Presentació programa Festival Peralada 2024
Al centre, el president del Grup Perelada, Javier Suqué, i el director artístic del Festival de Perelada, Oriol Aguilà. © Miquel González/Shooting

El Festival de Peralada repassarà les pel·lícules de Pedro Almodóvar amb Pasión Vega

La 38a edició de la cita de l'Alt Empordà tornarà a concentrar-se en poques nits, a l'espera que es concretin els treballs per al nou auditori

Molts se sorprendran quan sàpiguen que en el pròxim Festival de Peralada s’escoltarà una versió de Rosalía de la cançó A tu vera de Lola Flores. Però no només estarà present la nova artista local de moda a nivell internacional, sinó que també ho estaran Luz Casal, Sara Montiel, Chavela Vargas i Estrella Morente. El fil conductor de temacles com Piensa en mí, Se nos rompió el amor Quizás, quizás, quizás serà, ni més ni menys, que les pel·lícules d’un dels grans noms del cinema espanyol, Pedro Almodóvar.

El festival ha decidit dedicar una nit a la seva cinematografia en un concert escenificat amb la veu de Pasión Vega, qui serà l’encarregada de repassar les cançons més emblemàtiques de clàssics com Volver, Hable con ella, La mala educación Mujeres al borde de un ataque de nervios i títols més recents com Dolor y gloria, on la mateixa Rosalía actuava i cantava juntament amb la seva ara amiga Penélope Cruz, o Los amantes pasajeros, recordant la interpretació aeronàutica de Javier Cámara, Raúl Arévalo i Carlos Areces de la cancó I’m so excited de The Pointer Sisters.

La nit almodovariana serà el 20 de juliol a Peralada, però repetirà en el jove festival Clàssicand d’Andorra uns dies més tard, el 25 de juliol. Per si no n’hi hagués prou, la biblioteca del Carme farà conviure la seva col·lecció del Quixot amb una exposició de llibres, guions i cartells de pel·lícules d’Almodóvar, qui, a més il·lustra el cartell d’aquest any del festival amb una natura morta.

Si la reivindicació feminista és un dels senyals d’identitat del director manxec, amb personatges inversemblants interpretats per les grans chicas Almodóvar, el Festival de Peralada agafarà el testimoni amb apostes per joves autores com la compositora Helena Cánovas (8 d’agost) i la directora Júlia Sesé (7 d’agost). La primera estrenarà l’òpera Don Juan no existe. Sobre lo que olvidamos y lo que permanece, amb la qual vol rescatar de l’oblit a la comtessa Carmen Díaz de Mendoza. La segona farà dialogar a compositors catalans actuals com Aurora Bauzà, Anna Campmany, Joan Magrané o la mateixa Sesé amb clàssics com Monteverdi, acompanyada pel Cor de Cambra del Palau de la Música. Destacarà la recuperació de Maddalena Casulana, una compositora pionera molt desconeguda que va viure al segle XVI.

En la 38a edició de la cita cultural, uns dels altres espectacles més esperats seran el de la companyia del cubà Carlos Acosta (26 i 27 de juliol), el de Jordi Savall a la memòria de l’exdirector del certamen Luis López de Lamadrid (30 de juliol) i el retorn de Sara Blanch (5 d’agost), la primera artista resident del festival, l’any 2016, consolidada ara com una de les grans sopranos catalanes. Després de cancel·lar la seva participació en l’edició de pasqua per una lesió, el pianista Yuncham Lim debutarà a Peralada el 3 agost.

Amb les obres del nou auditori endarrerint-se, el festival tornarà a tenir aquest estiu una versió reduïda, concentrant un total de 14 espectacles en 13 nits, començant el 19 de juliol amb el tenor polonès Piotr Beczała i acabant l’11 d’agost amb la pianista xinesa Yuja Wang. “No està caminant amb la velocitat que havíem previst, però, musicalment parlant, està en mode andante“, assenyala el seu director artístic, Oriol Aguilà, qui no ha donat terminis de quan poden arribar a començar uns treballs que s’esperaven per a l’estiu passat.

Els escenaris on enguany es faran les actuacions seran l’església del Carme i el mirador del castell, amb capacitat per a 250 i 360 espectadors, respectivament. S’estrenarà una nova ubicació als jardins del Celler Peralada, amb el cantant Julian Prégardien (31 de juliol) i el quartet Kebyart (4 d’agost) maridats amb vins. El pressupost del festival de l’Alt Empordà, tant de l’edició de pasqua com la d’estiu, se situa en els 2,2 milions d’euros.

Oriol Aguilà Festival de Perelada
El director artístic del festival de Peralada, Oriol Aguilà, amb la compositora Helena Cánovas. © Miquel González/Shooting