Els Jardins del Palau de Pedralbes repeteixen com a escenari per a la celebració de la gala en la qual s’han atorgat els XXII Premis Nacionals de Gastronomia que concedeix l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició en la seva inestimable tasca de visibilitzar l’excel·lència i bona salut de la cuina catalana, així com dels professionals que tenen cura d’aquesta. En paraules de Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia, “la nostra cuina compta amb una llarga tradició històrica, de la qual disposem d’un llegat culinari viu i de gran riquesa que s’ha de conèixer, apreciar i preservar”.
Amb aquests Premis, i en particular amb l’elecció dels premiats en aquesta edició i les novetats que aquesta ha presentat, des de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició es vol remarcar la globalitat de l’escena gastronòmica catalana, en la qual tant l’avantguarda com la mirada a la tradició i a la seva història conviuen per a oferir a locals i forans una experiència veraç i qualitativa del tarannà català en la cuina, representant el territori i les seves tradicions a través de l’esforç de productors, elaboradors i xefs, com a responsables últims de la transformació de la matèria primera en bocades que recullen l’ahir, l’avui i la visió del demà.
Aquesta cita anual és tot un esdeveniment en el sector de la gastronomia. És també una oportunitat per a reflexionar sobre el futur de la ciutat i el territori català en la seva responsabilitat per oferir autenticitat i cultura tant al client local com al visitant, que fixa a Catalunya la seva destinació d’oci buscant la bona cuina i l’excel·lència en el servei que el territori porta en el seu ADN.
Els Premis, un a un
El Premi Nacional de Gastronomia 2024 es desdoblega, per primera vegada, en dues categories, donant visibilitat tant als professionals que desenvolupen els seus camins buscant preservar la tradició i el patrimoni gastronòmic com aquells que, des del respecte i el profund coneixement, es dirigeixen cap a un discurs d’evolució i avantguarda. Dues facetes que, com succeeix en tota cultura viva, se sustenten l’una en l’altra per a oferir un retrat d’autenticitat de la cuina catalana contemporània. Han estat encarregats del lliurament d’aquest premi doble el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Així, Xavier Pellicer ha obtingut el Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024, reconeixent-se una llarga trajectòria que, en si mateixa, és evolució, coneixement i creació. Pellicer, que abans de recalar a Can Fabes havia estat en La Llar (a Roses, l’establiment de la qual va ostentar 1 estrella Michelin des de 1982 fins al seu tancament en 2014), a Arzak i a Le Carré de Feuillants a París, va iniciar un interès personal en el creixement espiritual, emocional i físic a través de l’exploració de la cuina amb proteïna vegetal. Primer en el fugaç Céleri, que va obrir en 2015 i després de guanyar la seva primera estrella Michelin va tancar, i després en Xavier Pellicer i El Menjador by Xavier Pellicer, el seu discurs gastronòmic ha elevat la cuina de base vegetal en claus d’alta cuina que tant l’ànima com l’estómac, reconeixen i aprecien. Una cuina emocional, sempre viva i dinàmica que demostra que la gastronomia i la nutrició es necessiten i es retroalimenten perquè la felicitat, s’adquireixi ingerint.
En Paco Solé Parellada ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia Tradició 2024 com a mostra d’estima del sector a tota una vida dedicada a la preservació de la cultura culinària catalanes des del rigor i el compromís. Ell es considera una baula en els 190 anys de vida que el seu restaurant familiar, el 7 Portes, celebrarà ben aviat, però el seu amor per la restauració i el respecte que li infereix, que va aprendre del seu pare i va desenvolupar en la infància, sí que l’han convertit en una peça clau perquè aquest emblemàtic restaurant barceloní s’encamini cap als 200 anys de vida amb una aposta gastronòmica única, autèntica i pràcticament, patrimoni de la ciutat. A en Paco Solé se li deu la creació de la Col·lecció 7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana el 2010 amb la voluntat de recollir, documentar i preservar la història de la gastronomia catalana, començant pel Sent Soví editat en el s.XIV i avançant, de moment, fins al s.VIII. Una tasca i un llegat que seguirà al peu del canó per a complementar aquesta valuosa documentació fins als nostres dies, mentre des de la cuina i la sala del 7 Portes, es continua oferint cultura que es menja i es beu.
