El mercat d’oficines a Barcelona recupera el dinamisme frenat el 2023. La creixent contractació s’ha percebut també en el conegut com a districte tecnològic: en els sis primers mesos de 2024, no només ha igualat la contractació registrada en tot l’any passat, sinó que l’ha superat. En concret, de gener a juny s’han contractat 53.000 metres quadrats al 22@, un 29% més que en tot l’any anterior.
Durant aquest primer semestre, el 22@ s’ha consolidat com el segon mercat d’oficines quant a contractació a Barcelona, concentrant el 34% del total. Segons la consultora internacional CBRE, només la zona centre de la ciutat ha superat el 22@, amb un 38% de la contractació.
A més, el 22@ concentra el 28% de les oficines de Barcelona. En aquest context, la taxa de disponibilitat és més elevada que al global de la ciutat: mentre que la mitjana és del 14%, al 22@ se situa en el 23,8%, xifra que el responsable de CBRE Barcelona, Xavier Güell, augura que s’anirà reduint a mesura que el mercat absorbeixi espais disponibles.
En aquest sentit, el 22@ continua erigint-se com a zona de referència en l’àmbit de les oficines. No obstant això, el conegut com a districte tecnològic aspira a ampliar els seus usos i a guanyar veïns a través de la construcció d’habitatges. De fet, la ràtio d’oficines és molt més elevada que a la resta de la ciutat: mentre que a Barcelona hi ha dos metres quadrats d’oficina per habitant, al 22@ la xifra ascendeix a 15, la qual cosa posa de manifest un “desequilibri d’usos”, segons la responsable de l’àrea de Living de Barcelona de CBRE, Olga Beltrán.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament va modificar el 2022 el pla urbanístic que preveu el destí dels terrenys del 22@, i que va apostar per la creació d’habitatges protegits. En total, aquest canvi en els usos previstos en 25 parcel·les tenen potencial per generar 3.200 unitats d’habitatge nou.
Des d’aquesta modificació el 2022, s’han activat promocions en tres de les 25 parcel·les, que sumen 265 habitatges, segons un informe de CBRE. Aquestes promocions han d’anar lligades a la construcció de noves oficines, i s’han produït en un context en el qual s’ha alentit aquesta creació d’oficines.
CBRE proposa modificar de nou la planificació urbanística per generar 5.000 habitatges de mercat lliure, o bé apostar pel model de flex living a través del Peuat
Per a accelerar la creació d’habitatge al 22@, CBRE proposa modificar de nou la planificació urbanística per donar cabuda no només a pisos protegits, sinó també a habitatge lliure. “Tenim un sector privat amb ganes i amb capital per poder entrar”, ha garantit Güell, que ha assegurat que aquesta mesura podria generar 5.000 pisos més, amb una població potencial de 21.000 persones: “Això permetria generar un barri nou dins de la ciutat, cosa que poques grans ciutats poden dir”.
En aquest sentit, CBRE aposta per promoure una nova Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), tràmit que engloba a l’Ajuntament, la Generalitat i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). I proposa una alternativa que afecta menys administracions i només depèn de l’Ajuntament: apostar pel flex living, un model basat en apartaments d’una habitació amb zones comunes.
Obrint aquesta possibilitat, a través d’una flexibilització del pla d’allotjaments turístics conegut com Peuat, la població potencial del districte arribaria a les 18.750 persones, segons CBRE. La consultora proposa enfocar aquesta opció als professionals internacionals que resideixen a Barcelona, i així “oxigenar” el mercat barceloní i facilitar l’accés a l’habitatge.