Escenari Estrella Damm Cruïlla 2023
L'escenari Estrella Damm a l'edició 2023 del Cruïlla.

Cruïlla 2024: tot el que necessites saber

El festival de música torna aquesta setmana al parc del Fòrum, amb caps de cartell com Maria Becerra, Trueno, Avril Lavigne, The Kooks, Amaral, Pet Shop Boys, Oques Grasses i The Tyets

L’últim gran festival de la ciutat es troba poques hores abans d’apujar el teló. Després del Primavera Sound i el Sónar, el Cruïlla 2024 afronta una nova edició amb un cartell format per més de 40 artistes que actuaran a quatre escenaris, Estrella Damm, Occident, Vueling i Johnnie Walker, a més de l’Escenari Cruïlla Comèdia by Vallformosa, on actuaran diversos humoristes. Hi haurà caps de cartell com Maria Becerra, Trueno, Avril Lavigne, The Kooks, Amaral, Pet Shop Boys, Oques Grasses i The Tyets.

Des del dimecres fins al dissabte, el parc del Fòrum es tornarà a omplir de música i, un any més, el festival liderat per Jordi Herreruela farà bandera del seu caràcter eclèctic, sent capaç de barrejar noms com Chucho Valdés amb Maria Escarmiento, o Oques Grasses amb Avril Lavigne. Per al director, una edició diversa que es converteix  en“un reflex” de la ciutat que l’acull, cosmopolita i amb identitat pròpia. Això sí, sense renunciar a una vocació internacional, apostant per l’assistència de públic barceloní i la participació d’artistes locals.

Hi haurà plats forts com retrobar-se amb l’adolescència de molts, quan hi havia qui es creia que podria acostar-se a ser un Sk8er Boi, però també presenciar espectacles com el d’Albert Pla, descobert per molts després de La Mesías dels Javis, o els imcombustibles Ladilla Rusa, un clàssic per tancar una bona nit al Cruïlla. Una gran diva nacional com la saragossana Amaral, immersa en la celebració dels 25 anys de carrera després d’un concert mític al Sonorama, sorprendrà amb algun avanç del seu nou disc, sense oblidar la seva llarga llista de clàssics, valuosos perquè sobreviuen als anys i uneixen generacions.

Però millor anar a poc a poc. El dimecres Maria Blaya serà la primera a començar a actuar des de l’escenari Johnnie Walker en una nit de música urbana i dedicada al públic més jove, amb una forta presència d’artistes argentins com Maria Becerra i Trueno. També destacaran les actuacions de Funzo & Baby Loud  —faran un dels últims concerts de la seva gira comiat dins del festival— o de grups coneguts com ara 31 Fam, Figa Flawas, Ysy A, Rojuu, María Escarmiento, Kora, Sila Lua i Love Yi. Maria Becerra tancarà la primera nit de la cita musical des de l’escenari Estrella Damm, patrocinador del festival des de la primera edició.

La segona nit del festival combinarà els ritmes llatins i la rumba. El dijous desfilaran per l’escenari Estrella Damm grans noms com la porto-riquenya Olga Tañón, o Chucho Valdés: Irakere 50, la banda que va marcar un abans i un després en el jazz llatí. Ningú es podrà perdre tampoc a Ladilla Rusa, Albert Pla, Azucarillo Kings i La Plazuela. Artistes com Oscar d’Leon, Yadam, Grupo Niche, Bia Ferreira o Morochos completaran la nit.

El divendres serà la gran nit d’Avril Lavigne, que tornarà a Barcelona vint anys després del seu últim concert a la ciutat. La cantant tan popular per a molts durant una adolescència que ara sembla llunyana estarà acompanyada per The Kooks i Kasabian a l’escenari Estrella Damm. No farà curt tampoc l’escenari Occident, amb Depedro, Rayden, Amaral i Delaporte. Selah Sue, Shinova, La Paloma, Maestro Espada, Malmo 040, Besmaya, Nunatak, Ganges, Gonzalo Hermida i Eva Sola completaran la nit de divendres.

El divendres serà la gran nit d’Avril Lavigne, que tornarà a Barcelona vint anys després del seu últim concert a la ciutat

Finalment, el dissabte Pet Shop Boys, el mític duo format per Neil Tennant i Chris Low, portarà al Cruïlla la seva gira de grans èxits Dreamworld. A l’escenari Estrella Damm, el principal, tindran de teloners a The Tyets i després els prendran el relleu Oques Grasses, intensificant el camí cap a aquesta festa de barri en la qual sempre es converteix el Cruïlla. També serà la nit de Ginestà, Roba Estesa i Al·lèrgiques al pol·len. El mateix dia, The Smashing Pumpkins vindrà a Barcelona per presentar el seu nou disc ATUM. L’últim dia de festival també comptarà amb artistes com Aurora, Johnny Marr, Calexico, Peter Fox, !!! (Chk Chk Chk), Marala, Zetak i Xarim Aresté.

Amb discoteca silenciosa inclosa

Per si no n’hi hagués prou, el Cruïlla incorporarà aquest any l’escenari Silent Disco, una nova instal·lació sonora i lumínica que comptarà amb una programació de djs locals que es podran escoltar a través d’auriculars sense fil —es podran adquirir a canvi d’una fiança que es retornarà—. L’estructura arriba per primera vegada a Barcelona després d’estrenar-se en el popular Festival Burning Man, celebrat a Nevada (Estats Units), i suposa la primera col·laboració entre el Cruïlla i la Fira Tàrrega. 

L’escenari Silent Disco tindrà activitat durant quatre hores cada dia i estarà situat al Loophole, una instal·lació artística de llum inspirada en la forma geomètrica del camp magnètic de la terra. Shyne, Nahoomie i Selectya Glossy protagonitzaran el dimecres amb temes del panorama urbà, mentre que Álex García Amat, Jungleo i Andy Grey ho faran el dijous amb ritmes llatins. El divendres serà una nit de barreges amb DJs Fonki Cheff (Espanya), Nickodemus b2b Eddy Plenty (EUA) i Niskerone (Sud-àfrica). Finalment, el dissabte serà el torn d’una bona llista de temacles amb Mimsy, MBODJ, NoN Project i La Diabla.