representants de CDRA. Sense posicionar-se sobre la possible ampliació, Solanilla ha defensat que una major connectivitat contribueix a millorar la qualitat del turisme i l’atracció de congressos com el MWC, que comença dilluns, i el recentment celebrat ISE, mentre que Santacreu ha assenyalat que facilita l’entrada de nous mercats i empreses a Barcelona, per a consolidar-la “com un node logístic multimodal que sigui de referència en el món”. Aquesta comissió tècnica sobre El Prat i la seva millora —no sols ampliació— aspira a aconseguir conclusions a la fi de 2024, partint de l’actual fase prèvia d’estructurar el pla de treball.
Des que Generalitat, Ajuntament, Cambra i Aena es van conjurar el 2005 per crear el CDRA i atreure rutes a Barcelona, l’Aeroport ha triplicat el nombre de destinacions a les quals dona accés, passant de 17 a 50. D’elles, 17 es van tancar després de 2020. Va ser després de la interrupció provocada per la pandèmia, per la qual van deixar d’operar múltiples rutes des de la capital catalana, que ha recuperat la majoria d’elles i continua avançant en el camí no només per igualar els nivells de 2019, sinó per a anar més enllà.