Els codirectors de Suara Cooperativa, Tomàs Llompart i Laura Peracaula.

Suara augmenta el seu volum de negoci fins 133 milions, un 21,5% més

La cooperativa va incrementar en un 18% les persones ateses durant 2023 respecte a l'any anterior, superant les 49.200, en un exercici en el qual va llançar el seu portal sobre dependència Aliura i el laboratori d'innovació Social Digital Lab

Més usuaris, més serveis, més treballadors i més ingressos. El de 2023 va ser un exercici expansiu per a Suara Cooperativa, que va elevar el seu volum de negoci fins als 133,3 milions d’euros, un 21,4% més que l’any anterior. Aquesta xifra va créixer en paral·lel a l’increment de la quantiat de persones ateses, que va créixer un 18%, fins a situar-se en les 49.282. 

A més, tenint en compte factors com la millora de la qualitat de vida de les persones ateses, la generació d’ocupació, el desenvolupament professional i la innovació, Suara va acumular el 2023 un valor social integrat de 282,9 milions, un 23,7% més que el que va reunir l’any passat a través dels prop de 300 serveis i projectes de la cooperativa, codirigida per Tomàs Llompart i Laura Peracaula. 

Aquests serveis que ofereix Suara, que acumula més de 40 anys d’història, inclouen iniciatives enfocades a totes les fases del cicle vital de les persones: des de l’atenció a la infància amb equipaments com escoles bressol i centres d’acolliment a menors, fins a persones grans, amb centres residencials i assistència domiciliària, passant per l’atenció a famílies i a persones en risc d’exclusió social. 

Aquests serveis i projectes es complementen amb iniciatives com el portal digital de dependència Aliura, llançat per Suara el 2023 per oferir recursos tant per a persones dependents com per als seus familiars de forma centralitzada, la primera plataforma d’aquestes característiques a Catalunya. 

L’exercici de 2023 va incloure un altre llançament per part de la cooperativa: el del Social Digital Lab, que treballa per transformar l’acompanyament a les persones en totes les franges vitals a través de tecnologies com la robòtica, els sensors, la realitat virtual i la IA. A més, el creixement de Suara l’ha portat a tenir presència a Balears, Castella-Lleó, Navarra, La Rioja, Cantàbria, Astúries, Galícia i Madrid, així com a Xile, a més de Catalunya. 

Les dones són majoria

Les dones exerceixen un rol destacat a Suara. Així, el 53% de les persones ateses el 2023 van ser dones, però aquest rol va més enllà dels usuaris, i amb proporcions majors. En aquest sentit, vuit dels nou càrrecs del Consell Rector de Suara estan ocupats per dones, com s’ha decidit a la seva recent assemblea general, i el 78% dels membres del Consell de Direcció Estratègica també ho són. 

Assemblea de Suara en la qual s’han aprovat recentment els comptes de 2023.

En la mateixa línia, el 85% de les persones sòcies de la cooperativa són dones, en un exercici en el qual Suara va registrar un increment del nombre de socis del 10%, fins als 1.564. Aquesta quantitat de persones sòcies no ha deixat de créixer durant 2024, i se situa ara en les 1.673. 

A més, les dones representen el 89% de les 5.322 persones treballadores de la cooperativa. Els empleats, que van rebre més de 71.000 hores de formació el 2023, van créixer un 6,5% durant l’any, en la línia de creixement que consolida a Suara com a empresa cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre líder a Catalunya en la prestació de serveis a les persones.