Barcelona Global ha fet efectiu el relleu al capdavant de l’associació. La seva assemblea general ha designat a Ramon Agenjo com a nou president de l’entitat en substitució de Maite Barrera, en finalitzar els dos anys de mandat que fixen els estatuts. El conseller i secretari del consell d’administració de Damm i president del grup Cacaolat ha assumit el càrrec amb la voluntat de continuar la labor impulsada per Barrera: “M’ocuparé del que ha començat i no ha pogut acabar; el meu full de ruta serà de continuïtat respecte al seu”.
Agenjo, besnet del fundador de Damm i proposat per Barrera per assumir el càrrec, ha apostat per anar més enllà i per posar sobre la taula de Barcelona Global actius de la ciutat com l’esport, la cultura i la gastronomia, que contribueixen a atreure a visitants i que poden representar una porta d’entrada a nou talent a la capital catalana.
El nomenament d’Agenjo posa fi al mandat de Barrera, que passa a ser presidenta d’honor de l’entitat. El fet que els mandats siguin de dos anys per estatuts implica que qui exerceix el càrrec recull els fruits del seu predecessor i posa les bases per al següent, segons Barrera: “És una carrera de relleus, la qual cosa permet que no sigui una associació presidencialista, sinó que el pes estigui en el soci i en l’equip que hi ha al capdavant”, amb Mercè Conesa com a directora general de l’entitat, que compta amb més de 1.220 socis i que enguany disposa d’un pressupost de 2,4 milions.
L’assemblea general també ha aprovat la composició de la nova comissió executiva proposada per Agenjo, que comptarà amb 20 membres. Entre ells, figuren Mike Blackman (ISE), Carmina Ganyet (Colonial), Jaume Oliu (Harvest Capital Management) i Daniel Puig (Puig i FCN) com a vicepresidents. Dels 20 membres, 16 ja formaven part de l’òrgan de govern, i quatre s’incorporen per primera vegada: María Alsina (Caixabank), Ainhoa Moll (Premsa Ibèrica), Lluis Torner (ICFO) i Ana Vallés (Sorigué).
Un barcelonensis autenticus
El nou president de l’entitat, que es defineix com un “barcelonensis autenticus” que gaudeix de tots els barris de la ciutat, donarà continuïtat també a la labor de Barrera en la creació de capítols dins de l’associació, que agrupen professionals de sectors o interessos comuns. Un dels primers que es va impulsar va ser el de life science, sector que representa un 9% del PIB de Catalunya i que compta amb un ecosistema “molt complet” a Barcelona i el seu entorn, segons Barrera.
“No obstant això, molts dels seus principals players no es coneixien entre ells. Ara, més de 120 formen part del chapter i estan treballant en els reptes que encara Barcelona per posicionar-se com la gran ciutat de les life science a Europa”. Després d’aquest primer capítol dins de l’entitat, es va crear també un dedicat a l’àmbit climate tech, motivat en part per la sequera, i un altre de joves, en el qual s’incorporen els integrants del programa anual 2040.
El talent com a leitmotiv
Barrera ha fet balanç del seu mandat insistint en la importància de generar i atreure talent i alhora retenir el de la ciutat, seguint el leitmotiv de l’entitat des de la seva fundació fa 13 anys. “Volem que Barcelona sigui la millor ciutat del món per al talent d’impacte i que vulgui posar el seu gra de sorra per avançar cap a una societat millor”, ha agregat.
Durant el mandat de Barrera, Barcelona Global s’ha implicat en debats com el de la conversió de l’Aeroport de Barcelona en un hub intercontinental, proposant allargar la tercera pista 350 metres. També va llançar una proposta per construir 25.000 pisos per avançar cap a un parc d’habitatge accessible, qüestió que preocupa també als professionals estrangers que viuen a Barcelona. En aquest àmbit, i preguntada per l’anunci de l’Ajuntament que eliminarà els pisos turístics de la ciutat el 2029, Barrera ha assegurat que Barcelona Global analitzarà l’assumpte per a valorar-lo, i ha apostat perquè l’entitat organitzi durant el nou mandat una altra edició de la seva trobada per a debatre sobre turisme.
Barrera ha assenyalat la fiscalitat com un altre dels assumptes a continuar treballant: “Cal pagar impostos, però Barcelona ha de ser una ciutat competitiva i ha de poder competir amb la resta de les ciutats europees que estan atraient talent”, ha afegit, i ha recordat que Barcelona Global va contribuir a l’impuls de la Llei de Startups aprovada el 2022 al Congrés. A més, l’entitat ha presentat durant aquest mandat una proposta de millora de la mobilitat dels entorns de Barcelona, i treballa per a crear un bessó digital de l’àrea metropolitana. Aquestes iniciatives se sumen a l’impuls de l’agència d’atracció d’inversions Barcelona&Partners, que ha facilitat l’arribada de 18 companyies a la ciutat i ha promogut la sala blanca per al prototipatge de xips d’Innofab.
En aquest sentit, Barrera ha apostat per continuar promovent aquest sector per consolidar la ciutat com la futura capital europea de l’àmbit digital i tecnològic. Després de posar en valor la importància de la formació en una Barcelona que “vol ser la ciutat del talent”, Barrera ha reivindicat el rol de l’entitat en l’atracció d’esdeveniments com la Copa de l’Amèrica i la sortida del Tour de França el 2026. “Barcelona torna a brillar i a estar on sempre hem volgut que estigués. Fins i tot després d’una pandèmia, Barcelona torna a estar on fire”.