Toc d'inici de la Mercè.
La Mercè programa 130 concerts, 80 espectacles d'arts de carrer i 54 cites de cultura popular. © Xavi Torrent

La Mercè s’expandeix per Barcelona amb 130 concerts i un Piromusical de Rosalía

La festa major de la ciutat creix en localitzacions fins a superar una vintena d'escenaris, que acolliran espectacles, música i activitats del 20 al 24 de setembre, amb programa que culminarà amb un Piromusical per al qual Rosalía triarà la banda sonora

Cinc dies amb 130 concerts, 80 espectacles d’arts urbanes i 54 trobades de cultura popular rematats amb un Piromusical que dansarà al ritme d’una setlist dissenyada per Rosalía. L’espectacle de llums amb la selecció musical de l’artista internacional serà el colofó d’una festa major que enguany creix en localitzacions, i que arriba a una vintena d’escenaris distribuïts per la ciutat.

Entre els nous espais que acolliran part de la programació de la Mercè hi figura el Port Olímpic, que s’estrena com a ubicació de la festa major després de la seva renovació integral i la seva obertura a la ciutat. La Platja de la Nova Icària també se sumarà als espais de la Mercè, dins de la Regata Cultural vinculada a la Copa de l’Amèrica, com han recordat en roda de premsa el regidor de Cultura, Xavier Marcé, i la responsable de Festes de l’Icub, Anna Lleó.

Com no podia ser d’una altra manera, la música serà un dels principals reclams de la Mercè. Els 130 concerts veuran passar a artistes com Els Catarres, La Fúmiga, Triquell, Miki Núñez, Figa Flawas, Oques Grasses i Maria Jaume. La festa major també ballarà al ritme de les músiques de Casablanca, la ciutat convidada, que portarà actuacions com les de Maalem Hassan Boussou i Raúl Rodríguez Ensamble a la Catedral, i espectacles com l’innovador 3DNAN a la Rambla del Raval.

La Mercè d’enguany inclourà novetats com les projeccions a l’aire lliure a la Filmoteca de Catalunya

A més, la festa estarà marcada enguany per la celebració de grans efemèrides vinculades a la cultura popular, com els 650 anys documentats de l’Àliga de la Ciutat i els 200 anys de Josep Anselm Clavé, amb sarsueles de l’Aplec del Remei. Coincidint amb els 600 anys que compleix la tradició gegantera, la festa també inclourà la Trobada Internacional de Gegants el dissabte i el diumenge, així com actuacions de castellers el diumenge i el dimarts; sardanes també el diumenge, i el correfoc, el dissabte a Passeig de Gràcia.

Més espectacles al MAC

La festa major de la ciutat no es queda aquí: com és habitual, el Mercè Arts de Carrer (MAC) forma part de la seva programació, i enguany ho fa amb 300 funcions a càrrec de 75 companyies. Set espais distribuïts per la ciutat exerciran d’escenari per a aquests artistes, entre els quals hi figura el Parc de l’Estació del Nord, que serà l’epicentre del MAC.

Es castell de Montjuïc, amb propostes centrades en el circ, així com el Palauet Albéniz, el Parc de l’Aqüeducte i el Parc de la Trinitat, a més del Port Olímpic, acolliran activitats dins del MAC, amb l’objectiu d’oferir als barcelonins una festa descentralitzada que arribi a diversos districtes. Entre les propostes del MAC, despunten l’espectacle Carrer 024 de Sol Picó, al Port Olímpic, així com l’actuació de Sergi Ots a l’Albéniz, i la dansa urbana dels coreògrafs Kader Attou i Mourad Merzouk a la Trinitat.

Gegants en Barcelona.
Aplec de gegants a la Plaça Sant Jaume per la Mercè. © Cesc Maymo

A més dels habituals concerts, els espectacles, portes obertes i trobades de cultura popular, aquesta Mercè arriba amb novetats, més enllà de les noves localitzacions. Destaquen les projeccions a l’aire lliure en la Filmoteca de Catalunya, a més d’esdeveniments gastronòmics com el Terra i Gust, i la coincidència de la festa major amb l’inici de la Setmana del Llibre en Català, que inundarà de literatura l’entorn d’Arc de Triomf del 20 al 29 de setembre.

Un altre dels grans protagonistes de la Mercè serà el cel nocturn. Amb el Festival Pirotècnic Internacional, a la Platja de l’Espigó del Gas, els focs artificials compartiran protagonisme amb els concerts les nits del divendres i el dissabte, mentre que el diumenge i el dilluns prendran el relleu els drons: 300 d’ells il·luminaran el cel de la ciutat, repetint la iniciativa de l’any passat i ampliant-la un dia més.

Però l’esdeveniment que més farà brillar el cel serà el Piromusical, que posarà el punt final a la festa major de la ciutat, enguany amb el segell de Rosalía, que es va oferir a triar el repertori musical de manera desinteressada, com ha explicat Marcé: “Fa la banda sonora com un regal”, a la ciutat i a la seva festa major.

El Festival Pirotènic Internacional en Barcelona.
El Festival Pirotènic Internacional iluminará el cielo por la Mercè. © Damià Ribas