De nou, les principals escoles de negocis de la capital catalana se situen entre les millors del món, amb IESE, ESADE i EADA dins del top 20 del rànquing global que elabora Financial Times referent a la formació de directius. Com en edicions anteriors, IESE i ESADE se situen dins del podi mundial, i en aquesta ocasió empaten en el segon lloc en el cas dels programes d’accés obert, per darrere de HEC París i compartint posició amb la London Business School.
EADA també s’inclou en el rànquing més prestigiós de l’educació superior, l’Executive Education, en el qual repeteix en el número 16. En aquesta edició, Financial Times ha publicat per separat la classificació referent als programes oberts, i la vinculada als programes ideats a mida per a organitzacions, sense donar a conèixer el rànquing general que feia una mitjana dels resultats de totes dues llistes, com va fer fins l’any passat. En aquesta classificació general, IESE va ser el 2023 la segona a nivell mundial, mentre que ESADE es va situar com la quarta, i EADA es va col·locar en la posició 25, escalant vuit llocs respecte a l’any anterior.
En el cas específic dels programes d’inscripció oberta, ESADE puja una posició, ja que l’any passat va ser la tercera del rànquing, mentre que IESE baixa una, i és que el 2023 es va alçar com la primera a nivell mundial en aquest camp. Enguany, IESE ha estat també la segona en el rànquing de programes a mida, fet que reconeix la seva “capacitat per oferir una experiència global excepcional als directius, emprenedors i clients corporatius” segons Andrea Montalvo, vocal de programes d’Executive Education al Consell de Direcció de IESE.
IESE es col·loca com la segona a escala global en aquest rànquing de programes a mida per darrere de la francesa Insead i pujant dos posicions respecte a l’any passat, quan va ser la quarta. Pel seu costat, ESADE se situa en el número 12, la mateixa posició de 2023, i EADA millora un graó respecte a l’any passat i se situa en el 46. Tenint en compte aquesta posició i la setzena quant a programes oberts, EADA considera que se situa “en una posició privilegiada”, segons Jordi Díaz, degà de l’escola de negocis. “En un context global tan competitiu, mantenir-se en una posició tan privilegiada i atreure a tants participants de tot el món reflecteix la nostra estratègia per l’excel·lència internacional”, ha remarcat el també director general d’EADA.
A més d’aquestes tres, aquesta classificació inclou una altra escola de negocis de la ciutat: la UPF Barcelona School of Management, que ha obtingut el lloc 75, en un rànquing que inclou a les 90 millors escoles de negoci referent als programes a mida. La UPF-BSM, que anualment forma a 12.000 empleats d’empreses de renom, és l’única institució vinculada a una universitat pública a Espanya que es fa un lloc en aquesta classificació. “Tenir presència en aquest important rànquing liderat per prestigioses escoles internacionals ens posiciona en l’elit del sector a nivell mundial”, ha reivindicat el director general de la UPF-BSM, José Manuel Martínez-Sierra.
Aquesta doble classificació de Financial Times es basa en respostes a enquestes de clients de programes a mida i de participants de programes oberts, combinats amb dades que proporcionen les escoles de negocis. El rànquing de la publicació britànica té en compte factors com el disseny dels cursos, els mètodes i materials d’ensenyament, la qualitat dels participants i les institucions associades. La classificació també es construeix sobre la base de criteris com la participació internacional i femenina i les característiques i instal·lacions de la facultat, àmbits en els quals escoles de negoci barcelonines continuen despuntant a nivell internacional, consolidant la ciutat com hub mundial en la formació d’executius.