Hi ha un territori dins del món digital on els homes es reuneixen per empoderar-se contra les dones, el feminisme i la igualtat. En aquest espai caben tot tipus d’homes, de totes les edats, i l’única premissa que han de complir és que comparteixen informació esbiaixada i manipulada que els situa com a víctimes i oprimits per la dona. On més se’ls veu i segueix és en les plataformes de Twitch, Tik-Tok i YouTube, però estan creixent en tota l’esfera digital. Aquest territori també fa referència als diferents entorns on aquest discurs qualla i troba adeptes. Pot ser en el món digital, però també en fòrums presencials, en determinats clubs i zones concretes d’algunes ciutats. Aquest territori ideològic i polític també s’associa més a les persones alineades amb els partits de la dreta i extrema dreta. La franja d’edat on es consolida més aquest missatge és en la generació Z: els joves homes de 14 a 26 anys.
L’agressivitat i el llenguatge amenaçador i violent són condició i, sobretot, rebutgen a les dones. Les odien. Les dones són les culpables de tot allò dolent que està passant a la societat. La situació ha arribat a tal punt que el missatge, totalment manipulat, fa veure que els joves, i l’home com a gènere, esta desprotegit i en desavantatge davant del corrent del feminisme que busca la igualtat. La ideologia del feminisme s’ha passat de frenada i ara l’home es la víctima.
Dins la machosfera están els incels (celibat involuntari), homes heterosexuals que estan molt enfadats perquè no poden tenir relacions sexuals amb dones. El feminisme fa a la dona egocèntrica i promíscua i, a més , sempre tria als més atractius. Aquesta situació de no control els fa sentir rebutjats i no poden tenir totes les relacions que els agradaria. Estem davant d’una masculinitat que se sustenta per la misogínia i que no està disposada a cedir cap dels privilegis ni de drets adquirits dels quals ells han gaudit històricament.
Eduquem des de les escoles sobre feminisme i posem la machosfera a la palestra per disseccionar-la i construir una generació que no segueixi a la manada.
La llibertat que ens donen les xarxes democratitza la informació, l’educació, la cultura i l’accés a tot el que desitgem. Però aquesta mateixa llibertat i facilitat per crear plataformes amb tota mena de continguts i líders, reals o ficticis, amb un discurs terrorista i amb intencions d’odi, mai ens portarà a bon port. Aquí la intel·ligència artificial ens ajuda a accelerar la creació de contingut i, per tant, potencia la dificultat de detectar fins a on és real o fictici el que està passant a la machosfera. El debat ètic està servit.
En un territori, en aquesta esfera, tan obert, sense límits, sense ètica, sense condicions i sense fronteres, urgeix una tria i un criteri que filtri el que és propaganda i el que ens porta al segle passat i les opressions de les dictadures. Estem donant via lliure a un submón que està arrelant amb força en el moment vital en el qual els joves són més permeables a aquests discursos més extremistes i que exigeixen activisme i violència.
L’educació és l’única eina per dotar als joves d’arguments, de capacitat d’anàlisi, d’espais per al diàleg i de pensament crític. Eduquem des de les escoles sobre feminisme i posem la machosfera a la palestra per disseccionar-la i construir una generació que no segueixi a la manada.