Construmat
El saló Construmat se celebrarà del 21 al 23 de maig al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Construmat encara una edició marcada per la sostenibilitat amb un 50% més d’espai

El saló de la construcció de Fira de Barcelona comptarà amb més de 300 expositors i 600 empreses que mostraran les seves propostes i solucions innovadores en més de 10.000 metres quadrats

Construmat convertirà el recinte Gran Via de Fira de Barcelona en el més gran expositor de la construcció del 21 al 23 de maig. En la seva 23 edició, augmenta un 50% el seu espai expositiu respecte a l’anterior, superant els 10.000 metres quadrats. En una edició marcada per la innovació i la sostenibilitat, el saló comptarà amb més de 300 expositors i 600 marques, que posicionen la fira com a l’esdeveniment més representatiu i transversal del sector de la construcció a Espanya.

Amb solucions i propostes que van des de maquinària, eines i construcció industrialitzada fins a l’urbanisme i tot allò necessari per al disseny d’espais interiors i exteriors, el saló exercirà d’epicentre del sector de la construcció a Espanya durant els tres dies en què desembarcarà en el Pavelló 2 de Fira. No faltaran propostes vinculades a la metodologia Building Information Modeling (BIM) ni a les noves tecnologies aplicades a projectes i obres, així com productes per a banys, cuines i fins i tot protecció solar i captació d’energia. En tots aquests vessants, el saló aspira a posar a l’abast dels professionals de la construcció les últimes solucions i innovacions del mercat.

Amb aquest objectiu, Construmat comptarà amb la participació de firmes líders, com Ausa, Ciments Molins, Drutex, Durmi, Encofrats Alsina, Evowall Technology, Fischer, Haier Iberia, Holcim España, Hormipresa Nec, Indalsu, Jung, K-Line, KLH Massivholz, Nibe, PMP/Prêt-à-porter Casas/Khanvian, Roca, Saltoki, Schnell, Technal i TQ Tecnol.. Entre les empreses expositores, una cinquantena prové de l’àmbit internacional, amb 18 països que inclouen Alemanya, Bèlgica, Egipte, França, Itàlia i Polònia. A més, amb la mirada posada en els mercats internacionals de l’arc mediterrani, aquesta edició de Construmat comptarà amb el Marroc com a país convidat, amb una missió comercial formada per empreses, federacions del sector, col·legis d’arquitectes i associacions de constructors i promotors marroquins. 

El saló, el més longeu de la construcció a Espanya, complementarà la seva oferta expositiva amb un programa amb múltiples activitats i ponències

L’esdeveniment, que compta amb el suport de més de 40 organitzacions empresarials i entitats professionals, tindrà la sostenibilitat i la innovació com a eix central, amb el focus posat en qüestions com l’eficiència energètica i la rehabilitació d’habitatges, i amb el lema Construint sostenibilitat. L’aposta de Construmat per la sostenibilitat prendrà forma amb la construcció real d’una casa de fusta de tres plantes, dissenyada per l’arquitecta Alba Lucila Gutiérrez. 

El saló, el més longeu de la construcció a Espanya, complementarà la seva oferta expositiva amb un programa amb múltiples activitats, entre elles les del Sustainable Building Congress. Amb més de 120 speakers en 50 ponències i 15 taules rodones en dos auditoris, el congrés abordarà propostes i iniciatives per a minimitzar l’impacte ambiental de l’activitat constructora, que van des de la descarbonització fins a l’economia circular i tecnologies digitals. 

Per il·lustrar aquestes pràctiques i tendències, el congrés es recolzarà en la presentació de projectes reals de construcció sostenible, com el nou ecodistricte de La Mercedes, als antics terrenys de la fàbrica Mercedes-Benz de Barcelona. Projectes situats més enllà de la capital catalana centraran altres presentacions del congrés, com la remodelació de l’espai urbà de Madrid entre el Palau Real i la Plaça Espanya; el projecte Madrid Nuevo Norte a la zona de l’estació de tren de Chamartín, i la nova seu de la multinacional Bosch a Casablanca, que s’exposaran de la mà dels equips que els han desenvolupat.

El salón Construmat posa el focus en la sostenibilitat i la innovació.

Propostes emergents

A més, el saló reservarà també un destacat paper per a empreses emergents. Amb l’espai PropCon Hub, donarà visibilitat a 20 startups que utilitzen la tecnologia digital en la construcció, així com en la gestió immobiliària. L’espai comptarà amb un fòrum que acollirà presentacions d’experts sobre innovació en la construcció, que van des de l’ús de la IA fins a la prefabricació sostenible. La cita també comptarà amb una zona de workshops i tallers, que inclourà sessions de certificació i unes jornades del Consell per a l’Acreditació Internacional d’Arquitectura i Disseny, soci oficial de l’ONU per avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

El saló exposarà les últimes innovacions vinculades a la construcció des de múltiples angles.

Premis a la innovació sostenible

El lliurament dels premis Construmat, comissariats per la Fundació Mies van der Rohe, completarà el programa de l’esdeveniment. Aquesta edició dels guardons ha reconegut al projecte de 85 habitatges socials de l’estudi Peris+Toral a l’antic cinema Pisa de Cornellà de Llobregat, pel seu plantejament modular i la seva construcció prefabricada en fusta. El jurat ha atorgat també dos mencions especials: una a un centre esportiu comunitari a la ciutat equatoriana de Guayaquil, de l’arquitecte espanyol Juan Carlos Bamba i l’estudi Natura Futura, i una altra per a Le Magasin Eléctrique de la francesa Arles, obra dels estudis Assemble, BC Architects & Studies i Atelier Luma. 

Al marge dels dels projectes destacats pel jurat d’entre 17 nominats, aquesta edició ha comptat per primera vegada amb un premi del públic, que ha recaigut en una residència d’estudiants a Heidelberg. De l’estudi DGJ Architektur, es tracta d’una construcció de fusta amb un plantejament modular i flexible, que l’ha fet mereixedora d’un premi que es lliurarà a una cerimònia el 22 de maig.

A més, en el marc de les Setmanes de l’Arquitectura de Barcelona, oferirà també una jornada de visites de joves estudiants i un Job Market amb col·laboració de Barcelona Activa, amb la finalitat de connectar amb el talent que està cridat a protagonitzar el futur de la construcció, inclòs el seu vessant més sostenible i innovador.

Construmat comptarà amb 300 expositors i 600 empreses en 10.000 metres quadrats.