Influents del mes agost 2024

TOP INFLUENTS DEL MES

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

David Pino

Director del Port Vell

Cada vegada queda menys perquè els vaixells de la Copa de l'Amèrica comencin a competir a la costa barcelonina. No serà l'única cosa que descobriran els veïns en els pròxims mesos, també tindran l'oportunitat d'acostar-se a un renovat Port Vell, un dels principals llegats d'aquesta competició a la capital catalana. Després d'una inversió de gairebé 140 milions d'euros, la zona ciutadana del Port de Barcelona s'ha fet encara més visitable, des de la nova Rambla del Rompeolas i la recuperació dels tinglados del moll Oriental fins a la transformació de la llotja de pescadors. Però, sens dubte, la novetat que més cridarà l'atenció serà el nou bus nàutic, un projecte que fa temps que el port anava posposant.

El director del Port Vell, David Pino, ha estat un dels principals artífexs de tota aquesta transformació, amb un treball constant i discret. Ocupa el càrrec des de principis de l'any passat, després de ser el cap de Planificació Territorial i Gestió Tècnica de Concessions, una posició des de la qual ja va participar activament en la preparació de la Copa de l'Amèrica. Pino, qui ha treballat en el port des del 2007, es va formar com a Enginyer Civil a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a més de cursar el màster d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports a la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), el Programa de Direcció Avançada a ESADE i el Programa de Bon Govern Corporatiu (ICA), entre altres.

Imma Prieto

Directora del Museu Tàpies

El Museu Tàpies presenta aquest estiu una mostra exhaustiva sobre l'obra d'Antoni Tàpies (1923-2012), colofó final a la celebració del centenari del seu naixement. Després de passar per Brussel·les i Madrid, arriben a Barcelona més de 100 obres que repassen la trajectòria del visionari artista des dels seus primers autoretrats, a la dècada dels quaranta, fins a les últimes obres, algunes d'elles mai vistes a la capital catalana amb anterioritat. Una exposició que ocupa tot l'espai de l'edifici del carrer d’Aragó coronat per l'escultura Núvol i cadira, amb sorpreses com l'homenatge a Federico García Lorca i la Pila de plats (1970) després de La Caputxinada. Prieto consolida així la seva arribada com a directora de la fundació que recentment ha canviat el nom a museu, un càrrec que havia estat vacant des del gener del 2020, quan va marxar l'anterior director, Carles Guerra.

Prieto (Vilafranca del Penedès, 1976) és comissària, investigadora i escriptora. Els darrers quatre anys ha estat directora d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Durant aquest període, ha fet més de trenta exposicions, entre col·lectives i individuals, una obra de teatre amb el creador estatunidenc Robert Wilson, el congrés internacional del CIMAM o els cursos de formació d'Art i Pensament LAP (Zona de Contacte: reparar les crisis), entre moltes altres activitats. Al llarg de la seva carrera com a comissària ha treballat, tant en l'àmbit nacional com internacional, amb artistes com Fina Miralles, Jimmie Durham, Fluxus, Martha Rosler, Maria Lai o Maria Ruido. Com a docent ha impartit classes durant més d’onze anys a diferents universitats catalanes i ha col·laborat amb diferents universitats en màsters, postgraus i conferències en l'àmbit nacional i internacional.

Pedro Calef

Conseller delegat d'Ebro

Ebro ultima els preparatius per reactivar l'antiga fàbrica de Nissan a la Zona Franca, posant fi a una agonia que s'ha allargat durant gairebé quatre anys. La renascuda marca local, amb la qual s'ha aliat el fabricant xinès Chery, acaba de tancar una ronda de finançament per un import de 40 milions d'euros, la majoria inversors institucionals. Després dels 18 milions captats a finals de 2023, la companyia automobilística s'acosta a un finançament de 60 milions d'euros, recursos necessaris per estrenar-se al BME Growth, amb l'objectiu de desenvolupar el seu pla de negoci. L'inici de fabricació a la futura Ebro Factory es preveu per a l'últim trimestre d'aquest 2024. Segons l'empresa, s'espera arribar a una producció de 150.000 vehicles de cara a l’any 2029 i contractar 1.250 treballadors, la majoria, antics empleats de la Nissan que han passat uns anys durs d'incertesa.

Pedro Calef és el conseller delegat d'Ebro, la pota local que articularà la nova etapa d’una fàbrica de 300.000 metres quadrats. Format com a Enginyer Tècnic Industrial a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB), Calef ha estat treballant per al sector de l'automoció des que es va graduar, vinculat a companyies com Mazel Ingenieros, Nissan, Sintex Automotive i Faurecia. Des de l'any 2006, ha format part de BTech, empresa d'EV Motors, qui també posseeix Ebro, on va passar a treballar l’any 2023.