Laboratori de LuxQuanta, un dels actors destacats de l'ecosistema quàntic català.

La quàntica s’obre pas a Catalunya per convertir-la en referent internacional

L'ecosistema català vinculat a la quàntica creix en actors i en rellevància internacional, orbitant especialment al voltant de l'ICFO i de l'anella de comunicació quàntica metropolitana, que garantirà comunicacions digitals potents i segures

El futur serà quàntic, o no serà, i Catalunya està cridada a exercir un paper en aquest futur. L’ecosistema català vinculats a les tecnologies quàntiques s’està enrobustint, amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i la seva anella de comunicacions quàntiques en el centre, i amb startups i iniciatives sorgides d’aquest ecosistema que estan adquirint rellevància internacional, com LuxQuanta, Qilimanjaro i Quside.

Però, què és la quàntica i com pot afectar la nostra quotidianitat? Les innovacions en aquest camp estan esbossant beneficis com la millora de la detecció de malalties; comunicacions ultra-seguras mitjançant la criptografia quàntica; el disseny de molècules per a la síntesi de nous fàrmacs; sensors quàntics extremadament sensibles, i una infinitat d’aplicacions que fins i tot estan per descobrir.

“Quan sent parlar de la quàntica, a la majoria de gent li sembla ciència-ficció. No obstant això, és una de les tecnologies que més impactaran en el futur en les nostres vides”, destaca Vanesa Diaz, ceo de LuxQuanta, spin-off de l’ICFO capdavantera a nivell mundial en el desenvolupament de sistemes de criptografia quàntica.

La ceo de LuxQuanta, Vanesa Diaz.
La ceo de LuxQuanta, Vanesa Diaz, posa en valor l’ecosistema quàntic català.

“És més, al costat de la IA, la quàntica és una de les tecnologies que està rebent més atenció de manera global a tots els nivells”, remarca Diaz. Tant és així que s’estima que el seu impacte econòmic a escala mundial es multiplicarà per deu durant la propera dècada, assolint almenys 100.000 milions d’euros el 2030.

L’ecosistema català de tecnologies quàntiques, en fase de desenvolupament, està integrat per centres de recerca, empreses de telecomunicacions i startups com LuxQuanta. “Hi ha moltíssima capacitat en quàntica a Catalunya, amb entitats molt potents que estan treballant molt dur i que la convertiran en referent, estic convençuda”, garanteix la ceo de la startup, que opera des del Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, on també se situa l’ICFO.

Un dels projectes que despunten en aquest camp a Catalunya és el Barcelona Quantum Ring: una anella de comunicació quàntica per a l’entorn metropolità. El projecte, que compta amb la participació de l’ICFO, la Generalitat i empreses de l’àmbit, desplegarà enllaços terrestres de comunicacions amb seguretat quàntica a l’entorn barceloní, connectant també l’ICFO, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i la Torre de Collserola.

El anillo de comunicaciones cuánticas de Barcelona.
El Barcelona Quantum Ring desplega enllaços de comunicacions protegida amb claus quàntiques a l’entorn metropolità.

Aquesta anella de comunicacions s’està construint per preparar l’entorn metropolità davant el desenvolupament gradual de la xarxa paneuropea de la Internet quàntica, la European Quantum Communication Infrastructure, que es posarà en marxa durant els pròxims anys. “Aquest projecte ens acosta al que serà un canvi de paradigma a nivell tecnològic, i ens posiciona com a territori pioner a Europa, la qual cosa serà fonamental a nivell reputacional i també per a atreure negoci i talent”, defensa *Diaz.

“El Barcelona Quantum Ring serà una xarxa d’ús compartit que exercirà de banc de proves en l’àmbit de les tecnologies quàntiques. Totes les xarxes de comunicació van cap a aquí: el futur de les xarxes és comunicar-se amb qbits. Aquests qbits substituiran als bits clàssics de zeros i uns, i donaran lloc a noves possibilitats lògiques i a càlculs més complexos que suposaran una revolució.

L’ecosistema català de tecnologies quàntiques, en fase de desenvolupament, està integrat per centres de recerca, empreses de telecomunicacions i startups

Aquesta revolució desembocarà en sensors d’una sensibilitat extraordinària i en ordinadors d’una gran potència, com el superordinador MareNostrum 5 del Barcelona Supercomputing Center, que integra computació quàntica. La potència i la capacitat d’aquests ordinadors generen múltiples oportunitats, però també comporten riscos, com la garantia de la seguretat de les comunicacions digitals.

I és que, a mesura que avanci la computació quàntica, els sistemes de ciberseguretat actuals seran insuficients, ja que les noves capacitats dels ordinadors podran superar-los. LuxQuanta va néixer el 2021 precisament per fer front a aquest risc davant la seguretat: “És combatre el foc amb foc: la quàntica amb més quàntica”.

Aparato de LuxQuanta
LuxQuanta està especialitzada en criptografia quantica per garantir la seguretat de les comunicacions digitals.

D’aquesta manera, la spin-off de l’ICFO se centra en garantir comunicacions ultres-segures mitjançant un sistema d’encriptació quàntica que s’integra a les xarxes òptiques ja existents, mitjançant la instal·lació de màquines de LuxQuanta als dos extrems de la comunicació. La startup, que ha estat seleccionada enguany pel programa de finançament European Innovation Council Accelerator, treballa així per “protegir les comunicacions de tot el món amb una tecnologia extremadament capdavantera”, com descriu la seva ceo.

L’aposta europea d’aquest actor de l’ecosistema quàntic català se suma al que va obtenir una altra de les principals empreses d’aquest àmbit a Catalunya, Qilimanjaro, que va ser premiada com la millor startup del 4YFN al marc del Mobile World Congress d’enguany. A més, una altra spin-off de l’ICFO, Quside, va ser un dels projectes seleccionats pel mateix programa europeu que aquest any ha apostat per LuxQuanta. Aquests reconeixements internacionals a iniciatives catalanes contribueixen a reforçar el posicionament de l’ecosistema quàntic català, i certifiquen que Catalunya està preparada i determinada a formar part d’un futur que estarà marcat per la revolució quàntica.