El Premi Revelació 2024 l’han lliurat en Valentí Roqueta, membre de la Mesa Directiva de l’Acadèmia i en Ciril Rozmán, vicepresident d’Agbar, empresa patrocinadora oficial de l’acte. L’ha rebut la Núria Bonet, xef i copropietària del restaurant Ca la Núria a Bellver de Cerdanya. En aquest projecte, gestionat conjuntament amb la seva parella, l’August Dalet, tots dos recullen una trajectòria al capdavant d’uns fogons que no s’han cansat d’oferir als seus comensals territori, tradició i personalitat sense deixar de mirar al futur. Es premia no sols la seva trajectòria professional sinó la seva capacitat única per crear plats que expliquen històries i emocionen al paladar a parts iguals.
La Fina Navarro ha estat la protagonista del Premi Cap de Sala 2024, que li ha fet lliurament una emocionada Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l’Acadèmia. Els seus més de trenta anys de dedicació i professionalitat impecable a la Fonda Gaig, La Torre del Remei o al Petit Comitè a Barcelona obtenen visibilitat amb el reconeixement unànime dels membres de l’Acadèmia. Sempre formant tàndem amb la seva parella, l’estimat xef Carles Gaig, Navarro ràpidament va entendre la sensibilitat i rigor del llenguatge d’una sala i l’ha executat des de llavors amb passió i respecte, sabent que la seva contraposició era el puntal de la cuina de Gaig.
El Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició 2024 recau en Toni Massanés per la seva dedicació a la recerca i a la decència en la gastronomia, acreditant l’influent paper que ha tingut com a comunicador i gastrònom. Al capdavant de la Fundació Alícia, el primer laboratori d’R+D gastronòmic amb rigor científic i compromís social, ha desenvolupat una important tasca de coneixement i consciència al voltant de l’alimentació sostenible i saludable des del seu vessant més plaent. Tota una vida dedicada a la divulgació que s’ha cristal·litzat en innombrables llibres, guies, plans estratègics i exposicions, a més de reconeixements com el Premi Ciutat de Barcelona i el Juan Mari Arzak de Gastronomia i Mitjans de comunicació. És, avui dia, considerat com un dels 35 principals comunicadors gastronòmics a Espanya. Un agraït Massanés ha recollit la distinció de mans de Ramon Agenjo, acadèmic i tresorer de l’Acadèmia i de Maria Alsina, directora territorial a Barcelona de CaixaBank, empresa patrocinadora oficial de la gala.
El llistat de premis i dels seus guardonats es completa amb la concessió del Premi Néstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024 a l’Empar Moliner, periodista gastronòmica i autora de La tria de l’Empar, una sèrie de vint-i-dos articles sobre viticultura publicats al llarg del 2023 al diari ARA. En ells, la prestigiosa veu de Moliner dona visibilitat a productors i elaboradors des d’un enfocament de coneixement i gaudi personal, barrejant la sensibilitat de la música amb la tècnica i la dimensió humana tant de qui elabora, com de qui consumeix. Moliner, a més d’ostentar una dilatada trajectòria literària, és una apassionada comunicadora que també dirigeix i presenta Tast Vertical a Catalunya Ràdio, on explora la cultura del vi a Catalunya al costat de la prescripció d’una lectura i d’una cançó. Moliner ha recollit el premi de mans de Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat; de Joan Font, vicepresident de l’Acadèmia i d’Eduardo Mendoza, membre i representant del jurat compost per 9 acadèmics que han resolt unànimement atorgar la distinció a Moliner, dotada amb 10.000 euros.
Els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia són el resultat d’un procés de votació secret que els prop de 65 Acadèmics realitzen al llarg de l’any i de la qual resulta una selecció de cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país. Al seu torn, l’ACGN aporta anualment un resum de les previsions sobre les tendències en el sector, com per exemple el fiançament dels vegetals, l’interès per donar un plus de sostenibilitat al menjar saludable i en l’aposta perquè la tecnologia faciliti la relació del restaurant amb el client. Amb el tancament de la gala, Vilarrubí cita als assistents perquè el 2025 tornin a gaudir de nou d’aquesta festa que celebra la gastronomia en el territori des de fa més de tres dècades, gràcies al fet que el periodista Nèstor Luján va promoure la creació de l’ACGN. Una oportunitat per a la trobada, el diàleg i el reconeixement que tot el sector espera amb il·lusió.