Influents de la setmana juny 2024 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

JAVIER CERCAS

Escriptor

El ple de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) ha triat a l'escriptor Javier Cercas (Ibahernando, Càceres, 1962) per ocupar la cadira R, vacant des de la defunció de Javier Marías. La seva candidatura va ser presentada pels acadèmics Pedro Álvarez de Miranda, Clara Sánchez i Mario Vargas Llosa. Pere Gimferrer, Carme Riera i Clara Janés són altres acadèmics catalans que acompanyaran a Cercas.

Nascut a Ibahernando, va emigrar amb la seva família a Girona, on van transcórrer una infància i adolescència que tan bé retrata a Las leyes de la frontera. L’any 1985 es va llicenciar en Filologia Espanyola per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des del 1987 fins al 1989 va ensenyar Castellà a la Universitat d’Urbana d'Illinois ( Estats Units). L’any 1989 va començar a fer classes de Literatura Espanyola a la Universitat de Girona, on es va doctorar dos anys més tard. A partir del 2003 es va dedicar en exclusiva a la literatura. Ell és un dels escriptors espanyols més destacats dels últims temps, publicat per l’editorial Tusquets. Es va donar a conèixer al gran públic amb la completa Soldados de Salamina. Les seves novel·les, entre les quals també es troben títols com ara Anatomía de un instante, El impostor, El monarca de las sombras o la més recent, la trilogia Terra Alta, compten amb nombrosos lectors a tot el món, amb traduccions a més de trenta idiomes. Ha guanyat múltiples premis, com el Premi Nacional de Narrativa i el Premi Planeta a Espanya; el Prix André Malraux i el Prix Mediterranée a França; el Dagger’s Prize i l’Independent Foreign Fiction Prize al Regne Unit; el Premi Grinzane Cavour i el Premi Mondello a Itàlia… Una llarga llista que l’ha portat a rebre guardons també a Grècia, Portugal, Xile i fins i tot a la Xina.

 

 







SÍLVIA PÉREZ CRUZ

Cantant i compositora

La primera edició dels Premis Nacionals de la Música han deixat un ampli llistat de guardonats que van del rock a la música urbana, passant per l’indie i el jazz. Un dels artistes que més guardons van collir va ser Sílvia Pérez Cruz, que va aconseguir tres dels sis premis als quals optava: millor àlbum de cantautor, millor disseny d'àlbum i millor cançó en català, valencià o aranès. La cantant i compositora nascuda a Palafrugell el 1983 va ser una de les artistes més destacades d'aquesta primera edició dels premis, promoguts per l'Acadèmia de la Música d'Espanya en reconeixement del sector, en una gala amb 200 nominats en una desena de categories. 

L'artista va ser distingida pel seu àlbum Tota la vida, un dia. El seu nou treball beu d'una trajectòria que va començar a la seva infància: filla del músic Càstor Pérez i de l'artista Gloria Cruz, va començar la seva formació musical als quatre anys. Com a cantant, ha publicat múltiples treballs i ha col·laborat en infinitat de discos i projectes. A més, ha treballat en diversos muntatges de teatre i ha compost la música d'obres i de pel·lícules, com Cerca de tu casa d'Eduard Cortés, que també va protagonitzar. La seva carrera l'ha portat a girar per tot el món, amb parades remarcables com el concert que va gravar a Tòquio al costat de Marco Mezquida. Però el seu recorregut internacional no deixa de costat Barcelona: a finals de juny obrirà el Grec amb tres nits de concerts.





IGNASI PIETX

President de Comertia

Comertia, l'associació catalana de l’empresa familiar de retail, ha escollit a Ignasi Pietx, director general d’Artyplan, com a nou president en substitució de David Sánchez, fundador de Dormity, un cop finalitzat el seu mandat.  El nou president de Comertia ha reivindicat l’associació com a referent i líder del comerç a Catalunya, alhora que ha exposat els eixos estratègics de l’entitat per al seu mandat, entre els quals destaquen el creixement orgànic per tot el territori, la formació i el talent com a pràctica col·laborativa, l’economia real, la innovació, el networking, el lobby, les aliances institucionals o el relleu a l’empresa familiar. Comertia té 59 empreses sòcies, que representen 120 marques comercials, generen 35.000 llocs de feina directa i facturen 4.000 milions d’euros per any.

"Comertia ha de ser útil i rellevant per a les empreses i la societat. Hem de reivindicar el model de retail català i és un gran èxit que Barcelona pugui ser capital del comerç de proximitat en un entorn de canvi permanent", ha expressat Pietx, que tindrà com a vicepresidents a Sergi Martin (Perfumeries Facial) i Laura García (Benito Sports). Ignasi Pietx és director general d’Artyplan des de 1993, ha sigut vicepresident de Comertia i també membre del patronat de FemCat, conseller del C4T Tourism Business & Planning o soci del Cercle d’Economia. De formació economista, Pietx va començar la seva trajectòria professional com a director general de Tèxtil TC.