Assegurar la connexió a Internet de totes les escoles del món el 2030. Aquest és l’ambiciós objectiu amb el qual Unicef i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) van llançar el 2019 la iniciativa Giga. El projecte persegueix aquesta potent meta des de la capital catalana, on opera des de l’antiga fàbrica del Poblenou de Ca l’Alier. Les naus del recinte fabril han canviat la maquinària tèxtil per les instal·lacions del Giga Tech Center, que desenvolupa eines i solucions tecnològiques per avançar en aquesta connectivitat.
Així, Giga ambiciona combatre una bretxa digital que afecta especialment comunitats desfavorides. Ho fa en un context en el qual estima que existeixen uns sis milions d’escoles en el món, i que la meitat d’elles manca de connexió a Internet. Combinant l’experiència d’Unicef en l’àmbit educatiu i la de la UIT en telecomunicacions reglamentació, la iniciativa ha millorat la connectivitat de 13.400 escoles des de 2019. Més de 6,7 milions d’estudiants s’han beneficiat d’aquesta millora de la connectivitat, en una labor que Giga exerceix actualment en 34 països.
Ara, la iniciativa pretén eixamplar aquesta xifra i elevar-la a 44 països durant aquest 2024. Així ho explica Alex Wong, que codirigeix el projecte per part de la UIT, mentre que Chris Fabian ho fa per part d’Unicef. Wong ho va avançar a la jornada Giga Day, que el projecte va organitzar a Ca l’Alier amb referents de l’ecosistema tecnològic i d’innovació local, al costat de representants de països en els quals treballa la iniciativa. Més de 120 persones van participar a la jornada, que va obrir la consellera Meritxell Serret, el comissionat de l’Ajuntament de Barcelona Pau Solanilla, i el subdirector general d’organismes internacionals del Ministeri d’Afers Exteriors, Juan Villar.
El cost per connectar una escola oscil·la entre els 10.000 i 15.000 dòlars, en funció de la tecnologia que s’hagi d’utilitzar en cada cas
I entre les noves escoles dels nous països que Giga vol connectar, el projecte prioritza precisament aquelles més difícilment connectables, en zones rurals o recòndites. “Són les prioritàries; de fet, per això arribem nosaltres. Les que són fàcils de connectar es connectaran, encara que no estiguem”, destaca la directora de tecnologia de Giga, Naroa Zurutuza. La connexió de noves escoles a Internet es realitza amb diferents tecnologies, en funció de les necessitats i possibilitats. Aquestes tecnologies determinen el cost de cada connexió, que oscil·la entre els 10.000 i 15.000 dòlars, explica Zurutuza a The New Barcelona Post.
Per poder materialitzar aquestes connexions, el projecte compta amb el suport d’empreses privades i també d’administracions, entre les quals figuren l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, i el Govern central. Les finances del projecte, així com l’àmbit de contractació, es coordinen des de la seva seu a Ginebra, que facilita la seva coordinació amb la resta d’agències de l’ONU, amb seu europea se situa a la ciutat suïssa.
I, què passa a una escola després que Giga la connecti a la resta del món mitjançant el seu accés a Internet? Unicef i els respectius governs agafen el relleu i proveeixen de dispositius, formació i continguts a les escoles. I és que l’agència de l’ONU pels drets de la infància “té un equip immens de l’àmbit de l’educació, amb materials i contingut”, segons la directora tecnològica de Giga.
Davant les perspectives de creixement de la iniciativa, el tech center de Barcelona preveu intensificar la seva activitat, desenvolupant nous productes tecnològics i altres projectes, amb la col·laboració d’universitats, centres de recerca i empreses de l’entorn. Així, el centre tecnològic mundial de Giga aspira a convertir-se en un impulsor de la innovació, tant per al propi projecte de Giga com per a l’ecosistema tecnològic barceloní.
Per a això, el centre tecnològic radicat a Barcelona preveu també ampliar la seva plantilla, i passar de la desena de treballadors actuals a 20. Entre els seus perfils, figuren científics i enginyers de dades centrats en desenvolupar aquestes solucions tecnològiques de codi obert per a ajudar governs de tot el món a connectar les seves escoles a Internet.
El centre tecnològic radicat a Barcelona preveu també ampliar la seva plantilla, i passar de la desena de treballadors actuals a 20
A més de desenvolupar aquestes solucions i eines, el centre de Giga de Barcelona elabora també el mapatge mundial d’escoles. Es tracta d’una àrdua tasca que duu a terme amb la col·laboració dels governs, aprofitant també la presència d’UNICEF als països en els quals treballa. “Treballem amb els governs per obtenir la informació, i després ho combinem amb models d’Intel·ligència Artificial per calibrar i completar les dades”, ha explicat Zurutuza.
A més, Giga aspira a proporcionar dades sobre la connectivitat de les escoles en temps real. Ho fa mitjançant una aplicació que instal·la en ordinadors dels col·legis, que mesura la qualitat del servei d’Internet, i que actualment ha instal·lat ja a 10.000 centres. Amb el mateix objectiu, el projecte està començant a treballar amb operadors d’Internet amb la finalitat que els proporcionin informació, proposta que van abordar conjuntament en el marc del Mobile World Congress (MWC), celebrat la setmana passada a la capital catalana.
El centre tecnològic de Giga servirà també com a aparador del treball del projecte, a través de visites de delegacions de diferents països. Els primers seran Brasil, Botswana, Bòsnia i Hercegovina i Sierra Leone. Amb delegacions formades per perfils tècnics i polítics, es desplaçaran a Barcelona per conèixer tant la labor de Giga com l’ecosistema d’innovació i tecnologia de la capital catalana. Seran els primers dels molts que es desplaçaran a la ciutat amb l’objectiu de conèixer de primera mà com avança aquest projecte cap al seu ambiciós objectiu: aconseguir la connexió escolar universal en el ja no tan llunyà 2030.