Gaudí i algunes de les seves obres arquitectòniques més emblemàtiques, com la Sagrada Família, el Park Güell, la Casa Batlló o la Pedrera, es troben entre les atraccions turístiques més esmentades pels usuaris d’Instagram que publiquen continguts en anglès sobre Barcelona.
Així ho indica un estudi realitzat durant els últims mesos per Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, gràcies a un projecte de deep learning liderat per Raúl Gómez, investigador de la Unitat de Tecnologies Multimèdia d’aquest centre.
L’objectiu principal d’aquest projecte és “descobrir quines paraules i imatges relacionen els usuaris d’Instagram amb Barcelona i qualsevol altre concepte” afegit. Per exemple, amb Barcelona i cultura, o Barcelona i diversió, o Barcelona i menjar.
El projecte, que segueix en desenvolupament, va ser presentat inicialment fa uns mesos durant la sisena edició del Fòrum Turístic. Per realitzar l’estudi s’han analitzat més d’un milió d’imatges publicades a Instagram durant els quatre últims mesos de 2017 i els primers mesos de 2018.
L’estudi revela quines són les atraccions turístiques o els llocs més citats. En el cas de les publicacions fetes en anglès, a més de les referències ja citades sobre l’arquitectura de Gaudí, també es troben en els primers llocs del rànquing el Camp Nou, el Tibidabo, el Barri Gòtic i la Rambla.
Els altres termes populars es refereixen a barris de Barcelona -la Barceloneta, Gràcia, l’Eixample o el Poblenou i altres destinacions properes, com Sitges o Montserrat.
A més dels llocs, el projecte d’Eurecat analitza totes les paraules vinculades a Barcelona en funció de les publicacions realitzades pels usuaris d’Instagram.
En el cas de les publicacions fetes en anglès, les dades facilitades a The New Barcelona Post pel responsable del projecte, Raúl Gómez, mostren que les deu paraules més esmentades són, per aquest ordre, “Spain“, “travel“, “love“, “photography“, “Catalunya“, “art“, “architecture“, “beautiful“, “city” i “Happy“.
Entre el llistat de les 50 paraules més freqüents es troben també “fashion“, “Gaudí“, “friends” o “beach“. I, a més de l’arquitecte Antoni Gaudí, l’altra única persona que apareix a la llista és el futbolista del Barça Leo Messi.
El projecte d’Eurecat inclou dues eines. La primera, anomenada TextNet, s’encarrega d’analitzar tot el text disponible i aprèn relacions entre paraules. La segona, anomenada VisualNet, “aprèn a extreure informació de les imatges que les relacioni amb la representació del llenguatge après per TextNet”, segons s’explica a la presentació del projecte.