Fer front a la responsabilitat de preservar i difondre el patrimoni cinematogràfic català en un context marcat pels reptes i oportunitats que representa la digitalització. Aquest és l’objectiu del projecte dissenyat pel nou director de la Filmoteca, Pablo La Parra, que enfoca el futur de la institució amb novetats com un nou programa per acollir a residents nacionals i internacionals.
Després de 14 anys sota la direcció d’Esteve Riambau, la Filmoteca obre aquesta nova etapa amb la intenció de La Parra d’impulsar un catàleg en línia que permetrà consultar tots els materials de la Filmoteca mitjançant una única plataforma, així com un nou arxiu del cinema català de cineastes en actiu, i un programa pilot per preservar la història oral del cinema.
El programa de La Parra, fins ara cap de Recerca de la basca Elías Querejeta Zine Eskola, aspira a omplir les sales de la Filmo no només de projeccions de pel·lícules, sinó també d’altres formats, com seminaris, tallers, conferències i performances. A més, aposta per promoure els intercanvis de programació amb altres centres internacionals.
La Parra, que va assumir el càrrec l’1 de juliol després de guanyar un concurs internacional amb 27 candidatures, es proposa també impulsar i redefinir els usos de la Biblioteca del Cinema, que posa a la disposició del públic recursos sobre el cinema mundial i català, des dels seus orígens fins a l’actualitat.
A més, amb l’objectiu de guanyar flexibilitat, la Filmoteca passarà d’organitzar-se per programacions anuals a comptar amb dues temporades per any, amb la finalitat de guanyar reactivitat i capacitat d’interlocució amb els públics i tendències del moment.